Inloggen
voeg je column toe

tabblad: columns

< vorige | alles | volgende >

column (nr. 1164):

De shockselfie

Eerder liet ik mij ontvallen, dat een geslaagde "running gag" voortkomt uit intuïtie. Nou, dan kan ik wel blijven wachten. Bij gebrek aan opborrelende invallen dwing ik mezelf om eindelijk te onthullen hoe het zit met Peg en Meg. Dit illustere duo verdient het om in het zonnetje te worden gezet. Daar gaat ie dan…

Maar wacht… eerst eventjes dit merkwaardige bericht uit juni 2015: opschudding over naaktfoto's van een groep toeristen op de heilige berg Kinabalu in Maleisië. Vrij onschuldig zult u denken. Niet voor de omwonende Maleisiërs, die na de fotosessie werden getrakteerd op een aardbeving. Bij een hevige schok brak zelfs een van de twee toppen van die berg af. Voor de bewoners was het zo klaar als een klontje: de op die berg huizende goden, respectievelijk voorouderlijke geesten waren in toorn ontstoken. Dit was hun wraak ergens voor!

Het verband met die zedeloze buitenlandse naaktposeerders werd gauw gelegd. Een minister fulmineerde in de media over heiligschennis. Een deel van die bloteriken zit momenteel gevangen en een deel is halsoverkop het land uit gevlucht. Plastisch omschreven: zij hebben het vege lijf gered en zijn niet meer welkom. Bij westerlingen leidde die gang van zaken ook weer tot reacties: men doet wat lacherig over die opwinding, want we hebben nu eenmaal niets op met bijgeloof. Toch is dat ongepast! Onterecht zelfs, want er is - hoe onwaarschijnlijk dat ook lijkt - wel degelijk een samenhang tussen naaktlopen en aardverschuivingen.

Zoals bekend, drijf ik niet graag de spot ergens mee en zeker niet met goden, berggeesten en nudisten. Ook niet in een andere volgorde. Als kritische lezer verdient u serieus bewijs, dat blote konten tot natuurrampen leiden. Daarvoor moeten we een maandje terug in de tijd:

Mei 2015. Een van mijn ex-schoonmoeders hangt binnenkort een levenslang verbod boven het hoofd. Door een fotografische misstap mag ze nooit meer de Galapagos eilanden bezoeken. Daar was ze onlangs met zo'n chartervlucht van Air Broomstick. Ze is een reislustig type en haar aanwezigheid is niet onopgemerkt gebleven. Overigens kan ik maar niet op haar naam komen. Flauwekul zult u zeggen en stiekempjes vermoedt u bij mij beginnende dementie. Wie weet… in dat geval wordt mij bij voorbaat alles vergeven. De situatie is simpelweg, dat ik beduidend meer ex-schoonmoeders heb dan schoonmoeders. Van de laatste categorie heb ik er overigens - net als u waarschijnlijk - maar telkens één tegelijkertijd. Hoe dan ook… ik ben het overzicht enigszins kwijt. Ze had wel een aparte naam, zoiets als Krijsje of Kijfje, geloof ik.

Haar bezoek aan een Galapagoseiland, het liefelijke Isabela, vertoont opmerkelijke raakvlakken met dat van die toeristen aan de andere kant van de wereld. In Maleisië dus. Nog minder dan een maand vóór die ramp in Maleisië flikte zij op Isabela namelijk zo'n zelfde fotogeintje. Laat ik er niet omheen draaien… Iedereen, die in het adresboek van haar smartphone stond, kreeg in mei van dit jaar een schokkende selfie van mijn ex-schoonmoeder. Daarop stond ze stralend, maar poedelnaakt in een zonovergoten landschap met op de achtergrond een immense berg, de Wolf. Niets duidde op een ophanden zijnde vulkanische uitbarsting! Al 33 jaren lang niet trouwens, want de Wolf was een slapende vulkaan die het allemaal wel best vond. Het enige schrikbeeld op die foto bestond uit een ogenschijnlijk tweepotige lederen fauteuil. Althans een (schoon)moedernaakt iets, dat daar op leek.

Als overtuigde naturist ging zij - zodra de gelegenheid zich voordeed - fluks uit de kleren. Die hobby heeft zij duur betaald: haar huid was door jarenlang zonnebaden en menig uv-stralenbombardement veranderd in een samenhangsel van weerbarstige lappen juchtleer. De gelijkenis met het verweerde lederen bankstel, dat in mijn schuur wacht om te worden afgevoerd, dringt zich makkelijk op.

Als een leren lappenpop had zij zich in – wat een uitnodigende pose moest voorstellen - geplooid tegen de glooiing van de berg Wolf… 't was geen fraai gezicht. Dat vond die sluimerende vulkaan klaarblijkelijk ook, want nog geen week later knalde hij uit elkaar en spoelde de uitstromende lava ieder spoortje van onze naaktloopster weg. Op dit grootste van de Galapagoseilanden wonen gelukkig geen mensen, maar het is rampzalig voor de unieke planten- en dierensoorten. Over de oorzaak van die onvoorziene uitbarsting wordt door de onthutste overheid gespeculeerd. Onnodig, want de gang van zaken is - zeker nadat u dit heeft gelezen - in kleine kring bekend! Ik moet bekennen, dat ik ook een enigszins plofferig gevoel kreeg bij de aanblik van de nietsverhullende selfie. Je weet toch nooit hoe dan zo'n arme vulkaan reageert bij een live confrontatie.

Ach, jeetje… mijn streven om al schrijvend vanzelf uit te komen bij Peg en Meg is opnieuw niet geslaagd. Laat ik u daarom maar halverwege tegemoet komen met de helft van het duo: Meg. Weliswaar heeft u nog steeds geen idee wie ze is, maar dit personage is wel cruciaal voor het verhaal. Nadat zij eveneens de selfie binnenkreeg, zorgde Meg er namelijk voor dat die "viral" ging. Die kleine kring insiders dijt op deze manier op het internet vanzelf uit. Inmiddels zijn er honderdduizenden "views" geregistreerd. Moet je nagaan: evenzoveel mensen bij wie de maag omdraaide. Zo schijnt de stuitende beeltenis uiteindelijk door geschokte vulkanologen te worden bestudeerd. Hun voorlopige, wetenschappelijke oordeel: er lijkt verband te bestaan tussen de blote feiten en de eruptie. Vandaar het onvermijdelijke nakende inreisverbod voor ex-schoonmoederlief. Maar veel erger dan dat wordt het niet voor het arme mens. Door gebrek aan bewijs boft ze daar toch maar mee, de plofkont.

De moraal van het verhaal is wel duidelijk: waar je ook heen gaat, zorg altijd voor schoon ondergoed. Dan wat die andere helft van het illustere stel betreft: die Pegvogel kwam alweer niet aan bod. Tenminste… dat gevoel heb ik.

Schrijver: harrem, 11 jun. 2015


Geplaatst in de categorie: humor

3,3 met 3 stemmen 128Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)