Inloggen
voeg je column toe

Columns

QUOTUM

Vanmorgen in het nieuws, men wil, op advies van de SER,een quotum in stellen voor de bedrijfstop. Ik geloof dat er 30 % van de raad van besturen vrouw moeten zijn of worden.
Zelfs die griezel van de werkgeversbond vond dat het dan toch maar moest en het een goede oplossing was.
Natuurlijk maakt het hun niet zoveel uit. Als die vrouwen niet willen of er zeer waarschijnlijk geen behoefte aan hebben, benoemen ze wel de koffiejuffrouw tegen een verhoogd salaris, die zich met verzorging van de koffie bezig houdt en zich verder nergens mee bemoeit.

Even voor de duidelijkheid, laat ik dat even van het papier af spetteren: VROUWEN ZIJN MEER DAN CAPABEL!
Zo, want anders krijg ik alle feministen over me heen en nou ja eentje is leuk misschien, maar een heel quotum natuurlijk niet.

Laten we eerlijk zijn vrouwen leiden of hebben bedrijven waar hun eigen interesses liggen. Vrouwen hebben lingeriezaken, kapperszaken,tierlantijnzaken, poeder/parfumzaken en modewinkeltjes, nagelstudio’s en ook bloemenwinkels en natuurlijk woonwinkels en woninginrichtingsadviesbureau. Maar vaak niet de allergrootste zaken. Ze willen het overzichtelijk en knus houden. Binding met de klanten. O ja, ik vergeet nog een heel belangrijke sector waarin ze actief zijn - ze houden van werken met dieren: honden, paarden. Ze kunnen er hun overdosis aan liefde in kwijt.

Volgens mij willen vrouwen gewoon iets voor zichzelf, iets wat ze zelf leuk vinden, waar hun hart ligt. Ze hebben helemaal niet de behoefte om in het strakke bedrijfsleven zich staande te moeten houden of zich er naar te vormen. En die enkele vrouwen die wel aanzien willen, gaan in de politiek of iets dergelijks.

Dat zielige omgekeerde discriminerende gedoe – stop ermee. Straks krijgen we een quotum voor Nederlanders met Surinaamse roots of Turkse, Afghaanse,
Marokkaanse en Chinese roots of met Groningse en Achterhoekse roots. En zeker eentje voor die van de Sallandse heuvelrug. Laten we die vooral niet vergeten.

Ach, laat mij u het geheimpje vertellen, dat vrouwen tegenwoordig misschien wel de meest vrijgevochten types in onze samenleving zijn. Okay, ze hebben het razend druk met het gezin, hun vent en diverse andere zorgtaken – echt waar diep diep gemeende hulde daarvoor. Welke kerel doet hen dat na?!
En echt als je goed om je heen kijkt zijn er heel veel bedrijfjes die door vrouwen geleid worden. En dat zijn allemaal bedrijven/zaken die hunzelf het beste liggen. Ze willen geen bedrijven leiden voor een ander - gelijk hebben ze.

En dat getuigt pas van echte slimheid en intelligentie en vooral levenswijsheid.

Schrijver: catrinus
21 september 2019


Geplaatst in de categorie: vrouwen

4.5 met 2 stemmen 1.034



Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
catrinus
Datum:
21 september 2019
Olean, je hebt helemaal gelijk. ik heb de column iets te snel opgestuurd en ja toen schoot met dat ook te binnen. Waarbij ik mijn standpunt nog beter had kunnen onderbouwen. Vrouwen willen blijkbaar helemaal niet in het bedrijfsleven. Niet iedereen wil een Annemarie van Gaal zijn of een Neelie Kroes die zich soms met 'merkwaardige' zaken heeft beziggehouden.

Vrouwen zijn eerlijk naar zichzelf en kiezen waar hun hart ligt. Kleuterjuf bijvoorbeeld. Als een man dat gaat doen, dan rijzen er toch vraagtekens. Dat is een heel natuurlijke reactie. Ach er is in wezen nooit iets veranderd. de man gaat op jacht naar een zo groot mogelijke buit. En de vrouw houdt zich thuis met de verdeling en verwerking er van bezig. Het enige verschil is dat ze nu meer tijd weet vrij te maken om iets buitenshuis te doen en dan kiest ze dat waar haar hart ligt en waar ze goed in is. Moesten veel mannen ook eens doen. Levert iets minder op misschien, maar misschien wel meer levensvreugde.
Naam:
Olean
Datum:
21 september 2019
Je vergeet één sector, Catrinus, en niet de minste: het onderwijs! Hoeveel vrouwelijke rectoren zijn inmiddels niet werkzaam in het voortgezet onderwijs? Volgens mij is de verhouding 50:50, maar ik kan ernaast zitten. En daar was helemaal geen quotum voor nodig. 'Rector' laten ze zich noemen, en om alle twijfel omtrent hun ambitie uit te sluiten hebben ze 'rectrix' van hun visitekaartje laten halen. Misschien dat de universiteiten nog een stap extra moeten doen, maar het basisonderwijs is praktisch is al (veel te) lang een vrouwenbusiness. 'Directrices', omgeturnd tot 'directeuren' runnen een school met steeds sterkere accenten op pedagogiek. Kinderen worden daar gefeminiseerd onderricht, meesters en 'meneren' kiezen voor beter betaald werk. Dat hoogopgeleide vrouwen kiezen voor het bedrijfsleven is een, maar zolang het parttime blijft kunnen ze de top wel vergeten. Kies je voor een carrière en ga je voor de top, heb je voldoende kwaliteit in huis, dan zou wat mij betreft geen quotum nodig hoeven zijn....maar helaas leven we nog altijd in a man's world...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)