Inloggen
In de loop van 2020 wordt de site Nederlands.nl (incl. de bijbehorende domeinnamen) ter overname aangeboden door de eigenaar/hoofdredacteur, die in maart 2020 de mooie leeftijd van 77 jaar bereikt en graag de site ter overname aanbiedt aan een persoon, bedrijf of instelling, die de site verder wil uitbouwen.

Men kan met hem hierover in overleg treden via mostertman@nederlands.nl

voeg je column toe

tabblad: columns

< vorige | alles | volgende >

column (nr. 1944):

Collega's

Mijn wijze kater Koos en ik zijn het helemaal met elkaar eens. De vlotste politiebabbelaar op tv ooit is of liever was Ellie Lust. Niet alleen was ze voorlichtster van de Amsterdamse politie, ze stond ook met beide voeten in de praktijk van alledag. Dat maakte haar in veel opzichten geloofwaardig.

Het was wel opvallend dat ze het woord "politieagenten" niet durfde uit te spreken. Ze had het altijd over collega's. De collega's gingen op pad na een melding. De collega's grepen in. De collega's traden op. De collega's dit en de collega's dat. Rangen waren helemaal taboe, geen commissaris of inspecteur kwam over haar lippen. Over een brigadier en hoofdagent werd oorverdovend gezwegen. Die heetten allemaal collega's! Enigszins ongemakkelijk werd het wanneer Ellie voor een televisieprogramma in een gevaarlijk, verweg land tussen geharde strijders het politiewerk aldaar bestudeerde en becommentarieerde. Collega’s!

Deze democratiseringsdrang breidde zich sterk uit, want in de nieuwsuitzendingen van de tv vermijdt men angstvallig rangen te noemen. Wijkagent of inspecteur… één pot nat. Dat schept verwarring want ze zijn ieder verantwoordelijk voor iets anders. Ook de niet-politiemensen zoals daar zijn Bijzondere Opsporing Ambtenaren (BOA's) heten collega's. De niet-politiemensen, die vingerafdrukken afnamen en even zo vrolijk oranje pilonnetjes op straat plaatsten als er een zinkgat (“sinkhole” in goed Nederlands) is ontstaan… allemaal collega's. Maar als je als burger ze aanklampt, omdat je politie nodig hebt kunnen ze niets voor je betekenen zonder bevoegdheid. Idioot voorbeeld: ze mogen automobilisten, die op de stoep parkeren niet bekeuren. Daar moet speciaal een “echte agent” voor worden opgepiept. Collega’s?

Door haar jolige manier van beschrijven kreeg je toch een beetje de indruk dat het een gezellige boel bij de politie is. Het beeld ontstond van elkaar joviaal op de schouders slaande dienders en diensters. Kortom een geforceerd soort democratisch bestel…

Wellicht herinnert u zich de voormalige hoofdcommissaris Blauw uit Rotterdam, schrik van de onderwereld. Die introduceerde het woord diender, dat veel werd overgenomen door politiebazen. Ellie zelf demonstreerde onbedoeld hoe collegiaal haar directe werkomgeving in werkelijkheid was. Om de een of andere reden stoorden haar bazen zich aan haar. Ik bedoel haar leidinggevende collega’s. Hoe sterk dat collegiale gevoel was, bleek toen Ellie uit het korps werd gewipt.

Hoe kom ik daar nu op? Ellie is gaan wieberen toen haar superieuren vonden dat ze teveel op televisie in de schijnwerpers stond. Bijna net zo vaak op tv is de allerhoogste officier bij de politie. In het kader van "doe maar gewoon…" wordt hij steevast aangeduid met Erik. Hij was eens medewerker van het ministerie van Defensie, die opeens een uniform kreeg aangemeten en ziedaar: hij werd de allerhoogste collega van de Nationale Politie. Hij is een onwrikbaar type, want terwijl de klachten over totalitair bestuur binnen de politie rondzoemen, verbleekt of verbloost hij niet. De ene na de andere leidinggevende politiefiguur wordt beticht van machtsmisbruik. Discriminatie behoort tot de dagelijkse gang van zaken en klagen over intimidatie leidt tot schorsing of ontslag. En anders is er wel een hooggeplaatste politieofficier, die privé uitjes en schranspartijen declareert. Kennelijk ook collegiale activiteiten die de hoogste baas kunnen worden aangewreven.

Hij is degene, die bij uitstek aangewezen is stroomlijning van de hiërarchie te bewerkstelligen. Evenals het stimuleren van democratisering en bescherming van klokkenluiders binnen de politie. Er lijkt helaas geen millimeter beweging te ontstaan in vastgeroeste situaties.

Het politie opperhoofd heeft vast goed naar Ellie gekeken. In tv-praatprogramma’s ontbreekt hij niet naast Petew Ew. de Vwies (zo uit te spreken). Hij blijkt nog veel meer collega's te hebben dan Ellie: de collega's hebben het moeilijk, de collega's doen hun best, de collega's grepen in en de collega's dit en de collega's dat. Je zou kunnen spreken van een overdosering.

Om met mijn wijze kater Koos te spreken: het is wrang dat uitgerekend de minst democratische organisatie in ons land ons overstelpt met het woord collega.
 

Schrijver: harrem
Inzender: Anoniem, 6 jan. 2020


Geplaatst in de categorie: actualiteit

2,0 met 2 stemmen 60Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)