Inloggen
voeg je column toe

tabblad: columns

< vorige | alles | volgende >

column (nr. 1951):

Weldoordacht

Hoe ontstaat een column? In principe risp je je eigen waarnemingen op. Die zijn voor een groot gedeelte gebaseerd op gezapig achterover hangen in een fauteuil, terwijl je glazig naar de televisie kijkt. Let maar eens op, bij de meeste columnisten lijkt hun informatiebron televisie te zijn. Als informatiebron ontkom je daar niet aan. Voor de een is televisie het oog op de wereld, voor een ander het oog van de duivel.
Andere informatiebronnen dan: sociale media zijn niet betrouwbaar, de krant doorgaans wel, maar die loopt gemiddeld een dag achter op het nieuws. In de achterlijke plaats waar ik woon is er ook nog een stadsomroeper, die af en toe nieuwtjes rondschreeuwt. Daar kan ik ook geen column mee vullen.

Soms wordt mij in reacties op mijn teksten toevertrouwd: "ik kijk geen televisie" als een soort van verontschuldiging. Misschien zijn die mensen te vriendelijk om te zeggen, dat mijn stukje gewoon niet aankomt. Maar feit is, dat inderdaad de "pointe" niet duidelijk is als je die vermaledijde televisie niet aan hebt gehad. Een onoplosbaar probleem, want ook onderstaande spatte van de tv af.

Diverse politieke figuren verdrongen elkaar dezer dagen op het tv-scherm, met kordate mededelingen over het aanpakken van overlast door niet-uitzetbare asielzoekers. Specifieker bewoners van AZC's (de opvangcentra voor asielzoekers), die uit een veilig land komen. Immers, ze zijn bij voorbaat kansloos als ze een verblijfsvergunning vragen. Vermoedelijk geven ze gevolg aan hun frustraties door hier en daar de boel op stelten te zetten, bushokjes te vernielen en de plaatselijke middenstand te beroven. En inderdaad is het de tv, die beelden toont van roerig volk. De tragiek is dat hun veilige herkomstlanden niet erg aardig zijn voor terugkerende burgers. Vanuit Nederland wordt een zachte druk uitgeoefend om al dan niet onder begeleiding op het vliegtuig te stappen. Daar wordt massaal geen gehoor aan gegeven. De oplossing - zo bedachten enkele politici - is die weigering voortaan strafbaar te stellen.

CDA is laaiend enthousiast. Eureka! D66 en Christen Unie vinden het echter maar niets en beschuldigen het CDA van retoriek en te vroege verkiezingskoorts. Het heeft ook iets van een heksenjacht, zo wordt er gezegd. Of van machteloze vergeldingsdrang. Wat mij opvalt is dat de politieke sprekers zich klaarblijkelijk geen voorstelling hebben gemaakt van het averechtse effect dat strafbaarstelling heeft. Men blijft hangen in intellectueel geneuzel. De praktische gevolgen lijken zij niet te zien…
Mijn wijze kater Koos kan de meest ingewikkelde zaken tot iets behapbaars terugbrengen. In dit geval is het de vraag van "hoe ziet zo'n straf eruit?". Koos heeft daar zelf geen antwoord op, maar de grote filosoof Sloompie Simpelmans uit Simpelveld zegt er dit over:

"Geldboete opleggen? Waarvan moeten ze dat betalen? Die lui krijgen enig leefgeld ofschoon er wordt geopperd om dat af te pakken. Weinig of geen leefgeld, in beide gevallen stijgt ongetwijfeld het aantal diefstallen als ze boetes moeten betalen. "Taakstraf? Dat is handig…, Ze moesten toch zo snel mogelijk het land uit? Dan moet je ze niet het park laten aanharken en andere meerdaagse klusjes laten uitvoeren, die hun verblijf alleen maar doen verlengen. Misschien helpt het om ze hun "eigen" vliegtuig te laten wassen en poetsen? Dan zijn ze al enigszins op weg. "Gevangenisstraf? Heel erg veel verschil met opgesloten zitten in het AZC is er niet. De straf bestaat uit tafeltennissen, tv-kijken en niet voor je eigen eten zorgen. Welke vorm en lengte gevangenisstraf ook heeft… het houdt uitgeprocedeerde asielzoekers nog langer in dit land".

Al dat gesteggel neemt natuurlijk niet weg, dat de situatie in- en intriest is, zeker voor goedwillende gasten. Zij (en de oproerkraaiers) zijn in wezen allemaal slachtoffers van een gammel systeem. Zoals ieder probleem moet je ook hier de oplossing bij de bron zoeken. Dit merkwaardige systeem is gebaseerd op papiertjes, die de identiteit moeten aantonen van mensen. Die zijn dus zoek… Nou wil het geval, dat sommige herkomstlanden - op grond van allerlei verdragen en voor ons ondoorzichtige procedures - financiële steun krijgen van Nederland. Ik vrees, dat rammelen met de geldbuidel uiteindelijk soelaas kan bieden. Laten we wel zijn: die arme mensen in een detentiecentrum houden kost ook geld.

Schrijver: harrem
20 jan. 2020

4,9 met 9 stemmen 55Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)