Inloggen
voeg je column toe

Columns

Buitenbeentje

Ik weet, dat ik in herhaling val, want ditzelfde onderwerp kaartte ik in 2019 rond dezelfde tijd als nu aan. Wel is het zo, dat het onderwerp "herdenken" per definitie gekenmerkt wordt door herhaling. Anders kan je niet herdenken. Dus mijn spijt is al meteen over…

Dit jaar herdenken we, dat 75 jaar geleden de Tweede Wereldoorlog eindigde met de capitulatie van Japan. Daar liggen we hier niet meteen wakker van, maar 135.000 Nederlandse landgenoten in Nederlands Indië vonden dat nogal wat. Dat blijkt wel uit de verzamelde groep serene herdenkers bij het Indisch Monument in Den Haag. Dat werd in 1988 onthuld door Koningin Beatrix. Ik heb - eerlijk gezegd - het aantal keren niet geteld, maar volgens mij is in de daaropvolgende decennia er geen Oranje meer bij geweest om te herdenken. Het koninklijke wegtrekken van die verhullende lap rond het monument bij de officiële opening was vermoedelijk voldoende voor de daaropvolgende tientallen jaren.

Nou krijg ik niet de indruk, dat de herdenkers het verschrikkelijk erg vinden dat het vorstenhuis er nooit bij aanwezig is. Maar een heel klein beetje dan? Waarschijnlijk dat wel! Deze bevolkingsgroep, de Indische Nederlanders, is en blijft sowieso hardnekkig Oranjegezind. Die onverklaarbare gehechtheid aan het vorstenhuis delen zij met de Molukkers, in de wandeling wel aangeduid als Ambonezen. Omgekeerd echter… al sinds koning Willem III, die de archipel voornamelijk als een rijkgevulde snoeppot zag, hadden de Oranjes niet veel op met de kolonie. Kennelijk hechten zij nog steeds aan deze kille traditie.

Maar onze geëerbiedigde vorst WA kan het goed maken. De 75-ste herdenking op 15 augustus 2020 is een goede gelegenheid. Er zijn evenwel meer redenen te bedenken, dat de majesteit niet komt dan dat hij wel komt. Ondanks mijn oproep van vorig jaar aan zijn secretaris om een gaatje te prikken in de vorstelijke agenda, zal er ook dit jaar een Oranje-vrije zone zijn. Ook de majesteit heeft recht op vakantie. Die vermaledijde Jappen ook… Als ze een maandje eerder zich hadden overgegeven of een maandje later, dan was er geen vuiltje aan de lucht geweest. Laat dat een les voor de volgende keer zijn…

Maar tijdens de vakantie capituleren levert dit soort problemen op. Onze vorst zit lekker te badderen in Griekenland, denk ik. Welverdiend! Dan heb je de corona-crisis waarbij “social distancing” belangrijk is. Dat bevordert aanwezig zijn ook niet. De Oranjes hebben met hun afwezigheid de afgelopen tientallen jaren trouwens wel laten zien wat "distantie" is in het kader van deze Nationale Herdenking.

Vanwege Covid-19 zal het sowieso geen dringen worden. Ik had eventueel bitter commentaar nog wel een jaartje kunnen uitstellen, maar nu is beter: een belang puntje is namelijk, dat je minimaal een 75-plusser moet zijn om persoonlijk de Japanse bezetting te hebben meegemaakt. Het gros van de potentiële herdenkers, die uit ervaring kunnen spreken, is gewoonweg al overleden. Dat biologische gegeven betekent dus, dat dit voor het handjevol overlevenden een van de laatste gelegenheden wordt om met zijn allen het einde van de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Waarbij "allen" een heel wrange aanduiding is…

Veelal doet men dat samen met een tweede en derde generatie, die indrukwekkend genoeg zich heel betrokken toont. Best knap als je het als jong mens alleen van de verhalen moet hebben. Vooral als die paar overlevenden ook nog eens niet zo gretig zijn met verhalen vertellen. Net als alle andere herdenkingen van dit jaar is dit een bijzonder evenement. Ik wil niets afdoen aan welke andere herdenking van 75 jaren vrede ook. Ze zijn allemaal belangrijk. Maar in vele opzichten is dit een buitenbeentje dat een column waard is.

Ook dit jaar: Oranje Boven, maar niet Oranje Erbij…? Het is een gokje, maar we zullen het morgen zien.

Nawoord

Vlak voor het insturen van de column waren er twee nieuwsflitsen:
1. Zo net wordt bekend dat het monument blijkt te zijn beklad en
2. Mijn stelling wordt gelukkig al meteen gelogenstraft.

Ik lees dit kersverse (NOS)nieuws: “morgen komen de koning en een beperkt aantal genodigden naar het Indisch Monument, bij de Scheveningse Bosjes bij Madurodam”.

Soms is het heerlijk om geen gelijk te hebben!

Schrijver: harrem
14 aug. 2020


Geplaatst in de categorie: maatschappij

5,0 met 1 stemmen 78Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)