Inloggen
voeg je column toe

Columns

Vier es met sherry

Van het vrouwtje (nou ja... schoon aan de haak 90 eerlijke kilo's) mag ik dit eigenlijk niet. Ik bedoel het volgende op het internet plaatsen. Zij wil mij de vernedering van hoon en schamper gelach besparen. Zegt ze. In werkelijkheid ziet ze op tegen de rompslomp van een oploop van gramstorige lezers voor de deur. Om maar niet te spreken van de door hen meegebrachte tomaten, die tegen de voorgevel en de ramen worden gegooid. Ze heeft net de stoep geschrobd en de ruiten blinkend schoon gepoetst. Dus of ik eventjes geen eigenwijze mening wilde ventileren.

Omdat ze nu even niet over mijn schouder meekijkt, maar helemaal opgaat in haar vermageringskuur, 's ochtends een paar glazen beendroge sherry, kan ik nu gauw deze tekst eruit rammelen.

Tot voor een half jaar zag je nooit een viroloog op de tv. Hooguit kende een verwoede Scrabbelaar het woord (goed voor 24 punten)! Heeft u zich wel eens afgevraagd waar ze dan uithingen?
En nog zo'n prangende vraag: wat doen ze als er geen pandemie is? Dus vóór de crisis en na het (hopelijk) einde daarvan. Ach, het zijn retorische vragen, alleen nuttig als inleiding tot het volgende:

Pas trof mij een bericht in een nieuwsuitzending over het zoeken naar een vaccin tegen corona. Nou is er een oud vaccin, dat in ons collectieve geheugen is weggezakt: het BCG-vaccin tegen tuberculose. Het houdt mij bezig, omdat ik ben ingeënt met dat vaccin. Net als duizenden andere studenten rond 1959/1960. Dat is dus ergens in de tijd dat de dinosauriërs nog over de aarde trokken. Dat nauwelijks iemand het zich herinnert kan nu wel eens tot opmerkelijke resultaten leiden in een ophanden zijnd onderzoek naar of BCG misschien ook immuun maakt tegen corona??

Naderhand bleek het ook effectief als vaccin tegen andere luchtweginfecties. Je kunt het je nu niet voorstellen, maar ofschoon tuberculose sterk was teruggedrongen, was het sluimerend aanwezig. De doelgroep studenten was gekozen vanwege het op elkaar zitten in volgepropte collegezalen, practicumruimtes en broeierige studentensociëteiten. Inenting was vrijwillig, maar in mijn geval ontkwam ik er niet aan, omdat ik in de vakantie een baantje in het Academisch Ziekenhuis had. Ongevaccineerd kwam je daar niet in.

Het was een oefening in nederigheid. Mijn werkzaamheden bestonden namelijk uit poetsen, afwassen en een incidentele kont afvegen. En dat op de longafdeling, kuche, kuche, proest.

Ik heb tientallen jaren nooit meer aan BCG gedacht en ik vermoed dat dat voor veel van mijn leeftijdgenoten geldt. Maar theoretisch moeten er zeventigers en tachtigers rondlopen, die ooit gevaccineerd zijn met BCG. Tezamen een potentiële bron van immuniteit. Theoretisch tenminste, want daar heb je het: er is misschien nog maar een handje van in leven. En als het hen vergaat zoals mij, denken de meesten van hen niet terug aan een onnozel prikje 60 jaar terug.

Een andere realiteit is, dat hedendaagse onderzoekers veel te jong zijn, om zelf een fysieke herinnering te hebben aan die massale inenting van destijds. Het staat waarschijnlijk ergens in de annalen weggeschreven als een onbeduidende voetnoot.

En toen was er dat Eureka-moment. Enkele deskundologen hoorde ik opmerken - nadat ze in in de oude literatuur waren gedoken - dat misschien BCG iets kon betekenen. Terwijl we met ingehouden adem wachten op het uiteindelijke vaccin, zou dat wellicht voorlopig kunnen worden gebruikt als coronavaccin. Er wordt een proef gestart met het vaccineren van kwetsbare ouderen met BCG. Juist i.v.m. het hierboven beschreven rammelende collectieve geheugen moet je niet raar opkijken als er uit die testgroep valse resultaten komen.
En wel hierom: stel dat onder die testouderen er een paar rondlopen die destijds al een BCG-prik hebben gehad. Theoretisch worden ze nu zogenaamd immuun gemaakt in 2020, terwijl ze dat stiekem al lang tientallen jaren waren. Als deze test uitwijst dat immuniteit ontstaat door BCG, dan kriebelt de twijfel of de oorzaak een prik in 2020 of een prik in 1959/1960 is.

Dat vertekent het beeld van de testpopulatie. Ik wil maar zeggen... voordat je de uitslag van toepassing laat zijn op de hele bevolking dienen die ouwetjes nog even aan de tand worden gevoeld. Eventueel de duimschroeven aanzetten, desnoods waterboarden om zo te checken of ze niet eerder met BCG zijn gevaccineerd. (Voordat ze het echt zijn vergeten).

Het vrouwtje (nou ja... schoenmaat 52) komt mijn hobbykamer binnen. Ze ziet er wat rozig uit en deelt mee dat dit laatste dieet haar stemming niet drukt zoals alle eerdere afvaldiëten. Dat is een heugelijke ontdekking, die we gepast moeten vieren.

Vrij naar multitalent Ted de Braak: nog een glaasje sherry, my dear?

Schrijver: harrem
12 sep. 2020


Geplaatst in de categorie: wetenschap

3,5 met 2 stemmen 82Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)