Inloggen
voeg je column toe

Columns

Aziatische landen in opmars?

Opnieuw trok een boek mijn aandacht. Dit keer tijdens een wandeling in mijn woonplaats, het stond in een weggeefkast langs de weg. De titel is ‘ De eeuw van Azië, een onafwendbare mondiale machtsverschuiving’. Het boek is geschreven door Kishore Mahbubani en werd uitgegeven in 2008. De man heeft twee verschillende carrières gehad, in de diplomatie (1971 tot 2004) en in de academische wereld (2004 tot 2019). Hij is een productief schrijver die in vele uithoeken van de wereld heeft gesproken aldus te lezen op zijn website. Op het internet kun je nog allerlei andere zaken over deze veelzijdige man lezen.
Het boek bevat zeer veel interessante informatie, visies en inzichten waarvan wij westerlingen geen enkel benul hebben. Er worden naast de eigen inbreng ook allerlei inzichten en uitspraken van diverse mensen meegenomen ter verduidelijking of aanvulling van de eigen tekst.

De inhoud gaat over de opkomst van landen als China en India. De verwachting is dat dit de grootste economieën zullen worden. Aan de Westerse marktoverheersing en arrogantie zal een einde komen volgens Kishore. Hij zou het mijn inziens wel eens bij het juiste eind kunnen hebben en misschien is dit wel wat de wereld nodig heeft om tot een evenwichtiger en rechtvaardiger manier van samenleven te komen.

Amy Chua, hoogleraar rechten aan de Yale University, zegt in zijn boek het volgende over de vrije markteconomie: ‘De vrij-markteconomie is een aanjager van etnische conflicten.’
en:
‘In alle gevallen ontketende democratisering van een land lang onderdrukte haatgevoelens tegen een rijke etnische minderheid.’

In het boek ‘Het woeste continent’, wat gaat over de nasleep van de Tweede Wereldoorlog in Europa, kwam dit ook aan de orde, de conflicten tussen etnische groeperingen.

Kishore schrijft verder over de westerse blindheid voor cultuurverschillen en dat dit getuigt van zowel grootmoedigheid als arrogantie. Dit ben ik met hem eens. ‘Het westen verwacht dat de rest van de wereld zich voegt naar hun cultuur.’
Als je het mij vraagt is de westerse cultuur een verziekte cultuur, als je überhaupt van een cultuur kunt spreken. Wat is de westerse cultuur eigenlijk? Op internet kan ik kiezen uit verschillende beschrijvingen. Ik koos voor deze: ‘Het begrip westerse cultuur is een verzamelterm voor de vele westerse culturen in de wereld. Cultuurkenmerken zijn onder andere kleding, geloof, muziek, tradities, eten en gedachten over seksualiteit. Kenmerken van de westerse cultuur zijn onder andere het christelijk geloof, het kapitalisme en de gelijkwaardigheid tussen man en vrouw.’

Onder de westerse herkomstlanden vallen tegenwoordig alle landen in Europa, met uitzondering van Turkije, maar inclusief alle voormalige lidstaten van de Sovjet-Unie, Noord-Amerika, Oceanië, Japan en Indonesië, met inbegrip van het voormalige Nederlands-Indië.
Is de Westerse cultuur bestendig genoeg om Europa verbonden te houden of wordt in navolging van Rusland de Europese Unie uiteindelijk ontbonden en is het weer ieder voor zich? Als ik kijk naar de voormalige Oostbloklanden zie ik geen eenheid wat betreft de aansluiting bij het Westen. Zo op het oog zullen mensen zeggen van wel maar wat er diep leeft in een bevolking zul je nooit de vinger op kunnen leggen en of zij dan besluiten tot het varen van een eigen koers. De Britten hebben het in ieder geval al wel gedaan al zijn dit dan westerlingen. Het Verenigd Koninkrijk verliet op 31 januari 2020 na 47 jaar lidmaatschap de Europese Unie.


China staat bekend als een eng land waar enge dingen gebeuren. Toch is het in staat om economisch te groeien en een voortrekker te worden op het gebied van milieu. China heeft een witboek over duurzame ontwikkeling uitgebracht (https://www.chinasquare.be/witboek-duurzame-ontwikkeling-waar-staat-china/).
Frank Willems van chinasquare.be heeft zich daarin verdiept en kwam tot een volgende conclusie: Het witboek schetst een beeld van een immens work in progress. Op veel gebieden is er meer vooruitgang dan het publiek in het buitenland weet. Op andere gebieden is er een vastberaden engagement. Opvallend is ook het beroep op innovatieve technologie. Het beeld van een vervuild en vervuilend China mag men alleszins definitief vergeten.

Ik ben geen fan van de Westerse manier van samenleven en hoe dit zich ontwikkelt heeft. Velen zullen zeggen dat je in andere landen slechter af bent. Dat kan zo zijn maar dat wil niet zeggen dat onze manier van leven de juiste weg is. Politiek maakt of breekt een samenleving. Politiek is wat mij betreft bedoeld om in dienst te zijn van een leefbare wereld waarbij men keuzes maakt die goed zijn voor de leefomgeving en de bevolking. Dit is niet wat ik terug zie in onze huidige tijdgeest. Er worden wel keuzes gemaakt maar aan de andere kant gaat de vervuiling en afbraak ook gewoon door. En van economische gelijkheid onder mensen is nog lang geen sprake.

Kishore schrijft verder dat zo’n 500 jaar geleden het gemiddelde inkomen van China, India en Europa ongeveer gelijk waren. Toen namen de Europeanen een technologische voorsprong op iedereen, werden ze rijk en machtig en veroverden bijna de hele wereld. Ze raakten geïndustrialiseerd en 200 jaar lang waren het hun industrieën, steden en voertuigen die teveel broeikasgassen uitstootten.
Nu zijn de rijke landen bezorgd over de gevolgen en zijn sommigen bereid de uitstoot te beperken. Ze kunnen het zich veroorloven want ze zijn al rijk en zullen dat ongetwijfeld blijven. In het kader van ‘gelijkheid’ zou het Westen China en alle andere voorheen arme landen die nu in een snelle economische groei zitten eerst laten doorgroeien en de rijke landen de lasten laten dragen. Anders kunnen de landen in opmars nooit landen worden waar de meeste mensen welvarend zijn en zich geborgen voelen.

Of hij dit gelijk van de algehele meerderheid aan zijn kant kan krijgen betwijfel ik. Toch denk ik dat het belangrijk is dat andere landen welvarender worden zodat er een eerlijker verdeling komt in de wereld. Hopelijk dan niet als een kopie van hoe het Westen dit gedaan heeft maar op een intelligentere wijze die onze aarde blijvend schoner maakt en leefbaar houdt voor al wat er leeft.

Schrijver: Jet Rood
6 mei 2023


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.2 met 4 stemmen 157



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Bet Weter
Datum:
8 mei 2023
Afgezien van het feit dat je column vol staat met generalisaties en platitudes, ik zou er een column aan kunnen wijden, ben ik zeer benieuwd wat je alternatieven zijn voor een democratische samenleving.
Wel een inspirerende column trouwens Jet.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)