Inloggen
voeg je column toe

Columns

Huurwonend Nederland

Nadat ik mijn verhaal betreffende huurdersperikelen van mij afgeschreven had, realiseerde ik mij dat er een legio aan mensen met problemen moeten zijn die huren in de sociale of particuliere sector. Op de site van de Rijksoverheid vind je het onderwerp woning huren met informatie als het gaat om geschillen. Aan bod komen verwijzingen naar de Huurcommissie, gemeente of kantonrechter wanneer je er niet uitkomt met de verhuurder. Deze informatie betreft huurders van een zelfstandige woning in de sociale- of middensector en vrije sector. Ook kunnen huurders van een of meer kamers, een studio, een woonwagen of een woonwagenstandplaats hier terecht bij geschillen.

Op de site van de Huurcommissie vind je een overzicht aan onderwerpen waarvoor je deze kunt inschakelen. De mogelijkheden voor huurders van de vrije sector zijn beperkter dan die voor de huurders van een sociale- of middenhuurwoning. Wat beiden gemeen hebben is bijstand betreffende onenigheid op het gebied van het niet eens zijn met de hoogte van de huur, de jaarlijkse huurverhoging of wanneer het een verschil van mening betreft met de verhuurder over het onderhoud of de servicekosten. Wanneer een partij het niet eens is met de uitspraak van de Huurcommissie, kan deze een uitspraak van de kantonrechter vragen. Ook voor het afdwingen van onderhoud moet een verhuurder de kantonrechter een uitspraak laten doen.

Op 1 juli 2023 is de Wet goed verhuurderschap in werking getreden. Deze wet is in het leven geroepen om betere bescherming te bieden aan huurders en woningzoekenden tegen ongewenst gedrag van verhuurders. Op basis van deze wet is iedere gemeente verplicht gesteld om uiterlijk op 1 januari 2024 een gemeentelijk meldpunt in te richten waar huurders meldingen van ongewenst verhuurgedrag kunnen doorgeven. Het kan dan gaan om zaken als dat de verhuurder de huurder geen schriftelijke huurovereenkomst of informatie heeft gegeven, het onterecht in rekening brengen van service- of borgkosten of dat de huurder door verhuurder is gediscrimineerd of geïntimideerd. Een overzicht van het meldpunt per gemeente is te vinden op de website van de vereniging van Nederlandse Gemeenten.
Per 1 januari 2025 kunnen huurders ook terecht bij hun gemeente als het gaat om een te hoge huurprijs. Indien de verhuurder de huur niet wil verlagen kan deze ook een boete opgelegd krijgen.

Als ik deze informatie allemaal zo lees denk ik, jeetje, dat dit allemaal nodig is. Je zou toch denken dat een verhuurder een ieder zijn/haar woonplezier in alle redelijkheid toewenst. Maar ja, woningen onderhouden kost geld en dat is er vaak zomaar niet als het op onderhoud aankomt. Van de huur die geïnd wordt, wordt door verhuurders blijkbaar dan niet genoeg gereserveerd als het gaat om (onvoorziene) gebreken in de toekomst. Dat vele woningen achterstallig onderhoud kennen is bekend van woningen in de vrije sector. Het niet tijdig uitvoeren van noodzakelijke reparaties en onderhoudswerkzaamheden kan leiden tot ernstige gevolgen voor de huurder als gezondheidsproblemen, veiligheidsrisico’s en verminderd woongenot. Ook in de sociale verhuursector laten de verhuurcorporaties het met grote regelmaat afweten.

Op de site van de Erasmus University Rotterdam lees ik dat uit een rapport ‘Opgaven en middelen corporatiesector’, uitgebracht in 2020 door diverse ministeries en Aedes (vereniging voor wooncorporaties in Nederland), dat corporaties over onvoldoende middelen beschikken om hun maatschappelijke opgaven uit te voeren. Een docent Financial Accounting bij het executive program Finance & Risk Management voor Woningcorporaties van de universiteit legt hier uit hoe het kan dat woningcorporaties op papier rijk lijken, maar juist geld tekortkomen.
Woningcorporaties zouden de komende jaren voor drie opgaven staan: zorgen voor de beschikbaarheid van woningen, voor de betaalbaarheid van woningen en voor de verduurzaming van woningen. Corporaties moeten kiezen in welke van deze drie bakjes ze hun geld stoppen laat de docent in het artikel weten.

En nu per 1 juli van dit jaar heeft de wet betaalbare huur zich aangediend. De meningen zijn sterk verdeeld over deze wet. Er zijn mensen die zeggen dat deze wet vele levens zou kunnen gaan ontwrichten of dat deze wet controversieel zou zijn en zo meer. Op de site van Volkshuisvesting wordt gemeld dat het kabinet met de wet huren weer betaalbaar wil maken en dat de wet ervoor zorgt dat verhuurders een huur vragen die past bij de kwaliteit van de woning. Op www.ismijnhuurteduur.nl kunnen huurders en verhuurders zien wat de wet voor hen betekent. De tijd zal leren hoe deze in de praktijk uitpakt.

Schrijver: Jet Rood
2 augustus 2024


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.0 met 2 stemmen 91



Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Erembrecht Niemandsland
Datum:
5 augustus 2024
In België is er het misbruik dat bij nieuwe contracten niet de voorgaande huurprijs wordt gehanteerd. De huurwoningen worden telkens behoorlijk opgetrokken. Dit terwijl het de bedoeling was bij wet van midden jaren 70 dat dit zich zou beperken tot de indexsprong.
De sociale woningen zijn nu ook geliberaliseerd. U legt met uw artikel het kluwen en de pijn op de wonde.
Naam:
Richard Bahl
Datum:
4 augustus 2024
Met waardering voor haar motivatie, maar is dit echt een column of meer een soort vertaling van overheidsfolders over huren? Niks mis met attentie voor huren in Nederland, want ook daar rijzen prijzen vaak tot krankzinnige hoogten. En met service voor huurwoningen is sowieso veel mis. Maar ik vind deze bijdrage geen echte column. Nu ja, dit is ook maar een mening natuurlijk.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)