Inloggen
voeg je column toe

Columns

Luchtkwaliteit is een groot probleem

Op mijn weg in het streven om in een meer gezonde leefomgeving te kunnen wonen heb ik een afspraak gehad met een man in mijn woonplaats die zich inzet tegen overlast van houtrook. Ik ben gehoord en hij deelde enige kennis hierover met mij.
Houtrook blijft langer chemisch actief dan tabaksrook, iets waarvan ik last heb in mijn leefomgeving en dan met name de zomers. Hij gaf mij tips hoe ik mij zou kunnen wapenen tegen overlast van deze zoals een neusfilter, iets waarvan ik het bestaan niet kende. Wel een goede tip want de laatst tijd heb ik steeds vaker last van geïrriteerde neusvleugels. Ik kreeg een maat M en L mee, want inschatten welke maat neus iemand heeft is blijkbaar nog niet zo eenvoudig. De M heb ik binnenshuis geprobeerd en deze leek goed aan te sluiten. Binnenkort zal ik deze buiten ook gaan testen. De man gebruikt de neusfilter dagelijks onder meer in verband met hooikoorts, in de winter tegen houtrookoverlast en verblijf in omgevingen waarvan bekend is dat de lucht minder schoon is.

Op de site van milieu centraal staat een artikel waarin men schrijft over schadelijke stoffen als fijnstof, stikstofoxiden en ozon. Hoe dichter je bij een bron woont of werkt, des te meer en vaker adem je schadelijke stoffen in. Wanneer er weinig wind staat blijft de hoeveelheid aan schadelijke stoffen op een plek hangen waardoor de mate van overlast groter is. In de zomer kan er sprake zijn van zomersmog. Het artikel rept ook over dat in Nederland de Europese normen bijna niet worden overschreden maar dat wij mensen toch gezonde levensjaren verliezen door het inademen van deze stoffen. Vervuiling stopt ook niet bij de grens.
Het RIVM linkt een slechte luchtkwaliteit ook aan een grotere kans op het krijgen van corona. Ook zouden de klachten erger zijn waardoor er meer mensen overlijden. Deze constatering zou naar voren zijn gekomen uit een onderzoek van het RIVM, UU(Universiteit Utrecht), WUR(Wageningen University & Research) en GGD(Gemeentelijke Gezondheidsdienst) GHOR(Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio) Nederland (Publicatiedatum 03-04-2024). Met deze resultaten wil men het belang van een schone(re) lucht in Nederland benadrukken.

Niet alleen buitenshuis maar ook binnenshuis hebben we te maken met fijnstof. Deze zit onder meer in tabaksrook. In huizen waar gerookt wordt is dit de belangrijkste bron van fijnstof. Daarnaast komt het vrij tijdens het stoken van de open haard, koken, stofzuigen en bij het branden van kaarsen of wierook. Ventileren is dus van belang. Maar wanneer de fijnstof buiten al een probleem geeft is het dan handig om die lucht ook je woning binnen te laten? Diversen die zich met dit thema bezigen geven aan van wel.
Milieu centraal geeft voor het ventileren van de woning de volgende acht tips: zorg voor voortdurende aanvoer van frisse lucht; ventileer extra als je kookt, doucht en klust in huis; slim ventileren; niet in huis roken en zorgen voor minder vocht in huis; gebruik oplosmiddelarme verf en spaanplaat; verwijzing naar tips voor beter stoken; de mechanische- of balansventilatie regelmatig schoonhouden en elke twee jaar onderhouden en als laatste kun je met een CO2 meter checken of je voldoende ventileert.

Wanneer ik dit zo allemaal lees lijkt er geen ontkomen aan, blootstelling aan stoffen. En hoe ik zelf ook mijn best doe om goed voor mijzelf te zorgen er zijn altijd invloeden, omstandigheden en gebrek aan financiële middelen die maken dat ik niet kan voldoen aan wat nodig is om op zo een manier voor mijzelf te kunnen zorgen dat ik vrij ben van vervuilingsoverlast.

Schrijver: Jet Rood
17 september 2024


Geplaatst in de categorie: milieu

3.5 met 8 stemmen aantal keer bekeken 140

Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)