Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Volkslied

Het zal zo’n 25 jaar geleden zijn dat ik mijn eerste publieksteksten schreef. Ik werkte bij een gemeentelijke dienst en er moest zo nu en dan iets in een krantje verschijnen. Mijn leermeester was de toenmalige gemeentevoorlichter - een oud-journalist – en hij had een uitgesproken opvatting over zijn lezerspubliek. Zijn uitgangspunt was: je lezers zijn van het niveau hoogste groep basisonderwijs/eerste klas voortgezet onderwijs. Hij vertaalde dat in de stelregel: zinnen van maximaal 15 woorden en daarin vooral geen moeilijke woorden.

Nu waren mijn dochters in die tijd resp. 11 en 13 jaar oud en dus een perfecte afspiegeling van de doelgroep. De arme kinderen hebben menig zouteloze tekst over de Algemene Bijstandswet moet lezen en van commentaar voorzien. Als zij nu klagen, dat zij ‘als kind al zo hebben geleden’, dan hebben zij volkomen recht van spreken. Het is desondanks allemaal nog goed gekomen, 25 jaar later is de ene dochter een geweldige lerares Nederlands en de andere lult als super verkooptalent haar klanten gaten in de sokken. Sorry meiden.

Ik verdien tegenwoordig mijn goed belegde boterham door ambtenaren te leren om leesbare brieven te schrijven en ik schrijf teksten voor onze plaatselijke hotemetoten/bestuurders. Daarbij houd ik vooral de lessen van mijn leermeester in de gaten. Je schrijft niet voor jezelf, maar voor je lezer en die moet je niet overschatten, inderdaad een jaar of twaalf en nog niet al te slim.

En kijk, deze week is het bewijs voor deze stelling weer geleverd, want er moest een nieuw volkslied worden gekozen. Ons eeuwenoude Wilhelmus bleek ineens niet meer te deugen, dus kregen we zeven nieuwe liedjes voorgeschoteld. De meest uiteenlopende stijlen en teksten kwamen voorbij, van rap tot hymne en van poëzie tot rijmelarij. Ik hoorde tekstjuweeltjes van Driek van Wissen, Jan Rot en Han Kooreneef, afijn, lees ze nog maar eens na op: http://www.wijzijndebaas.nl/page/liederen/.

Het volk mocht kiezen en dat leverde een anticlimax op bij Pauw en Witteman, want daar werd de uitslag bekend gemaakt. En, jawel, het Nederlandse volk heeft in meerderheid gekozen voor het niveau van de simpele twaalfjarige… Frans Bauer!!! Mijn oude leermeester heeft helaas nog steeds gelijk, je schrijft niet voor jezelf, maar voor je publiek en dan mag volgens tekstschrijver Emiel Hartkamp, staan gewoon rijmen op naam.

Ach, wat zit ik mij toch op te winden, er is voor mij toch maar één echt volkslied en dat is het Friese Volkslied: Frysk bloed tsjoch op! En dat is onvervangbaar, net als het Wilhelmus overigens!!!


Zie ook: http://www.wijzijndebaas.nl/page/liederen/

Schrijver: Watze Elgersma, 12 oktober 2007


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.5 met 12 stemmen 585



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Sandra
Datum:
15 oktober 2007
Zo erg heb ik niet geleden hoor!
Volgens je kleindochter had men meer over de oorsprong van ons volkslied moeten vertellen. Dan wil niemand meer een ander volkslied en zeker niet die van Bauer.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)