Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

NRC Nijntje

De Week van de Democratie zit erop. Dat klinkt dramatisch: alsof het een terugkeer naar de dictatuur inhoudt. Terwijl we niets anders doen dan overgaan tot de orde van de dag. Ook in Utrecht, waar nog geen tien procent kwam opdagen bij het burgemeestersreferendum. Dat noemen ze democratie! Om het referendum geldig te verklaren, moest minimaal dertig procent komen stemmen. Zelfs dat lijkt mij al bijzonder laag. Als democratie datgene is wat de meerderheid wil, zou de grens moeten liggen bij 51 procent.

De titel van een debat in Utrecht daags na het debacle luidde DeMOEcratie. Hoewel dat de slechtste woordspeling aller tijden is, waagde ik het erop. Het debat ging over de uitgespeelde rol van oude media in onze democratie. Er waren vier panelleden uitgenodigd: Willem Schoonen (hoofdredacteur Trouw), Henri Beunders (hoogleraar geschiedenis Erasmus Universiteit), Hans Nijenhuis (redactiechef NRC Next) en Fransisco van Jole (journalist). Wat denk je? Alleen de laatste twee waren er, Schoonen en Beunders hadden zich te elfder ure afgemeld. De opkomst kwam daarmee uit op vijftig procent. Respectabel, zou ik willen zeggen. Je moet het een beetje in perspectief zien.

Het debat werd een een-tweetje tussen Nijenhuis en Van Jole, waarbij het publiek nauwelijks in balbezit kwam. Deels lag dat aan de matig leidende scheidsrechter Barbara Niemel. Deels echter ook aan Van Jole, die zichzelf nogal graag hoort praten en eigenlijk geel had moeten hebben. Doe mij dan maar Nijenhuis. Die maakt precies de krant zoals ik die graag zie, eentje voor mensen die meer willen weten in minder tijd. Eentje die zich niet richt op de massa en die aan duiding doet. En eentje die 's ochtends uitkomt in plaats van 's avonds, zoals de gewone NRC, en bovendien minder grijs en wat vrolijker van toon is.

'Next' wordt wel eens uitgemaakt voor NRC Nijntje. Dat is onaardig, ook richting Dick Bruna. Die hoort namelijk ook tot de doelgroep. De jongste lezers van Next zijn zeventien en dat loopt door tot veertig, vertelde Nijenhuis. Om eraan toe te voegen dat ook veel 65-plussers de krant waarderen. Je zou denken: als er nog één groep tijd heeft, zijn zij het. Niet dus. Senioren hebben het juist druk, zo wijzen onderzoeken uit. Zelfs stemmen schiet er dan bij in. Aan het weer heeft het zeker niet gelegen in Utrecht: dat was goed. Hoezo gunstig voor de PvdA? Om er zelf nog maar eens een slechte woordspeling tegenaan te gooien: de kiezer is week van de democratie.

Schrijver: Quirijn Metz, 16 oktober 2007


Geplaatst in de categorie: politiek

3.2 met 8 stemmen 490



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
suzan
Datum:
16 oktober 2007
Email:
sxs4al.nl
Waarom geeft iemand nou een 4 voor zo'n column? Kan de redaktie bij lage cijfers geen motivatieplicht of zoiets eisen?
Ik heb uit boosheid een 10 gegeven. En ook omdat ik het een goed geschreven stukje vind.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)