Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Liever dood dan levend

Soms wordt bij alternatieve geneeswijzen erop gewezen, dat ze werken omdat verzekeringsmaatschappijen het in hun pakket opnemen. Die maatschappijen zouden toch geen geneeswijzen in het pakket opnemen als ze niet werkten? Kosten zonder effect?

Die redenering gaat ervan uit dat verzekeringsmaatschappijen willen dat de bij haar verzekering aangesloten klanten niet ziek zijn. Als ze niet ziek zijn, doen ze immers geen beroep op de verzekering?

Maar zo simpel is het niet. Verzekeringsmaatschappijen willen helemaal niet dat hun klanten gezond zijn. Ze willen dat hun klanten meer opleveren dan ze kosten. Wat het gevolg daarvan is, zal ik uitleggen aan de hand van twee voorbeelden.

Het is bekend dat het placebo effect een van de meest effectieve genezingswijzen is. Een geneesheer die zegt dat u niet ziek bent, of u een medicijn geeft en zegt dat het werkt, kan mensen vaak goed overtuigen dat ze beter worden. Alternatieve geneeswijzen hebben dat als geen ander door. Zij genezen massaal niet zieke mensen. Op zich is dat goed. De patiënt denkt dat hij beter is en aangezien hij niet ziek was, is dat dus geen probleem. De alternatieve arts is goedkoper dan een arts uit de reguliere zorg en dus kost het ook de verzekeringsmaatschappij minder. Hier schuilt weinig kwaad in.

Maar het kan erger. Stel er wordt bij een vrouw Sylvia M. borstkanker vastgesteld. Sylvia wil geen borstamputatie en wendt zich tot een alternatieve arts. Als die vervolgens nagenoeg gratis paddestoelenthee, bamboevijlsel, grasextracten en desnoods voodoo methoden gebruikt om Sylvia ervan te overtuigen dat ze beter zal worden, kan het zo zijn dat Sylvia niet naar de echte arts gaat. Uiteindelijk zaait het kankergezwel uit en Sylvia gaat dood.

De familie van Sylvia is natuurlijk des duivels, maar de verzekeringsmaatschappij niet. Die geeft achter gesloten deuren een uitbundig feest. Zij weten wat er was gebeurd als Sylvia wel naar de reguliere arts was gegaan. Ze was ziekenhuis in en ziekenhuis uit gegaan. Arts na arts had haar onderzocht. Therapieën en operaties waren niet van de lucht geweest en de verzekeringsmaatschappij had dat alles moeten betalen. Van die kosten betalen ze nu een bonus voor de directeur, de wijn van het kerstpakket en een uitbundig maar besloten feest. Kankerpatiënten zijn duur voor verzekeringsmaatschappijen, tenzij de patiënt zich wendt tot de alternatieve zorg.

Een dode patiënt levert weliswaar niets op, maar kost ook niets.

Schrijver: Jan R. Lunsing, 27 november 2008


Geplaatst in de categorie: ziekte

1.8 met 6 stemmen 499



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)