Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Kuifje staat voor niets

Zou Kuifje de Gay Pride de blootshow in de Amsterdamse grachten vandaag bezocht hebben? Gekke vraag, toegegeven maar zo komen ze soms ineens. Volgens veel Engelsen zou de stripheld wellicht diep in zijn hart graag meedoen. Juist daar doen steeds geruchten de ronde dat de reporter de herenliefde toegedaan zou zijn.

Dit jaar dacht Matthew Parris in The Times zelfs aan alle twijfel een eind te maken. Dat Kuifje zwijgt over ouders of familie is typisch voor jonge homoseksuelen schreef de ex-parlementariër. Zijn inwoning bij Kapitein Haddock en gebrek aan aandacht voor de toch al weinige vrouwen komen daarbij. Plus dat Kuifje reporter toch, nooit publiceert en dus waarschijnlijk voor geheime diensten werkt. Die werken, zegt Parris uit eigen ervaring te weten, graag met homoseksuelen.

Los van de waarde en betekenis van deze ‘tekenen’ – ze lijken mij hoogst discutabel - weten wij wel beter. Of Kuifje gay is of niet doet er niet toe. Anders zou het er wel toedoen in de strip.
De jonge reporter weerstaat trouwens dit soort stormen met gemak. De Franse academische wereld stond langdurig op de achterste benen: vele personages in Kuifje zou Hergé ontleend hebben aan Jules Verne.

Het Franse parlement kwam 3 februari 1999 inzake deze brandende kwestie bijeen. Men kwam niet tot bindende uitspraken hoewel er consensus leek over Jansen en Janssen. Hun bolhoeden en verkreukelde zinnen zouden gejat zijn van de detectives Craig en Fry in ‘Les Tribulations dún Chinois en Chine’.

Later kwam uit wandelgangen dat de parlementaire meerderheid wel degelijk de hele club rond Kuifje uit Verne’s oeuvre afkomstig achtte. Er werd echter voor gewaakt dat duidelijk uit te spreken. Boze tongen beweren nu nog om Jules niet mee te slepen in gekissebis rond Kuifje’s seksuele voorkeur.
Laf van die haantjes.

De filosoof Michel Serres zag daarentegen `de hele wereld samenkomen in één middelpunt: Kuifje'. Hij geeft `samenhang en volheid, bestaansrecht en perfectie' aan de avonturen. Met hem kunnen we ons makkelijk identificeren. Geen ouders, nooit volwassen, maar ook geen kind. `TinTin', zijn oorspronkelijke naam, staat in het Frans voor `niks'. Eigenschappen zouden immers de jongeman hinderen in zijn handelingsvrijheid en verplaatsbaarheid.

Die zijn meer dan aanwezig in de bonte stoet bijfiguren. Karikaturen hoe dik aangezet ook, ze blijven al te menselijk en iedereen hoort erbij. Ook en juist Bianca Castafiore. Voor iedereen is zij vanzelfsprekend heel vrouwelijk aanwezig. En waardevol, ook voor Haddock die we toch al niet te letterlijk namen.

Kuifje-achtig heten geldt meestal als compliment. In de Volkskrant introduceerden onlangs Ianthe Sahadat en Frederieke van Velzen de Engelse filosoof Alain de Botton als 'n ‘Kuifjetype’. Dat daar meer voor nodig is dan de sympathieke auteur in huis heeft blijkt uit hun interview. De Botton zegt onder meer: ‘Ik hoop dat mijn kinderen niet intellectueel zullen worden, want dat associeer ik met neuroses. Ikzelf ben een angstig mens. Laat ik het zo zeggen, ik ga er niet vanzelfsprekend vanuit dat iets goed komt.’

Kuifje kent geen angsten en staat er niet bij stil of iets goed komt. Het komt gewoon goed. Hij onderkent zonodig wel dreigende elementen. En schermt zich af tegen liaisons die zijn onbevangenheid belemmeren.
Dat neemt niet weg dat Kuifje de Gay Pride naar mijn idee zou overslaan. Niet omdat het te min zou zijn, uiterlijk vertoon zoekt de jonge reporter evenwel niet op. Neemt hij het zeker op voor de zwakkere, de reporter past niet in massale demonstraties. Kuifje ontstond in de tijd van de eerste individuele wereldreizen. De roaring twenties, de wereld werd ontsloten met spoorlijnen en vliegtuigen. Ook hij was product van een tijd al staat hij er nu ver boven. De gewone man kon zich mee verbeelden in verre landen en culturen.

De massa zit in stadions - thuis.


Zie ook: http://nl.netlog.com/go/e...lore/videos/videoid=nl-3746406

Schrijver: Jos Zuijderwijk, 1 augustus 2009


Geplaatst in de categorie: individu

2.9 met 8 stemmen 414



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)