Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Bodyscan (Orwell)

In 2010 is het zestig jaar geleden dat 1984 verscheen. George Orwell schetste in zijn boek een beklemmende wereld, een beangstigend toekomstbeeld. Computers komen daarin niet voor, die waren toen al wel uitgevonden maar Orwell kende de mogelijkheden nog niet. Toch is het verhaal verrassend actueel.

De wereld is in Orwells boek in drie grote machtsblokken verdeeld: Oceanië, Eurazië en Oostazië. De ware machthebbers, verenigd in De Partij, verzinnen steeds nieuwe onderlinge oorlogen. Die zijn er alleen om een vijandbeeld bij de domme burgermassa te kweken en zo de aandacht af te leiden van de machtige Partij. Niet helemaal hetzelfde proces als Afghanistan en Irak, maar de zinloosheid van deze oorlogen komt dicht in de buurt van Orwells visie.

Orwell heeft meer dingen goed gezien in 1950. De grootste en mooiste gebouwen zijn de werkruimtes van De Partij. Die heeft in Orwells Nineteen-eighty-four totale controle op de burgers. Overal in de stad hangen camera’s. Mensen vertrouwen elkaar niet want klikken is gemeengoed geworden. Ook zonder kliklijn blijkt Orwells systeem feilloos te werken. Je kunt je maar het beste gewoon dom houden en meedoen. Iedereen die een beetje anders denkt wordt in de gaten gehouden door de politie, die natuurlijk direct verbonden is aan De Partij. ’s Nachts worden die mensen gearresteerd om geruisloos uit de maatschappij te verdwijnen.
Iedere burger beschikt over een televisie, die de hele dag aan staat. Het apparaat wordt vooral gebruikt als propagandamachine en reclamemedium voor De Partij.

Orwell heeft het natuurlijk allemaal een beetje overdreven in zijn boek. Toch is het duidelijk dat we een aardig eind op weg zijn naar de wereld van 1984. Maar zelfs de werkelijkheid kan beklemmender en beangstigender zijn dan Orwells visie. Want een bodyscan, zoiets komt zelfs in Orwells boek niet voor.

Schrijver: Rob Chevallier, 4 januari 2010


Geplaatst in de categorie: maatschappij

3.2 met 5 stemmen 404



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)