Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Afgodsbeeldje

In zaal één van het overweldigende British Museum staan twee vitrines met godenbeeldjes. Of eigenlijk afgodsbeeldjes, want het zijn beeldjes van allerlei verschillende religies en vanuit elk andere religie beschouwd zijn de andere beeldjes afgodsbeeldjes. Beeldjes die de verkeerde god dienen.

Ze komen uit Azië, Europa, Afrika, Noord- en Zuid-Amerika. Sommige zijn zeer ruw afgewerkt, andere zijn kleine kunstwerkjes, maar ze zijn allemaal met dezelfde overtuiging gemaakt. Elk beeldje verbeeldt de waarheid, althans, zo denkt de maker ervan.

Als puber had ik een keer een inzicht. Ik had geleerd dat god, de Christelijke god, goed was. En ik had geleerd dat je in hem moest geloven om in de hemel te komen. En ik vond dat, als god goed was, hij iedereen een gelijke kans op de hemel moest geven. Aangezien veel mensen niet de gelijke kans kregen om in god te geloven, klopt het niet. Het was van drieën één: God was niet goed, of je hoefde niet in hem te geloven om in de hemel te komen of hij bestond niet.

Ik besloot niet in een kwade god te geloven, zodat ik terecht kwam bij een god die niet bestond of waarin je niet hoefde te geloven. Dat leverde het probleem op, dat er geen legitieme basis was, geen rechter meer, die bepaalde welke waarden en normen goed waren. Dat is ook een probleem van de vitrine in zaal één.

Als er zoveel goden zijn, kan niet elke god gelijk hebben.

Of toch?

Ik denk van wel. We hebben gedeelde normen nodig die bepalen wat goed en slecht is. Zonder die normen zijn we aan de wilders (Freudiaanse verspreking) overgeleverd. En om die normen ergens op te baseren, hebben alle culturen wel een god bedacht. Of meerdere.

En wie het niet meer weet, zoals ik, moet in ieder geval erkennen dat er wel iets in die normen zit. Wij kunnen tegenwoordig onze hoop vestigen op de democratie. En normen vinden in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

Dus die verklaring moeten ze ook maar in de vitrine van zaal één van het British Museum leggen. Als mijn afgodsbeeldje.

Schrijver: Jan R. Lunsing, 12 augustus 2010


Geplaatst in de categorie: maatschappij

1.5 met 4 stemmen 245



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)