Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Gras Cruijff Aspenström en de lente

Hoe beleven we de lente? Leeft de lente wel?

Triest genoeg raken we steeds verder af van vers gras. We verdringen de gewaarwording, halen onze neus ervoor op. Voor veel voetballiefhebbers bij voorbeeld houdt gras op bij bespeelbaarheid. Maakt niet uit welk jaargetij. Ooit een voetballer bij NOS-Sport zich zien bukken bij sprietjes? Om neer te knielen en verwondering teder toe te laten?

Hoogst zelden zien we ze attent bij een zelf losgetrapte plag. Het spel moet stil liggen en in een opwelling drukken ze die plag dan aan. Voor de bespeelbaarheid, niet uit liefde voor grassen.
Voetbal en liefde voor de natuur lijken te vloeken. Bekijk de groep die nu alle dagen kikkers en padden over paden zet in het Vondelpark. Om levend stilstaand water te bereiken voor de paring. (Het Parool – 31/03/2011). Allerhande hobbyisten en beroepsgroepen zie je daar - maar geen voetballers.

Dit weekend zal voetbal meer dan ooit de natuur verdringen. Met vragen rond Cruijff en de Ajax-revolutie: (Durft Bergkamp plots te vliegen? Gaat bleue introverte Dennis praten? Gaan we zijn leerproces doorstaan? Mogen van die Jonk uit PVV-stemmend Volendam mohammedanen Ajacied blijven? Gaat Cruijff als ongebonden functieloze machthebber de kant van Khadaffi op? Of is hij verlicht despoot die Ajax onbaatzuchtig bezielt? Heeft Boeve, 5-4-1-back, verstand van voetbal? Is hardloper Schoenaker met zijn gebrekkige techniek niet meer Feijenoorder? Waar is Neeskens? Wie schrijft Van Gaal uit de geschiedenis?)

Allemaal ééndagsvragen. Waar is de voeling met echte grassen zoals ruwe smele pijpenstrootje duist of dreps? Hoe die in vrede leven naast schijngrassen zoals de russen en veldbiezen?
Laat staan voor grasnatuurrechten zoals die om te bloeien.

Die onverschilligheid schuilt overal. Lees bij voorbeeld kookman Joep Habets (NRC 01/04/2011): ‘De kaaskroketten vallen deze lente tegen.’
Voor 95% NB leven wij van grassen en graskaas is dubbelop boerenbedrog. Je verwacht toch dat de NRC van de kaasgrassen meteen researchwerk maakt als die lentekroketten niet deugen. Volgens Joep zelf ligt het immers niet aan niet-kazige smaakaccenten. Zoals peterselie.

Nog triester is dat tuinen en gazons zienderogen verstenen. Mijn halve familie heeft in twee jaar tijd voor en achter versteend. Gazons een vorm van gewoonterechtelijke grasverminking waren altijd nog beter dan plavuizen.
Reden ook voor groot alarm. Kinderen ontdekken idealiter de wereld met wuivende halmen aanhangende luizen en vlieggedierte. Creëren zo ook ruimte voor fantasie onverbrekelijk verbonden met goed leren voelen en waarnemen.
Dat wordt ze afgenomen! En daarmee de ontwikkelingskans tot bijna dichterlijke verwoording van plantaardige observaties:

'De as van het aartje
zet zich vast boven de bloem
als een behaard spitsje
waarbij kroonkafjes aan rugzijde
een hafnaald dragen'

Niet voor niks zijn biologen vaak dichterlijk: hun wijze van observeren en vastleggen ligt al op de grens. Verstening brengt die aanwas in gevaar en daarmee ons betrekkelijkheidsbesef in de natuur.
Een filosofisch prachtgedicht hieronder van Aspenström illustreert dat. Om dat ooit te maken én/of begrijpen zijn nabije grassen voor de jonge mens onmisbaar. Durf ik sans pardon te stellen.

Het gras en het wonderlijke meisje

Zoele, argeloze zomerwinden
rennen als kinderen rond.
Het wonderlijke, het vroegrijpe meisje
Bestudeert nauwkeurig het gedrag
van de aarsteeltjes van de ruwe smele.
In de wijde wereld worden orkanen voorbereid.

De aarsteeltjes van de ruwe smele
buigen zich en richten zich weer op.
Maar wij?
Wij zwakke grassprietjes?’ *

Kortom, er is al genoeg narigheid: draai terug die verstening! Vroege Vogels geeft een vragenlijst. Doe via hun tuinentest examen voor tuinreservaat. Via http://vroegevogels.vara.nl/Tuinreservaten.805.0.html



* Bladzijde 127 uit ‘De mooiste van Aspenström’ vertaald door Ivo van Strijtem, lannoo/atlas 2008


Zie ook: http://vroegevogels.vara.nl/Tuinreservaten.805.0.html

Schrijver: Jos Zuijderwijk, 2 april 2011


Geplaatst in de categorie: jaargetijden

3.4 met 8 stemmen 227



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)