Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

De Spaanse griep

Subsidie is een mooi middel om mensen iets te laten doen, wat ze anders niet gedaan zouden hebben. Overheden proberen er wenselijk gedrag mee te stimuleren. Maar je moet er niet te veel van hebben.

In deze tijd, waar het PVVD-CDA kabinet met de botte bijl door subsidieland raast, is het wellicht moeilijk om in een linkse stad te zeggen, dat je niet te veel subsidie moet hebben, maar ik wil die stelling toch wel verdedigen.

Neem nu Spanje. Je zou ook Ierland of Griekenland kunnen nemen, maar ik ben in Spanje geweest en neem daarom Spanje. Toen ik enige jaren geleden door Spanje langs de noordkust reed, zag ik in elk dorp en elk stadje nieuwbouwprojecten vergezeld met grote borden met de Europese vlag. Spanje werd er bovenop geholpen. Het ging goed met het land en dat kon met Europese subsidie.

Ook merkte ik, dat ineens veel architecten, politici en ruimtelijk ordeningliefhebbers een weekendje naar Barcelona gingen om de stad te bewonderen. Het ging hierbij niet om historische bouwwerken, maar om nieuwe ontwikkelingen – uitbreiding van het metronetwerk. Het ging goed met Barcelona dankzij Europa.

Van een goede vriendin kreeg ik ansichtkaarten van nieuwe gebouwen. Vroeger stuurde ze kaarten van Alhambra of een ander historisch bouwwerk, maar nu kreeg ik foto’s van prachtige bruggen of het geweldig gewelfde Palau de les Arts Reina Sofia in Valencia – een architectonisch wonder. Ja, Spanje was voor de kredietcrisis een booming land en dat was in gang gebracht met Europese subsidie.
Maar dankzij deze subsidie was er een geloof ontstaan, vrees ik, dat alles kon. Je hoefde maar te bouwen en er kwam vanzelf een klant om het af te nemen. Omdat een groot deel van de bouwkosten door Europa werden gedekt, was het risico laag en gingen de Spanjaarden lekker door met bouwen.

Tot de crisis hard toesloeg. Er stonden ineens te veel gebouwen. Nieuwbouw kwam leeg te staan. Ontwikkelaars gingen failliet. Projecten werden niet meer afgebouwd. De prachtige theaters konden geen voorstellingen meer betalen. Werknemers stonden op straat. Veel subsidie leidt tot veel optimisme en te veel optimisme leidt tot te grote projecten en te grote projecten leiden tot leegstand, crisis en werkloosheid.

Dat is de Spaanse griep.

En die griep bedreigt ook Groningen. Doordat de Zuiderzeelijn niet door ging en door de verkoop van de Essent-aandelen, was er ineens veel geld en de noodzaak het uit te geven. Want dat is een ander aspect van de subsidie. Je kunt het alleen krijgen, als je het uitgeeft. In korte tijd moesten er projecten worden bedacht om de miljoenen te besteden. De meeste gemeenten in Groningen konden dat niet. Loppersum kan bijvoorbeeld met moeite een project bedenken, waar een ton in uitgegeven wordt. Alleen de stad Groningen is in staat in korte tijd miljoenen uit te geven: de tram, Meerstad, het Forum. In het verleden heeft de stad ook grote projecten gehad (Westerhaven, Groninger Museum, wijkvernieuwing Vinkhuizen) en die min of meer tot een goed einde gebracht. Dat kan ze nu ook.

Het verschil is, dat nu in één keer heel veel geld moet worden weggezet en ook moet worden uitgegeven, want anders trekt de Randstad het naar zich toe, of Adrie Duijvestein naar Almere. De stad nam daarom grote risico’s op zich.
Nu is het de vraag of deze nieuwe ontwikkelingen goed uitpakken. Allerlei verstandige mensen zeggen, dat de tram uit kan, maar anderen beweren dat het niet het geval is. Ik ben een voorstander van de tram, maar geen deskundige. Er zijn mensen die beweren dat het Forum een succes wordt, maar ik zie het niet. Ik vrees een gat in de begroting. Maar ik ben geen deskundige. En Meerstad, ach, dat is een ander verhaal. Meerstad is een ontwikkeling die de stad ook met subsidie probeerde uit te voeren, maar die door de conjunctuur in moeilijk vaarwater terecht is gekomen. Soms heb je gewoon pech.

Maar bij elkaar maak ik me wel zorgen om de financiën van de stad. Hebben we ons niet laten verleiden om te veel geld uit te geven? Leiden we niet aan de Spaanse griep?

Schrijver: Jan R. Lunsing, 28 april 2011


Geplaatst in de categorie: politiek

3.8 met 4 stemmen 172



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)