Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Mannen in een barak

Oorlogen eindigen vaak met een aantal mannen in een barak, een tent, een boot of een treinwagon. Een enkele keer in een hotel dat toevallig voorhanden is. Soms zijn er vrouwen bij, maar meestal zijn het mannen met sterren en strepen die een handtekening zetten op een papier. Eindelijk. Het is vrede.

In het boek van Mark Mazower, Dark Continent, eindigen oorlogen anders. Het einde van de Tweede Wereldoorlog plaatst hij niet in 1946, de Duitse capitulatie of iets later, de Japanse. Hij schrijft, dat de oorlog eindigde in de periode 1943 tot 1949. En daar zit wel wat in. Kijk maar alleen naar de gebeurtenissen in Nederland. Wanneer eindigt de oorlog in Nederland? Dat hangt er maar van af. Breda werd op 29 oktober 1944 bevrijd, zodat de oorlog daar maanden eerder was afgelopen, dan in Den Haag. Op 5 mei werd de vrede in Wageningen getekend, maar was dat het einde? Op 7 mei gaven de Duitsers zich onvoorwaardelijk over. Tot 20 mei wordt er gevochten tussen Georgiërs en Duitsers op ons vriendelijke eiland Texel. Dan is de oorlog in Europa afgelopen, maar Japan gaf zich pas over op 2 september 1945 over, terwijl met 27 december 1949 Nederland de soevereiniteit overdroeg aan Indonesië. Het einde van de oorlog in Nederland kan dus gelegd worden tussen oktober 1944 en 27 december 1949.

Neem nu de bevrijding van één stad, Groningen. Op 13 april werden de eerste wijken bevrijd, maar er is doorgevochten tot 16 april. In de energiecentrale zat een groep Duitsers die zich dood wilden vechten, maar anderen verstopten munitie, zodat ze zich eerder moesten overgeven. Het zijn allemaal handelingen van verschillende mensen die de oorlog op verschillende plaatsen deden eindigen. De een vocht door en de ander stak zijn handen op bij het zien naderen van de vijand. Sommige wachtten op de handtekening van de mannen in de barak, tent of waar dan ook en anderen hielden het voor gezien.

Zo ziet Mazower de komst van de vrede. In 1943 geven de Italianen zich als eerste land over. Dat luidt het begin van de Duitse bezetting in Noord en midden Italië in, maar het Italiaanse leger is dan niet meer van betekenis. De oorlog duurt het langst voort in Griekenland, waar pas in 1949, vlak voordat Nederland Indonesië onafhankelijk verklaart, de burgeroorlog eindigt.

De oorlog begint en eindigt voor iedereen dus anders. Op een ander moment. Op een andere manier. En zo zijn oorlogen dus ondingen die afhankelijk zijn van individuen. Van mensen die besluiten te stoppen met schieten. En de reden waarom ze dat doen, kan verschillend zijn.

Sommigen stoppen, omdat ze dood zijn. Sommigen geven zich over. Anderen wachten tot een man in een barak een handtekening zet.

Schrijver: Jan R. Lunsing, 9 juni 2011


Geplaatst in de categorie: oorlog

4.0 met 1 stemmen 455



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)