Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Ons falen

Honderd jaar geleden zonk de Titanic. Op die gebeurtenis hebben talloze journalisten en programmamakers zich de afgelopen dagen gestort. Dus is het nog steeds een bijzonder feit. Waarom?

Heeft het te maken met de gigantische afmetingen van het schip? Ja, deels wel, want 270 meter lang en 28 meter breed is niet niks. Maar kijk eens naar de recente ramp met de Costa Concordia. Dat gevaarte is met 290 meter lengte en 36 meter breedte een van de grootste passagiersschepen ter wereld. Daarbij zinkt de Titanic in het niet. Overigens is het allergrootste passagiersschip de Oasis of the Seas, vijf keer zo groot als de Titanic.
Het aantal doden dan? Dat was met ruim 1500 behoorlijk hoog. Maar zes jaar eerder kwamen 3000 mensen om bij de grote aardbeving in San Francisco.

De belangrijkste reden voor alle aandacht voor het gezonken schip zit dieper. Het toentertijd grootste passagiersschip, onzinkbaar volgens de makers, ging door een lullige ijsberg kopje onder. In 1912 werd met dit verschrikkelijke ongeluk misschien wel voor het eerst, en op grote schaal, menselijk falen aangetoond.
We konden auto's bouwen, we vlogen over zeeen, we konden met elkaar spreken over lange afstanden, we konden eigenlijk alles. Dat geloof in het menselijk kunnen liep met de ondergang van de Titanic behoorlijk veel schade op. We bleken ook te kunnen falen.

In de loop der jaren vergeten we snel dat we fouten kunnen maken. Tot de volgende catastrofe. Dat kan ook een natuurramp zijn, want ook dan voelen we dat onze kennis tekort schiet. Rampen zetten ons altijd weer met beide benen op de grond en bewijzen ons falen..

Schrijver: Rob Chevallier, 16 april 2012


Geplaatst in de categorie: maatschappij

3.7 met 3 stemmen 180



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
16 april 2012
Het was niet alleen 'Ons falen', maar bovendien de gevaarlijke onzekerheid van de natuurwetten en de onvoorziene omstandigheden. Ik hoop wel dat je sympathie voor de slachtoffers voelt, want anders vind ik je mening maar zozo. Dat alleen God volmaakt is, is niet een wet die ons bloeden en pijn lijden keer op keer bewijst, want misschien is God wel net zo onvolmaakt en gaat het daar niet om, maar om diep doorleefd mededogen!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)