Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Maken verschillen de mens?

Verkiezingen zijn bij uitstek aanleiding verschillen op te merken, te formuleren en betekenis te geven. Verschillen in cultuur, geschiedenis, temperament. Dat het daarbij moeilijk is feitelijk te blijven blijkt telkens weer. Speciaal ook op een terrein dat zich graag als zeer feitelijk aandient: economie.
De magie van cijfers geeft vaak wetenschappelijk cachet. Ook als er helemaal geen sprake is van controles door en gezag bij vakgenoten.

Wij realiseren ons een wereld van verschil bij Obama’s belastingvoorstel, Buffett-rule, 30% heffing aan alle inkomens boven één miljoen dollar. Bescheiden, want met Buffett-rule zouden superrijken hooguit evenveel belasting gaan betalen als middengroepen. Afgewezen door de (Republikeinse) Senaat, niet door 60% van het electoraat. Volgens peilingen.
Meest gehoord was dat het begrotingstekort er niet door zou minderen en dat de groei zou stagneren. Nauwelijks de onrechtvaardigheid van het belastingstelsel.
Zouden die 60% dat in aanleg niet onrechtvaardig vinden?

Obama heeft de Buffett-rule tot speerpunt genomen. Duidelijk als signaal bij verkiezingen contra de superrijke Romney. Die in 2011 15,4% belasting betaalde over 23,65 miljoen, zijn belastbare inkomen. Een begin om aan de kloof arm en rijk te toornen? Daar is in de USA durf en geduld voor nodig. Terwijl die kloof toch bezien vanuit andere landeconomieën, historische en morele percepties allerminst vanzelfsprekend laat staan lovenswaardig is.

Daarom tijd om deze verschillen eens meer feitelijk te beschouwen. In de VS proberen de Franse economen Thomas Piketty en Emmanuel Saez met onderzoeksresultaten publieke opinies te beïnvloeden. Zij brengen inkomensontwikkelingen historisch in beeld waardoor discussies meer handen en voeten kunnen krijgen. Kritiek richt zich op anti-Amerika-attitudes die ten grondslag zouden liggen aan hun onderzoek. Niet op methoden en resultaten. Het zijn erkende topeconomen.
Uiteraard betekent dat ook voor henzelf niet dat hun onderzoek perfect of volledig is. Wetenschap is meestentijds projectwerk in ontwikkeling.

De New York Times licht dagelijks een citaat uit de actualiteit. 17/04/2012 van Piketty: ‘De USA raakt steeds meer gewend aan een compleet idioot niveau van inkomensongelijkheid.’ *
In het bijbehorend interview volgt daarop: ‘Men zegt dat ongelijkheid reduceren radicaal is. Ik denk dat juist de ongelijkheid die de VS nu dulden radicaal is.’

Saez gaat in op het argument dat hogere belastingen groei zouden belemmeren: ‘Juist in de VS zijn hoge belastingen ooit uitgevonden om meer gelijkheid te bereiken.’ Historisch zegt hij werkte belastinghheffing voor meer gelijkheid doorgaans als instrument naar meer welvaart.
Piketty vindt dat ‘de VS vreemd genoeg allengs meer lijken op het Oude Europa met alle stapelende overervende ongelijkheden.’**.

Hierbij is verfrissend om te lezen waarom de huidige inkomensongelijkheid niet alleen onwenselijk maar ook wel degelijk door overheden mede gecreëerd is.
De inkomensongelijkheid is nu vergelijkbaar met die van 1929, de U-staanders in de curve. Hun inmiddels fameuze U-Curve op het diagram Income Earned by the Wealthiest.*** Ook onder als plaatje

Het groeiend aandeel van de 1% rijksten van 1985 naar nu is werkelijk schrikbarend! De rol van de overheid blijkt daarbij uit de gruwelijk opwaartse beweging van de rijken beleidsmatig ingezet bij Reagan(1981-1989). Thatcher heeft voor Engeland iets vergelijkbaar rampzaligs gepresteerd. Moet dat vooruitgang heten? Voor

Ondertussen: veel feitelijk materiaal voor links om paraat te hebben in debatten.**** Verzameld op de site van Piketty's Parijse researchinstituut. Van topeconomen die niet schromen feiten en bevindingen te presenteren die tegen de stroom ingaan. Die niet 'objectief en waardevrij' solliciteren om overheden te adviseren.

Zoals de charmante prof. Barbara Baarsma(UvA, leeropdracht marktontwikkelingen) volgens wie politici naar economen zoals zij moeten luisteren. Dan komt alles vanzelf goed.
Die werd deze week benoemd tot SER-Kroonlid.
Barbara kies toch eens echt partij! De markt spreekt niet voor iedereen hetzelfde!

Dat kan pas oplossend werken!


* “The United States is getting accustomed to a completely crazy level of inequality."

** http://www.nytimes.com/2012/04/17/business/for-economists-saez-and-piketty-the-buffett-rule-is-just-a-start.html?_r=2&hp

*** http://www.nytimes.com/interactive/2012/04/17/business/income-earned-by-the-wealthiest.html?ref=business

**** http://g-mond.parisschoolofeconomics.eu/topincomes/


Zie ook: http://g-mond.parisschoolofeconomics.eu/topincomes/

Schrijver: Jos Zuijderwijk, 21 april 2012


Geplaatst in de categorie: economie

3.3 met 7 stemmen 902



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)