Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Geld teveel zul je bedoelen

Dure kantoorpanden die jaren leeg staan. Megaprojecten die altijd meer kosten dan begroot. Miljoenen verslindende verbouwingen van musea waardoor die jarenlang gesloten zijn. Het was toch crisis? Waar woont die Zoete Lieve Gerritje?

De laatste twee zinnen spreekt mijn lunchwandelpartner van vandaag uit met een lach om de lippen. Nee, verzuurd is-ie zeker niet. Maar zijn argumenten treffen doel. Nog eens kijken we omhoog langs de nep Jugendstil gevel van het Leusdense kantoorpand. Het is gebouwd in 2005, heeft drie luxueuze etages, is gelegen op een A1 toplocatie en staat al 6 jaren leeg.

Vorige week trokken we erop uit naar een klant in Amsterdam. We liepen langs het Stedelijk Museum dat in de steigers staat. Staarden naar het Rijks dat sinds 2003 gerenoveerd wordt. Horden Japanners, Amerikanen en Italianen stonden geduldig in de rij bij een zijvleugeltje om naar een handvol schilderijen te gaan kijken in het noodmuseum.

Op de terugweg kwamen we in een discussie terecht. Hoe kan het dat grote projecten en forse uitgaven doorgaan, ook al is er gebrek aan geld? Het is toch crisis?
Crisis?! riep mijn collega verontwaardigd uit. Er is geld teveel zul je bedoelen. Neem dat nieuwe alarmsysteem voor ambulance, politie en brandweer: C2000. Dat heeft de hulpdiensten een slordige miljard euro gekost. Er is jaren aan gewerkt door bedrijven als KPN en Getronics. Brandweer en politie deden hun portofoons weg want ze kregen immers C2000. En wat blijkt? Tijdens grote rampen zoals Koninginnedag 2009 of de Schipholbrand valt het systeem uit! De bouwers van C2000 verweren zich door te zeggen dat het systeem niet volgens het protocol wordt gebruikt. Alsof je tijdens een ramp als politievrouw of brandweerman eerst in een handboek gaat zitten bladeren. Weggegooid geld.
Snap ik, wierp ik tegen, maar die uitgaven zijn allemaal gepland vóór de crisis. Dus het geld was al gereserveerd.
Maakt niet uit, zei hij, er komt vast een nieuw alarmsysteem. Let maar op, crisis of niet. Uitgeven zit in de genen van beleidsbeslissers. Liever schaffen ze een JSF aan voor een half miljard dan dat ze 50000 mensen in de sociale werkvoorziening aan de slag houden.

Zijn blikken volgend langs de sjiek glinsterende paarse zonwerende ramen van het leegstaande kantoorpand, hoor ik hem prevelen:
Er is geen gebrek aan geld. Het wordt alleen verkeerd besteed.


Zie ook: http://www.georgeknottnerus.nl

Schrijver: George Knottnerus, 3 augustus 2012


Geplaatst in de categorie: geld

3.5 met 14 stemmen 370



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Randstadjer
Datum:
3 augustus 2012
Geld zit echter meer onder de verkeerde mensen dan dat het - even afgezien van de linkse hobbies - verkeerd wordt besteed. De rijken hebben onlangs zo veel geld in belastingparadijzen weggezet, dat je rustig kunt spreken van crisispret.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)