Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Duistere overheidspraktijken

Pas op: het lezen van deze column kan gevaarlijk zijn. Zelf heb ik na enige aarzeling besloten het enorme risico te nemen: ik zal in mijn leven de USA nooit mogen bezoeken. Maar datzelfde lot hangt u als lezer van deze column boven het hoofd. Want reken maar dat geslepen Amerikaanse IT-ers kunnen nagaan dat u op uw computer deze woorden gelezen heeft. En dan zou u wel eens sympathisant kunnen zijn van iemand die zichzelf vrijwillig op de Zwarte Lijst van Amerika plaatst.

Waarom deze waarschuwing? Omdat nu maar eens gezegd moet worden dat Amerika het meest verziekte land ter wereld is. Nee, ik heb het nu niet over de ophef die ontstond omdat er tijdens de Olympische Spelen een blote vrouwenborst te zien was bij een waterpolo wedstrijd. Ik heb het ook niet over de tegenstelling tussen die krankzinnige preutsheid en de grootste porno industrie in één land. Het feit dat Amerikanen de meest moordzuchtige mensen ter wereld zijn laat ik voor het gemak buiten beschouwing.

Dit verhaal gaat over Julian Assange. De man die deed wat een heleboel anderen eigenlijk wilden doen. Eindelijk eens duidelijk maken dat de wereld aan elkaar hangt van intriges, corruptie, speculaties, bureaucratische criminaliteit, macht en machtsmisbruik, schimmige transacties, dubieuze geldhandel en nog veel meer onderwereldpraktijken.
Assange heeft ons, brave burgers, duidelijk gemaakt dat hetgeen wij wisten slechts een fractie is van een enorme berg misselijk makende troep.

De meeste landen maken zich niet druk om Assange’s onthullingen. We leven tenslotte in een democratische wereld. De strijd tegen Assange wordt gestreden door diegenen die kennelijk het meest te verbergen hebben. Amerika is het bangst, want de fanatieke jacht op deze volgens de Amerikanen levensgevaarlijke spion kan alleen maar eindigen achter de Amerikaanse tralies. Zo kan het gebeuren dat Amerika’s trouwe bondgenoot Engeland dreigt met bestorming van het diplomatieke vluchtadres van Assange. Als dat werkelijkheid wordt, wat is dan het verschil met duistere overheidspraktijken in het Midden Oosten, China en Afrika?

Het is duidelijk: het mag nooit gebeuren dat Assange naar de Verenigde Staten gaat. En dat geldt gelukkig nu ook voor mij.

Schrijver: Rob Chevallier, 20 augustus 2012


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.8 met 8 stemmen 170



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)