Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Geld en feiten graag

Tellen feiten nog? Wat kan een hotemetoot straffeloos beweren? Veel zo blijkt. Uit het interview 18/08/2013 op Buitenhof met Mario Vargas Llosa, beroemd Peruviaans schrijver. En politicus – 1993 presidentskandidaat. “I call myself a liberal”. Tot schande van fatsoenlijke liberalen. Zo zei Thatcher bewonderaar Vargas dat vóór de crisis maar 20.000 Grieken belasting betaalden. Crisis eigen schuld. Ook 'de' Spanjaarden trouwens.

Ondraaglijke lariekoek. Een vriendin had 2006 voor even de ware op een Griekse berg ontmoet. Bovenaards zoals die hadden geneukt in de vrije natuur..... Een herder die volstrekt buiten de staatshuishouding leefde. Zelfvoorzienend. Maar hij kwam aantuffen op een scootertje. Die rijdt op benzine. Dus betaalde hij BTW.

Autarkische Grieken lopen er misschien enkele op verlaten eilanden. De rest betaalt BTW. Du moment impliciet dat ze iets kopen. Zoals wij. Overigens is wel reden erbij stil te staan, want voor kleine familiebedrijven is die indirecte belasting rampzalig! Alleen al de administratie is ondoenlijk! Ook de werkeloosheid stijgt exorbitant. Door het verdwijnen van informele bedrijvigheid.

Zie ook het effect van BTW-verhogingen 2009-2012 op inflatie in de Eurozone. Uitgesplitst per land door economisch historicus Merijn Knibbe. Gebruik makend van Eurostatgegevens van de ‘normale’ HICP-inflatie en inflatie gecorrigeerd voor verandering in BTW&accijnzen.
Wat blijkt? Griekenland had 6,2%, hoogst op Roemenië na! Hele Eurozone gemiddeld slechts 0,7%!

Hoogst boeiend zeg ik met Knibbe. Griekenland heeft vier keer BTW verhoogd plus dat vooral laag naar hoog tarief is geschoven! Wat betekent dat Griekenland het begrotingstekort opmerkelijk snel heeft teruggebracht. Waartoe lonen en pensioenen meer zijn verlaagd dan enig ander EU-land. En toch tegelijkertijd de belastingdruk verder heeft opgevoerd. Met meer ZZP’ers plus de langste werkweek!

Desondanks (beter: juist nu) krimpt de geldhoeveelheid tot ongehoord gering volume. De rigide EU-geldpolitiek maakt de situatie steeds uitzichtlozer. Niks lijkt geleerd van de Great Crash. Vargas is dan ook nog eens zo asociaal te vergeten dat juist loontrekkenden altijd en dus ook in Griekenland belasting betalen en betaalden! Fiscale discipline ontbrak uiteraard bij andere categorieën.

“Het is niet nodig de mythe van Sisyphus te kennen om te beseffen dat maatregelen die tot een negatieve groei leiden het begrotingstekort niet zullen terugdringen. Je hoeft geen Plato te kunnen lezen om te begrijpen dat een halvering van de salarissen en pensioenen betekent dat mensen niet de exorbitante nieuwe belastingen kunnen betalen”, schreef The Guardian.

De btw op bepaalde horecaproducten daalde in Griekenland 01/08/2013 van 23% naar 13%. Premier Antonis Samaras vertelde opgetogen voor het eerst de trojka te hebben overtuigd. Een druppel op een gloeiende macroplaat. Goed nieuws vooral voor uiteters.

Waar blijft te onzent het politiek verzet? Vlaming Peter Mertens schreef een aansprekend hoofdstuk in 'Hoe durven ze'. Griekenland was in 1990 rijk. Maar ook toen al ging ‘slechts 36,3% bbp naar de lonen(60% hoog in vergelijking met Europese gemiddelde). Veruit het laagste percentage in de Europese Unie’.*

Maar mijn persoonlijke correspondent in Athene noemt Peter ideologisch. Maar dan wel één met respect voor feiten. Lees die man!
Want je wordt toch niet goed van blaaskaak Vargas Llosa.
Jammer, hij schreef mooie romans!

*http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2012/02/10/peter-mertens-in-griekenland-botsen-twee-werelden-met-elkaar


Zie ook: http://www.luxetveritas.nl/blog/?p=2630

Schrijver: Jos Zuijderwijk, 31 augustus 2013


Geplaatst in de categorie: geld

4.0 met 4 stemmen 253



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Hanny van Alphen
Datum:
31 augustus 2013
Kortom, Europa is massaal belazerd door de rijken en de armen betalen nu het gelach. En als de jeugd van tegenwoordig zich verzamelt, loopt het gelijk in Haren al uit de hand. Gelukkig werden er vroeger nog columns geschreven die politici deden bewegen...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)