Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Nederland redde het niet

Nederland ontmoette afgelopen weekend de top van Europa. Oké, het is wel even iets anders dan de top van de wereld, maar op alle fronten kwamen enorme verschillen tussen voetbal en atletiek schrijnend aan het licht.
Ga maar eens na. Wie waren die Nederlandse topsporters eigenlijk? Om dat te weten te komen moest je zelf een stevige zoektocht in de media beginnen. En hoeveel Nederlandse sporters reisden er af naar het Duitse Braunschweig? Raden maar, of heel langdurig zoeken. Het werd ons, vaderlandslievende sportliefhebbers, niet op een presenteerblaadje aangeboden, zoals bij die andere sport.
Nog een paar prangende vragen, waar ik maar geen antwoord op kan vinden. Hoe kwamen die atleten in dat Duitse stadje terecht? Met de trein? Met eigen auto’s? Of reisden ze, net zoals hun landgenoten in Brazilië met een uiterst luxe touringcar? Niks over bekend.
Er was op televisie ook geen seconde te zien van het hotel waarin onze dappere atleten sliepen. Had best gekund want de wedstrijd duurde twee dagen. En in Brazilië weten we alles over de hotels van onze helden daar. Daar horen we zelfs dat er eentje een blessure opliep aan zijn linkerknie (belangrijk detail, niet de rechterknie, maar de linker dus).
En we leren alles over de training van onze mannen, over de persconferentie en over de coach. Hadden de atleten eigenlijk een coach?

Het is duidelijk. Ook in de sport gaapt er, net als in onze hele maatschappij, een grote kloof tussen geld en het ontbreken daarvan. Geld voor media-aandacht, geld voor commercie, geld voor beroemde sportjongens, geld voor de mannen in het pak die diezelfde sportjongens als speelbal gebruiken.
Dat geld ontbreekt in de atletiek en dus is het feit dat Nederland het niet redde in de topklasse van Europa, een voetnoot. Stel je nu eens voor dat het allemaal verandert. Dat we hamsters gaan sparen van atleten, dat we met z’n allen zitten te juichen op straat als een van onze mannen of vrouwen als eerste de eindstreep passeert, of het verste of hoogste springt. Zou dat leuk zijn dan? Nee, natuurlijk niet, maar een klein beetje meer evenwicht, dát zou best prettig zijn.

Schrijver: Rob Chevallier, 23 juni 2014


Geplaatst in de categorie: sport

4.3 met 3 stemmen 729



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)