Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Nooit te laat!

Sensationeel nieuws! DE Encyclopédy is vrij in te zien op internet. We kunnen ons emanciperen in Europa. JA JA echt waar de enige echte. Die van D’Alembert en Diderot. Voor eeuwig Leve de Verlichting! Vive la Lumière! Compleet voor zover ik nu kan bekijken! Hun Encyclopédie het “beargumenteerd woordenboek van de wetenschappen, kunsten en beroepen". Een van de meest tot de verbeelding sprekende ondernemingen ooit.

Denis Diderot en Jean Le Rond d'Alembert waren de redacteuren en schreven zelf zo’n 10% van de plusminus 70.000 artikelen. Andere auteurs o.a. Montesquieu, Rousseau en Voltaire. De crème de la crème! Tussen 1751 en 1772 gepubliceerd. Dankzij voorinschrijvingen en voortdurende samenzweringen met lieden uit de hoogste kringen! Zoals Chrétien-Guillaume de Lamoignon de Malesherbes, hoofd van de censuur, diverse Jezuïeten en en Madame de Pompadour. Gewildste maîtresse van koning Lodewijk XV. Enfin wie kent haar niet. Later(1776-1780) volgde nog een Supplément!
In diverse landen verboden. Vóór de Franse revolutie reeds door vele machthebbers te gevreesd.

Ik keek natuurlijk meteen of ik er indirect zelf in stond. Neen dus. Maar Zutphen wel. Daar heb ik ooit gewandeld. Dat kweekt een band.
ZUTPHEN, ‘sur le bord oriental de l'Yssel, capitale du comté de même nom, à deux lieues au sud-est de Déventer, à quatre d'Arnheim,….’. Klinkt als muziek. Laat u voorlezen als u het Frans niet machtig bent. Bij voorbeeld over de 'ZUYDERZÉ ou ZUIDERZÉE!' Dat houdt nooit meer op.

Of over de Yayauhquitototl, oeroude Indiaanse vogel die ik al jaren probeer te determineren. Eindelijk een instituut met aandacht voor relevante vogels! Die in het zog van inheemse volkeren zijn onderdrukt! Ter grootte van een spreeuw. Twee opvallend lange staartveren. Gedeeltelijk opvallend bloot. Afgewisseld met kleine blauwe en zwarte haarhoopjes, stoppeltjes als het ware. Gele grijze witte blauwe groene pluimage. In voortdurend wisselende kleurenmix. Kijkt knap eigenwijs de wereld in. Lange snavel met kenmerkende kromming waar de inhaligheid vanaf straalt.

Louis de Jaucourt (D.J.). schreef zondag 1 december 1765 het artikel voor de Encyclopédy over deze kostganger. Klaar om 09.00 uur. Hij speurde reeds bij ornithologische veteranen als Nieremberg en Ray waar je nu nooit meer van hoort. Zijn conclusie: waarschijnlijk de ‘guaira-guainumbi’. Deze samengestelde naam leidt echter tot niets. La Guaira is een stad in Venezuela. De guainumbi is wel bekend. Kolibrie. Vliegt verspreid in Zuid-Amerika. Mijn voorlopige conclusie is daarom toch Polytmus Guainumbi - witstaartgoudkeelkolibrie. Bij Artis ook zéér bekend. In het ‘Papieren Dierenrijk.’ Kun je nagaan!

Welnu mede vanwege het gezag van de Encyclopédy heb ik daar nu vrede mee. Wat echt telt is dat dit monumentale werk nu onder ons is. Onze inhaalslag kan nu beginnen. Aanrader begin met het IJ - in de Encyclopédy Y en Ye. Dan leer je nog eens wat over je eigen land.


Zie ook: http://encyclopédie.eu/A.html

Schrijver: Jos Zuijderwijk, 2 augustus 2014


Geplaatst in de categorie: school

4.0 met 6 stemmen 212



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)