Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Hype of niet

Kun je de aandacht voor de val van de muur een hype noemen? Nee, want volgens het woordenboek is een hype iets dat tijdelijk veel aandacht trekt maar in feite niets voorstelt.
En dan zitten we bij de muurval niet goed, want het was op 9 november 1989 al een van de indrukwekkendste gebeurtenissen uit de naoorlogse tijd en dat is het nu nog. Wat wel opvalt is dat bij het vorige jubileum de aandacht een stuk kleiner was. Zou dat komen omdat 25 jaar een magischer getal is dan 20 jaar?

Het sleutelwoord is vanzelfsprekend Oekraïne. Vijf jaar geleden stond de tegenstelling tussen Oost en West nog op een laag pitje, nu is het denkbaar dat een land opnieuw in tweeën gaat splitsen. Komt er een nieuwe muur? In 1961 zei de toenmalige DDR-chef Walter Ulbricht dat niemand de bedoeling had om een muur te bouwen. Twee maanden later werden de eerste stenen gelegd, en dat ging niet officieel. Dus zeg nooit nooit.

Feit is wel dat Oekraïne al over een natuurlijke grens beschikt: de rivier Dnipro splijt het land over de hele lengte in twee stukken, dus het grensprobleem is zowat opgelost. Die watergrens heeft nog een voordeel. De hoofdstad Kiev ligt mooi aan de ene kant, dus een cultstatus als grenshoofdstad zou heel wat extra toeristen kunnen trekken. Nadeel is wel dat de grens niet zoals in Berlijn dwars door de stad loopt, maar dat biedt ook kansen. Want je kunt mooi en spannend vanaf de ene oever met een verrekijker staren naar het boze Oosten.

Hoe dan ook: Oekraïne dus. Daarom hadden ontelbare journalisten opdracht gekregen om eens diep in de voormalige DDR te duiken. We kregen de afgelopen weken zo’n beetje elke vluchteling uit Oost-Duitsland te zien. Die mensen, maar soms ook gewone Oostduitsers werden neergezet als Helden. We zagen talloze interviews met toenmalige grenswachten en altijd kwam daarbij dé vraag op tafel: hoe ging dat nou met dat schietbevel? We zagen tunnels, vluchtauto’s, andere vluchtpogingen en we zagen een caleidoscoop van stukjes dagelijks leven in de DDR-tijd.

Is het mediacircus opgezet om Kiev als toekomstige grensstad alvast te promoten? Dat zou kunnen. Het kan ook als waarschuwing bedacht zijn: laten we ervoor zorgen dat die vermaledijde Russen niet weer dichterbij komen. Want kijk eens wat de gevolgen kunnen zijn. Laten we de grenzen van Europa zo ver mogelijk naar het Oosten oprekken. Hou die Russen op afstand!
Als dat zo is, dan is dat muurjubileum wel degelijk een hype.
De vraag blijft wie ‘m bedacht heeft en waarom.

Schrijver: Rob Chevallier, 10 november 2014


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.8 met 5 stemmen 159



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)