Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Ode aan de aardappel

Wat het vluggertje is voor onze hormonen, levert de aardappel ons voor de maag. Dan heb ik het uiteraard over patat. Of friet, wat jij wilt. Of chips. Het zorgt voor een razendsnelle bevrediging van opkomende trek. Tegelijk is de aardappel een onderschatte groente. Terwijl ik, en velen met mij, letterlijk groot zijn gebracht met dit knolgewas. Zes dagen in de week kwam hij in mijn jeugd op tafel. Die ene keer in de week dat hij niet op mijn bordje lag was, aten we macaroni - de elleboogjes - of nasi. Met een gebakken ei.

Het verval zette in in mijn studententijd. Ik ontdekte het bestaan van paprika, champignons en knoflook. Pasta is sneller klaar, bespaart je gesjouw en vooral schillen. En leven met een partner met smaakgevoel, die voortreffelijk kookt en de weeïge lucht van gekookte aardappelen haat, deed de aardappel thuis bijna de das om. Bijna, want sinds ik een moestuin heb, beleeft de aardappel een glorieuze comeback.

En dat is maar goed ook, want de aardappel verliest terrein. Duitsers eten nu drie keer minder aardappels vergeleken met zestig jaar geleden. Het was lange tijd dé oplossing voor het voedselvraagstuk. Maar nu heeft de aardappel een imageprobleem. 'Ist die Kartoffel in der Krise?' kopte het populair wetenschappelijke X:enius op Arte afgelopen week. Niet wat mij betreft. In de keuken kun je er meer spannende dingen mee doen dan louter koken. Maar het is vooral een dankbaar gewas in de tuin. Stop in het voorjaar een paar kilo aardappelen in de grond en ruim drie maanden later heb je voldoende aardappelen voor een gezin voor een jaar.

Ok. Mooi is anders. Maar ik word blij van de aanblik van een veld net gerooide gifvrije raja's. En zeg maar eens nee tegen een Potato Twister: de spiraalvormig gesneden gefrituurde aardappel aan een spies. Je kunt oneindig veel met de aardappel als ingrediënt. De aardappel is als een vriend die op elk voorstel dat je hem doet antwoordt met 'is goed'. Stop hem in de puree, een stampot, salade of soep. In een tortilla of in een curry massaman? Is goed. Pof, bak, gril, stoom gratineer, of frituur hem. Wie het niet kan laten, kookt ze 20 minuten. En natuurlijk maak je er friet van! De pieper is bijzonder voedzaam, maar op de juiste wijze klaargemaakt geen dikmaker. 75 Procent van de aardappel bestaat uit water. De knol zit bomvol vitamine C.

In China snappen ze het. China is inmiddels de grootste aardappelproducent ter wereld. Wij helpen ze. We hebben in dit Van Gogh jaar een Van Goghmenu, met als hoofdingrediënt de aardappel. De Brabanders die hij vereeuwigde met zijn Aardappeleters waren tenslotte de eerste modiale promotors van de aardappel. Onderdeel uit het menu is aardappelijs. Met het menu promoot de Nederlandse Food Valley de aardappel bij de Chinezen. Sta straks dus niet vreemd te kijken bij de afhaal als je de vraag krijgt: ‘Met nasi, bami, witte rijst of aardappel?’ En sambal erbij?’

Schrijver: de Thuistoerist, 19 oktober 2015


Geplaatst in de categorie: voedsel

3.5 met 4 stemmen 292



Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
20 oktober 2015
De aardappel, de knol, de pieper, een smakelijke vrucht van moeder Aarde. Werkelijk heerlijk als je de aandacht opbrengt om haar goed te koken en haar te proeven. En te voelen wat voor welbevinden ze veroorzaakt in je lichaam. Hoeft geen smaakmakers om op haar eigen bescheiden manier gewaardeerd te worden. Maar het liefst vers en jong, anders verschraalt ze tot een fletse zetmeelzak. We willen de energie in ons opnemen die ons in staat stelt om het appél wat er op ons, als tijdelijke aardverblijvers wordt gedaan, te kunnen vervullen.
Een mooi pleidooi..
Naam:
An Terlouw
Datum:
19 oktober 2015
Leve de pieper, want zonder dat heerlijke ding had DIT er niet gestaan en ik ben het met je eens, niet elke dag maar wel bijna wordt dat ding hier gegeten....graag gelezen
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
19 oktober 2015
Friet met mayonaise is onweerstaanbaar lekker en inderdaad zeer voedzaam. Graansoorten zijn echter veel gezonder, ook omdat je daar niet moe van wordt en van aardappels en brood wel, is bewezen. Je kunt maar het beste zo gevarieerd mogelijk eten. Pasta is ook heel lekker en voedzaam, maar daar word je ook erg dik van. Ik vind de aardappel net als jij een prachtig natuurwonder en ik eet hem graag in alle vormen en maten. Ooit dichtte ik 'Is God een aardappel?', wat ik werkelijk meende. Van een ezel (Reve) naar een aardappel leek me geen al te grote stap. McDonalds is ook in China doorgebroken, dus eten de Chinezen ook van die flinterdunne patatjes met een minitube onduidelijke saus. De Hollandse snackbars zouden daar nu heel goed kunnen floreren. Met oud-snackbarhouder Emile Ratelband in de voorlinie. Frieten eten, Tjáká! Die aardappelijs van Van Gogh vind ik echt van de zotte en een misleidende, absurde, gemene marketingsstunt! Ik kan me niet voorstellen, dat dat lekker smaakt, omdat aardappels op zich behoorlijk saai van smaak zijn. Er zal wel veel zout, mosterd, mayonaise, ketchup en chilipeper doorheen gedaan zijn. Maar dan nog. En dan Vincent's zelfportret voor de zoveelste keer gruwelijk mismaakt en commercieel uitgebuit op die milieuvervuilende, plastic deksel!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)