Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

GOD?

Motto (Eliot):

…we zullen niet ophouden met onderzoeken
en het eind van al ons onderzoek
zal zijn dat we arriveren waar we zijn begonnen
en die plek voor het eerst zullen kennen….
(uit Little Gidding)

Wat is GOD? Wie is Hij? Zij? Het?
Waar is ‘tie? Hoe? Waarom? Niet of wel.
Laten we een klein onderzoekje doen.

Er zijn mensen die beweren dat wij zelf God zijn.
Dat is natuurlijk niet zo. Wij zijn mensen. Hebben onszelf niet gemaakt. Hebben de Aarde niet gemaakt. En niks niet. Behalve wat we kunnen maken van wat al gemaakt is; waar we gebruik kunnen maken van wat al werkt. Hout hebben we niet gemaakt, ijzer niet, aardolie niet, lucht niet, aarde niet en mineralen en ga zo nog maar een tijdje door. Tijd trouwens ook niet. En ruimte evenmin. Liefde hebben we niet gemaakt.
Misschien zijn oorlog, haat en destructie wel de enige talenten die we op ons resumé kunnen zetten.
Zelfs ons denkvermogen, ons gezichtsvermogen -het feit dat we kleuren, vormen, diepte en beweging zien als we de ogen open doen-, dat we al slapend worden schoongemaakt en her- opgeladen, dat we ‘n broodje kaas in de goeie opening steken en dat ons lichaam daar energie uit extraheert, en zelfs dat we niet weten wanneer het met ons hier is afgelopen, en miljoenen andere dingen waar we nooit bij stil (hoeven) staan, al die zaken liggen buiten het bereik van onze zeggenschap.
Dus misschien begint God wel wanneer het besef tot ons doordringt van de koele realiteit van onze individuele en collectieve situatie.

Het moet vroeger of later tot ons doordringen, door observatie, onderzoek en reflectie dat de regie van het extravagante multidimensionale theater dat zich in dit Universum afspeelt, van nano tot giga, niet in onze handen is.
En wanneer de cascades van al die comfortabele en geruststellende illusies tot rust zijn gebracht, dan daalt over ons misschien de nederige helderheid neer die de ontnuchterende of overweldigende ervaring teweegbrengt van ER ZIJN.

En dan ontstaat, of welt er in ons op, wellicht, een zeker gevoeld ontzag voor de verbazingwekkend goed georganiseerde werelden in en om ons heen.

Voordat de persoon die dit leest of die dit schrijft zelf op deze interne plek arriveert waar alle mistige mythes zijn opgelost en alle illusies zijn weerlegd, blijft het schermen met God, Allah, Krishna en Horus luchtfietsen.

Van daaruit kunnen we misschien een begin maken met het effectief nadenken over de verantwoordelijkheden van goed rentmeesterschap over de planeet waar IETS ons blijkbaar heeft doen terechtkomen…

(Intelligente Energieke Toegewijde Schepper –m/v/o-?)

Schrijver: Ton Hettema, 12 december 2015


Geplaatst in de categorie: religie

3.8 met 4 stemmen 178



Er zijn 4 reacties op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
14 december 2015
Ja, goede Len, het is zeker een hachelijke zaak en ik moet je bekennen dat ik van binnen wel wat voelde krioelen voordat ik deze column instuurde. En nog steeds, vandaag nu ik voor t eerst tsjek wat de ontvangst is geweest, klopte m'n flakkerend hart sneller van anticipatie. Maar hoe diep ingrijpend dit levensvraagstuk ook mag zijn, en hoezeer juist dit onderwerp mensenbroeders en zusters ook kan doen verstarren of uitbarsten, ik wil me niet conformeren aan datgene wat Jerry treffend aanhaalt als de denkstoppende status quo van een krampachtig en gewelddadig verdeelde mensenwereld. Ik ben van mening dat zolang de mensheid niet bereid is na te denken over wat ie gelooft en waarom dat zo is en waarop dat dan is gestoeld, de oorlogen en wreedheden zich overal en altijd zullen blijven herhalen.
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
14 december 2015
Het is als met het zoeken naar je leesbril. Iedereen boven een zekere leeftijd kent het euvel. Je wilt iets lezen, maar waar had je je leesbril ook weer gelegd?

Je zoekt je suf, om er vervolgens achter te komen dat hij op je hoofd zat. Naar boven geschoven rust hij tussen je oren op je hoofdhaar, zoals je in de zomer ook wel met je zonnebril doet. Of hij bungelt als een ketting om je hals, aan een touwtje dat aan de bril bevestigd was. Of je hebt hem met één oor in je shirt gestopt waardoor hij tussen je borsten bungelt.

Maar het ergste van alles is als je erachter komt dat hij gewoon op je neus zat. Je bent er inmiddels zó aan gewend hem op je neus te hebben, dat je gewoon vergeet dat hij er al zat.

Zo is het ook met zoeken naar God. Je zoekt en zoekt, en realiseert je niet dat hij altijd al in je is. Je kijkt in de spiegel, waar is hij/zij/het dan? Zijn aanwezigheid is zó vanzelfsprekend, dat je niet eens in de gaten hebt dat hij/zij/het jou recht in de ogen kijkt.
Naam:
jerry
Datum:
12 december 2015
Er valt niets te onderzoeken over het bestaan van een of de schepper. Wij weten van Zijn bestaan of wij willen niets weten van Zijn bestaan. Punt.
Naam:
Len Cornelis
Datum:
12 december 2015
Over religie schrijven, of een persoonlijke zoektocht naar Hogere Machten duiden, is op elke schrijfsite een serieus hachelijke onderneming. Soms blijkt dat uit anonieme beoordelingen, welke op deze mooie site nog immer via gecijfer plaatsvindt. Ook in de commentaren, als deze al gegeven worden, kan korzeligheid over de analyse de boventoon voeren. Hoewel hier en daar onnavolgbaar, stemt deze bijdrage van Ton Hettema niettemin zeker tot nadenken.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)