Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Het einde van het kerstdiner?

Afgelopen weken heb ik voor veel bedrijven gewerkt waarvan er enkele een curieuze beslissing hebben genomen. De beslissing om het kerstdiner niet meer kerstdiner te noemen maar eindejaarsdiner. Inderdaad; om andere culturen niet voor het hoofd te stoten. Wat is hier aan de hand?

Allereerst gaat het niet om culturen maar om geloven. We zijn compleet spastisch geworden als het gaat om rekening houden met onze islamitische en gekleurde medemens. Natuurlijk moeten zwarte pieten het veld ruimen: huidskleur mag er NOOIT toe doen in tradities. En helaas is dat bij het Sinterklaasfeest wel het geval. Maar kerst is al lang geseculariseerd en de enige in het kerstverhaal met een kleurtje is nog koning ook. Kerst vieren we als feest van de vrede, van samen zijn met familie, als viering van het licht met kadootjes onder de kerstboom. Voor veel mensen heeft dit weinig meer met geloof te maken.

Er hoeft helemaal niet met andere geloven rekening gehouden te worden want de geboorte van de koning der Joden doet iedereen sowieso lekker in zijn eigen gebedshut. Gaat de inhoud van het kerstdiner echt veranderen als je het anders noemt? Ben je gek.
Kerst is nou eenmaal een westers-christelijke traditie. Dat is een feit. Het kerstfeest is zelf ook weer een samenstelling van Germaanse en Christelijke tradities. Als je kerst gaat ontkennen krijg je als reactie dat tegenstanders kerst gaan verdedigen. Met alle gevolgen van dien. Laat islamitische, hindoestaanse en weet ik wat voor elementen toe in de manier waarop wij kerst vieren. Maak er een completer verhaal van. Liever dat dan het te ontkennen.

Het Suikerfeest wordt ook al op heel veel scholen omarmd. Zien blanke, Nederlandse, in de westers-christelijke traditie opgegroeide autochtone kinderen dat feest als einde van een islamitische vastenperiode? Natuurlijk niet. Het vieren van het Suikerfeest heeft grote voordelen voor een kind, net als het kerstfeest grote voordelen heeft voor de belijders van welke cultuur of welk geloof dan ook.

Als je omwille van je geloof moeite hebt met een kerstdiner dan moet je je afvragen of je geloof wel in orde is. Is het sterk en tolerant genoeg dan is er niks aan de hand.
Maar je mag je als bedrijf of als samenleving nooit laten gijzelen door de aanname dat onze tradities misschien wel eens kwetsend kunnen zijn voor andersdenkenden. Het kan allemaal prima naast elkaar bestaan en op den duur zelfs in elkaar opgaan. En wie het daar niet mee eens is, is een kalkoen!

Schrijver: Marcel Harmsen, 25 december 2015


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.5 met 2 stemmen 112



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)