Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Suffragettes

De suffragettes waren Britse vrouwen die gelijke rechten voor vrouwen eisten. Bezien vanuit het heden, is dat een zeer redelijke eis. Maar in de tijd dat ze er voor vochten, was het voor veel mensen een ondenkbare eis, strijdig met een gezonde samenleving, een gevaar voor de vrede en welvaart. Vrouwen kunnen niet rationeel denken en dus niet juist stemmen en niet besturen, zo dachten velen toen. Dit was natuurlijk een denkfout, want ook mannen kunnen niet rationeel denken.

Maar dat terzijde. De film Suffragettes laat twee zaken heel mooi zien.

De eerste is dat extremisme begint bij zich fatsoenlijk gedragende mensen die, zodra ze voor hun mening uitkomen, uitgestoten worden en daardoor geen andere mogelijkheid zien dan de strijd met hardere middelen voort te zetten. De hoofdrolspeelster is in het begin tegen het ingooien van winkelruiten, maar nadat ze op staande voet haar baan heeft verloren en door haar man op straat is gezet en haar kind niet meer mag zien, snapt ze meer dan ooit waarom vrouwen rechten zouden moeten hebben. Op dat moment besluit ze mee te werken aan het doorknippen van telegraafpalen en opblazen van brievenbussen en zelfs een bomaanslag op een huis van een minister – die, dat is door de daders wel gecontroleerd, niet thuis is. De extremistische vrouwen willen geen slachtoffers maken.

De tweede is dat de film ook mooi laat zien dat de woorden van de leidster van de suffragettes, Pankhurst, doorslaggevend zijn: zij hoeft alleen maar te zeggen dat de tijd van praten voorbij is en dat fysieke actie noodzakelijk is. Dat is voor haar volgelingen blijkbaar voldoende om bomaanslagen te plegen.

Beide zaken maken de film actueel. De uitlating van Pankhurst is te vergelijken met het ‘kom in verzet’ van Geert Wilders. De opmerkingen van Wilders hebben immers geleid tot rellen in diverse dorpen.

En verder blijkt uitstoting uit de samenleving de beste manier om extremisten te kweken. Dit hebben de Fransen nagedaan door voor bepaalde groeperingen in hun samenleving de kans op werk en welvaart fors kleiner te maken. Dit wil niet zeggen dat ze allemaal terrorist zijn geworden, maar uit de groepen kansarme jongeren worden wel de terroristen gerekruteerd.

Ik kan u de film van harte aanbevelen als u interesse heeft in de vrouwenstrijd of de Britse geschiedenis. Maar de film is ook interessant om te vergelijken met het hedendaagse nieuws en een mooie, ontroerende film over een voor arbeiders en vrouwen zeer moeilijke tijd.

Ga maar kijken!

Schrijver: Jan R. Lønsing, 7 januari 2016


Geplaatst in de categorie: vrouwen

3.7 met 6 stemmen 157



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
An Terlouw
Datum:
7 januari 2016
Ja weet ik Jan, ben het met je eens. Vrouwen hebben evenveel te vertellen als de mannen en ik ben het helemaal eens met de kansarme dwazen die later zich op gaan blazen voor een hoger doel. Graag gelezen

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)