Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Angst is een nuttige emotie

Vorige week stelde ik dat de vrije pers een belangrijk bondgenoot is van terroristen. Zonder het verspreiden van nieuws over een aanslag, wordt een aanslag zinloos. Het is dan ook kenmerkend dat terrorisme pas begon met de komst van de eerste massamedia (kranten).

Ik kreeg echter een reactie dat ik de ernst van de aanslagen niet mocht bagatelliseren. Angst is een nuttige emotie en als het nieuws onderdrukt zou worden, zouden mensen in een schijnveiligheid leven.

Dit is een begrijpelijke reactie. Maar mijn bezwaar tegen de overvloedigheid van berichten met angstige, bebloede mensen, straten vol zwaar bewapende agenten, linten en afgesloten openbare ruimten en invallen in woningen is dat we in een schijngevaarlijkheid leven. Want er zijn inderdaad aanslagen geweest in Brussel en er zijn inderdaad doden. Dat is inderdaad heel erg, maar sinds de aanslagen is niemand omgekomen, is er geen aanslag geweest en heeft iedereen in Brussel zijn leven kunnen oppakken.

En dan de mensen in Leuven, Gent en Kobbegem, de mensen in Nijmegen, Raalte en Leens dan? Zouden de mensen in Burgum, Wemlighausen, Benesov en Lönneberga hun aandacht niet beter ergens anders op kunnen richten? Die hebben de beelden en de angst van Brussel ook op het netvlies, maar als zij bang zijn, hebben ze dan geen schijnangst? Leven zij niet in toenemende mate in schijngevaar, terwijl de meeste mensen en zelfs de meeste moslims er niet naar talen om zichzelf op drukke plekken op te blazen? Hoe groot is de kans dat zich morgen een terrorist opblaast in Järvenpää, Durban-Corbières of Torre di Bari?

Om iedereen een beetje te beschermen tegen de schijnangst ben ik voor zakelijker informatie. Het gaat de vrije pers immers ook niet alleen om het correct informeren van burgers, maar om de kijkcijfers – en dus is voor hen enige overdrijving ook hun belang. En daarmee zijn ze dus gewillige medewerkers buiten dienst van terroristische organisaties. Het nieuws moet verspreid worden. Dat spreekt. Maar het verspreiden van angst mag wel wat minder.

Angst is een nuttige emotie als je te hard rijdt en een bocht nadert. Maar angst voor diezelfde snelheid en diezelfde bocht is zinloos als je heel ergens anders bent.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 21 april 2016


Geplaatst in de categorie: maatschappij

3.9 met 7 stemmen 120



Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
22 april 2016
Een column geschreven op de dag dat de AIVD bekend maakt dat er ook afgelopen jaar weer meerdere terroristische aanvallen in Nederland zijn voorkómen. Ze willen niet zeggen hoeveel precies, maar dat de dreiging al jarenlang het op een na hoogste niveau is, geeft toch wel aan dat het punt dat de column maken wil, met alle respect, een kop in het zand visie is. Helaas zijn de terroristische acties de ver van mijn bed show niet. Brussel en Parijs zijn onze buren. Dan kun je wel zeggen: die inbreker is alleen bij de buren geweest, die komt bij ons niet, maar dat is helaas niet echt realistisch.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
21 april 2016
Beste Jan, je hebt makkelijk praten, maar stel dat je vandaag in de plaatselijke schouwburg naar een voorstelling van pak 'em beet Marc-Marie Huijbregts gaat en een islamitische onverlaat blaast zichzelf daar op in naam van die duivelse Allah en jij komt daarbij ook om het leven, hoe naïef en kortzichtig is dan dit pleidooi!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)