Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

DIRT DEVIL

Hij is niet meer weg te denken uit het moderne huishouden en kwam in de plaats van bezem, stoffer en blik, zwabber, rolveger en een machine met een bal waarin je moest knijpen en die stof slechts verplaatste, maar toch op een hoop kreeg. Rond 1900 werd hij uitgevonden. In Engeland.
De bedenker van de stofzuiger richtte zelfs een schoonmaakbedrijf op; The British Vacuum Cleaning Company en ging met het gevaarte op een kar langs de deuren om tegen betaling stof te zuigen. De machine bleef dan buiten staan en de slangen werden naar binnen uitgerold.

Niet iedereen was even blij als de BVCC in de buurt was. Vooral paardeneigenaren haatten het enorme lawaai dat het ding maakte. Hun dieren schrokken er hevig van. Hubert Cecil Booth, (1871-1955) de ontwerper, kreeg zelfs koning Edward V11 van Engeland zover dat hij twee machines aanschafte. Booth nodigde potentiële klanten uit en liet hen door transparante buizen te gebruiken zien, wat er met het stof gebeurde na het opzuigen. Ook gaf hij stofzuigerfeestjes aan huis bij rijke dames.

De eerste lichtgewicht, draagbare stofzuiger werd in 1907 uitgevonden door de Amerikaan James Spangler. (1848-1915) Samen met William Hoover (1849-1932) verbeterde hij de uitvoering ervan. De verkoop kwam pas goed op gang, toen het beroep stofzuigerverkoper werd uitgevonden. Men trok langs de huizen en deed goede zaken. In 1938 had de helft van de Nederlandse huishoudens een elektrische stofzuiger aangeschaft.

Haar oma had veel moeite met het ding vertelde mijn vriendin. Sterker nog, ze leverde er hele gevechten mee, net als mijn vriendin zelf. In het snoer verstrikt raken, de slang die voor de zoveelste keer scheurde en steeds korter en korter werd na elke reparatie, het ding op zijn kop laten belanden, verstoppingen, ze kreeg het allemaal voor elkaar. Vriendin durft niet te zeggen hoeveel stofzuigers zijzelf in haar huishouden versleet. Misschien zijn ze nog net op twee handen te tellen. Hoe vaak die dingen niet verstopt zaten. Porren met bamboestokken en breinaalden kwam regelmatig voor en doet dat nog. ‘Onhandigheid kun je erven als je het mij vraagt,’ zei ze laatst nog. Ze haat huishoudelijk werk, vindt het ondankbaar werk.

Voor de zoveelste keer viel de zuigkracht laatst weg en ze begreep maar niet waarom. Ze had zeker weer eens iets opgezogen dat in de slang was blijven steken waardoor de hele boel weer eens verstopt zat. Manlief was furieus. Het was net een nieuwe en nu alweer?
‘Je hebt vast water opgezogen,’ beet hij haar getergd toe. ‘Nou?’
Ze had niet geweten hoe hard ze dat moest ontkennen. Er werd weer gepord met stokken, er werd zelfs een doekje aan ijzerdraad door de slang getrokken, maar het leverde allemaal niets op. De zuigkracht bleef nihil. Wat een ramp. Gelukkig had het ding nog geen van zijn zwenkwieltjes verloren, anders was het helemaal oorlog geweest.

Manlief haalde alles uit elkaar. Er moest ergens iets vastzitten, maar waar? Ineens zag hij het. Tegen het gat waardoor het stof in de stofzuigerzak moet belanden, kleefde een van de ronde, witte, badstoffen doekjes die zij om persoonlijke redenen altijd in haar bh’s droeg. Liefkozend ‘borstlapjes’ genoemd.
‘Dus toch.’
Manlief had gegrijnsd en zijn hoofd geschud.
‘Kijk nou toch eens uit wát je opzuigt als je zuigt.’

Ze had voor de zoveelste keer beterschap beloofd en herademde toen de slang weer aan haar hand bleef kleven, zo sterk was de zuigkracht van het haar ‘huishouden verlichtende object’. Mijn vriendin zal altijd een haat-liefdeverhouding hebben met stofzuigers. Ook al is haar eigen man, vanaf zijn achttiende, jarenlang stofzuigerverkoper geweest. Maar dat is al heel lang geleden. Ver voor kruimeldief, robotstofzuiger en bladblazer in de herfst.

Schrijver: Anneke Haasnoot, 9 november 2016


Geplaatst in de categorie: geschiedenis

4.0 met 4 stemmen 124



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)