Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Een van ons

Åsne Seierstad schreef het verschrikkelijke boek ‘en av oss’. Ik heb nog nooit zo veel moeite gehad om een boek te lezen en tegelijk was het moeilijk opzij te leggen. Het is een verschrikkelijk boek en een heel goed boek.

De Nederlandse vertaling, ‘een van ons’, gaat over Anders Breivik, de man die 69 mensen vermoordde op 22 juli 2011. Vlak daarna ging ik naar Noorwegen voor vakantie. Bij de Noorse kerken in elk dorp en elke stad lagen nog bloemen en spreuken, stonden er nog uitgebrande kaarsjes. De Noorse kranten schreven elke dag nog bladzijdenvol over de moorden, de bom in Oslo en de moorden op het eiland Utøya. De rechtszaak moest nog beginnen.

Dat was indrukwekkend, hoewel het gewone Noorse leven doorging en mijn vakantie ook.

Åsne Seierstad is journalist en heeft een journalistiek boek van meer dan 500 pagina’s geschreven. Zij heeft gesproken met de moeder van Anders Breivik, met ouders van de vermoorde mensen, met overlevenden, met politie, met psychologen die Anders Breivik onderzochten. Zij geeft een integer feitenrelaas en laat de conclusies over aan de lezer. Ze zit de gebeurtenissen zo dicht op de huid, dat je je een voorstelling gaat maken. Dat je gaat houden van de figuren uit het boek. Niet van Breivik overigens, maar dat heeft meer te maken met zijn gedrag.

Breivik blijkt een treurige eenzame man. Iemand die grote successen nastreefde en eigenlijk ook vond dat hij heel erg goed was in alles wat hij ook maar aanpakte. Hij dacht dat hij de beste tagger was, maar hij werd niet geaccepteerd door de andere taggers. Hij dacht dat hij een groot politicus was, maar hij kwam niet op de lijst van de Fremskrittparti. Hij dacht dat hij een zeer goed ondernemer was, maar moest stoppen voordat zijn bedrijf werd ontmaskerd. Hij dacht dat hij een zeer goede terrorist was, de eerste van een grote beweging, maar al zijn vermeende bondgenoten namen afstand van hem en noemden hem geestesziek. Geert Wilders was onder hen.

Hij zit nu eenzaam in de gevangenis.

En als je wil snappen hoe deze terrorist tot zijn daad kon komen, kun je het boek van Åsne Seierstad lezen. Het is een boek over ergens thuishoren, zegt Åsne. Over immigranten die Noors proberen te zijn en een Noor die besloot dat hij de leider der Noren moest zijn – de leider van de Europeanen die de oorlog tegen de Islam zouden gaan voeren. Hij werd een leider zonder leger. Een leider zonder volger.

Åsne zegt dat ze het nog nooit zo moeilijk was een boek te schrijven. Ik snap dat. Het was voor mij nog nooit zo moeilijk een boek te lezen. Het is een ontzettend boek en een verschrikkelijk goed boek. Ik kan het u niet aanraden. Ik heb nooit eerder wakker gelegen van een boek. Soms besloot ik alleen ’s ochtends te lezen in de hoop dat het ’s avonds gezakt zou zijn, maar dat hielp niet echt.

Ik kan het u ook niet afraden.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 20 juli 2017


Geplaatst in de categorie: politiek

4.0 met 4 stemmen 175



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
20 juli 2017
Wat de moordenaar Breivik heeft gedaan, is door geen enkele ideologie goed te praten. Dat hij aan hoogmoedswaanzin en godsdienstwaanzin leed/lijdt is ook volkomen duidelijk.
De islam is te vergelijken met zwaar-christelijke protestanten, die we met grote moeite hebben weggewerkt. Mede dankzij de romans van 'T Hart en Wolkers. De islam is in vele gevallen onderdrukkend en vrouwonvriendelijk en een stap terug naar voorbije tijden. Dit soort primitivisme heeft heden ten dage niet meer een bestaansrecht.
Van mij mogen alle godsdiensten de prullenbak in, want de weegschaal slaat absoluut over naar het negatieve effect.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)