Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Vraag aan de heer Brouns

Waarom heeft de heer Brouns (CDA) zo’n hekel aan een onafhankelijk Haren? Brouns, inwoner van Haren en gedeputeerde van de provincie Groningen, waarom?

De heer Brouns legde uit dat de ambtenaren van Haren graag bij Groningen zouden werken, maar nu vertrekken juist ambtenaren om te voorkomen dat ze bij Groningen werken.

De heer Brouns gaf aan dat Haren financieel niet overeind zou blijven, terwijl er geen enkel onderzoek ligt dat dat aantoont. Ik heb dat zelf onderzocht en het is later opnieuw onderzocht door Maarten Allers van het COELO. Tot slot, mocht dat nog niet genoeg zeggen, blijken de financiële cijfers van Haren zich jaar op jaar te verbeteren en die van Groningen te verslechteren.

Ik maak me overigens niet echt zorgen over Groningen, maar het is wel een feit dat de gemeente Haren geld zat heeft.

De heer Brouns gaf aan dat als Haren niet bij Groningen zou komen het zwembad dicht zou gaan, het onderhoud van scholen onder de maat was en dat het gras tussen de tegels zou gaan groeien. Ondertussen heeft Groningen al in de eigen gemeente een zwembad gesloten, heeft het moeite met de kwaliteit van de eigen schoolgebouwen en groeit het gras al tussen de tegels omdat de gemeente onvoldoende geld heeft voor het onderhoud.

Het spreekt bijna voor zich dat Haren nu van de heer Brouns de schuld krijgt dat er geen lichte herindeling komt. Maar waarom? De gemeente Haren heeft de provincie voldoende gewaarschuwd en dat de minister van Binnenlandse Zaken zijn eigen regels volgt was gewoon voorspelbaar. Dat de meerderheid van de raad van Haren niet wil herindelen en dat er dus geen lichte herindeling mogelijk was, was de heer Brouns bekend.

De heer Brouns blijft de gemeente Haren erop wijzen dat het vrijwillig mee moet werken. Let op de woordcombinatie: vrijwillig en moeten. Meewerken zou het beste zijn voor de inwoners van Haren. Dat mag de heer Brouns en de oppositie van Haren denken, maar bij mijn weten leven we in een democratie waar iedereen zelf mag nadenken en zelf mag weten of wat hij denkt dat het beste voor hem is? Of vindt de heer Brouns dat de democratie voor de meerderheid in Haren moet worden afgeschaft?

Waarom, dus, luistert de heer Brouns niet naar de raden van Groningen en Ten Boer die beiden zeiden graag met Haren te fuseren, tenzij Haren dat niet wilde? Waarom zette hij door? Wat heeft Haren gedaan om de heer Brouns zo kwaad te maken? Ik zie de noodzaak niet. Er zijn geen steekhoudende redenen om door te zetten. Er is alleen de dwingende wil van het college van Gedeputeerde Staten, verwoord door de heer Brouns.


Op de foto vlnr: door provincie aangestelde vertegenwoordiger van Haren, Van de Nadort (burgemeester Ten Boer), Brouns (gedeputeerde Groningen), Den Oudsten (burgemeester Groningen)

Schrijver: Jan R. Lønsing, 15 oktober 2017


Geplaatst in de categorie: politiek

5.0 met 2 stemmen 333



Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
16 oktober 2017
Politiek maakt meer kapot dan je lief is. Ja, ook de Groningse politiek.
Naam:
R. P. Zuidema
Datum:
16 oktober 2017
Mooi geschreven, moeten en willen. Zo is het bij mij ook over gekomen tijdens de voorlichtingen.

Persoonlijk geloof ik niet in centralisatie. Keer op keer wordt achteraf bewezen dat fusies niet tot de gewenste schaalvoordelen leiden. Denk maar aan de fusie van de Politie. We kunnen zelf beter op onze centen passen.

Daarnaast is het een verslechtering van de democratie. Door de schaalvergroting wordt een stem minder 'waard'. Denk maar aan de aardbevingsproblematiek, de stem van de Groningers is niks waard in politiek Den Haag. De stem van Harenaars zal geen invloed meer hebben in politiek Groningen.

Kortom de politiek bewijst ons Harenaren een lippendienst. Lokale betrokkenheid, participatie samenleving en nu ons vertrouwen in de toekomst beloven en ondertussen onze eigen verantwoordelijkheid en beslissingsbevoegdheid ontnemen.
Naam:
O.U. Deis
Datum:
15 oktober 2017
De drang tot schaalvergroting is bij sommige politici onweerstaanbaar. Voor de meeste bewoners van Groningen en Haren hoeft een fusie niet.
Mogelijk vindt wethouder Verbeek van Haren nog een ontsnappingsmogelijkheid...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)