Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Sint en Piet.

Niet snel zal ik in een verhaal of column buiten m’n boekje gaan wat uitdrukkingen betreft, maar nu men me expliciet vroeg: wanneer maak je een column over bovenstaand onderwerp bedacht ik me geen moment, want eerlijk is eerlijk het oeverloze gezeik over Zwarte Piet komt me mijn oren, neus en mond uit! Een paar jaar geleden is de ellende begonnen, toen een dame, ehhh nee een mevrouw uit Amerika notabene liet vallen dat ze Zwarte Piet in Nederland discriminerend vond!

We namen het ter kennisneming aan, niet wetende dat het een zo krankzinnig vervolg zou hebben als waar we nu mee worden geconfronteerd! Het is bij de beesten af! Alles wat maar iets van een kleur- vermelding heeft, moet en gaat nu in de ban, immers, alles wat we zwart noemen is not done, negerzoenen mogen niet, blanke vla ook al niet, trouwens best lekker hoor die twee artikelen!

Maar het brave Nederland volgde de Amerikaanse dame’s advies op en we hadden de pepernoten aan het rollen! Geen Zwarte Piet, want dat was een verwijzing naar....juist zwarte mensen! Nou heb ik nog nooit iemand zwart genoemd, alhoewel ik daar even een kanttekening bij maak, want een fors aantal jaren geleden werd ik in het pikkedonker achterna gezeten door: precies een hele donkere man, toen men me vroeg hoe hij eruit zag? Zo zwart als de nacht! Mag niet An, dat mag je niet meer zeggen! Maar hoe omschrijf je zo iemand dan? Je moet eerlijk blijven toch?

Zelf ben ik Zwarte Piet geweest, zeker wel, puur vermaak en geweldig om te doen, maar heeft er iemand wel eens stilgestaan bij het feit dat al die zwart gemaakte mensen die rommel ook weer van het gezicht, de hals en de oren af moet halen? Weet je hoe lang je daarmee bezig bent? Nou IK wel, heel lang! Het meeste bleef zitten in oren en neusgaten! Dus een vrijwilliger moet er nogal wat voor over hebben om voor Zwarte Piet te gaan hoor en al helemaal als die een paar dagen aan de beurt is!

Sinterklaas en Zwarte Piet, een erfgoed van ons land, is zelfs op de rechtbank een affaire geworden, omdat een dame tegenstand bood en mensen daarop reageerden! Terecht! Volkomen terecht en als de rechter, voor dat ie met de hamer op het blokje hout slaat dat de zitting gesloten is besloten heeft dat de actie van de weg blokkeren taakstraffen tot gevolg heeft, weet je, dan vraag ik me af: zijn er geen zaken waar een rechter zich echt mee bezig moet houden? Zijn er niet genoeg idioten die het recht verspeeld hebben en in de bajes horen te zitten, die dan de aandacht van de rechter beter verdienen?

Is er niks anders te bedenken, dan een kinderfeest om zeep te helpen? Zijn we nou al zo diep gezonken dat: We genoegen nemen met datgene, wat een vrouw uit Amerika riep, te moeten aannemen? Het zou lijken op slavernij? Nou ik heb even een stukje gekeken over slavernij, die liepen er niet zo geweldig mooi uitgedost bij, niks hoor, die liepen in lompen! Die hoefden hun roet niet af te vegen, want dat zat er altijd al omdat er amper water was! Slavernij is niet te vergelijken met een kinderfeest waar nu zo ongeveer een derde wereldoorlog van wordt ontketend, het is te erg voor woorden!

Begrijpen doe ik, veel anderen met mij, het allang niet meer! Wel zou ik een oproep willen doen aan al die dwazen die zich aangesproken voelen, wordt wakker, woon in Nederland en accepteer onze cultuur als je hier wilt wonen, accepteer Sinterklaas en ook Zwarte piet en tegen de rechter zou ik zeggen: maak je druk om echte zaken, zodat die stapel ook kleiner wordt, want weet je, ook rechters hebben kinderen! Toch?
En al hou je niet van Zwarte Piet en Sint, denk dan tenminste wel: aan het kind!

Deze column is 24-11 live te horen bij de LOK

Schrijver: An Terlouw, 22 november 2018


Geplaatst in de categorie: sinterklaas

3.5 met 2 stemmen 2.197



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Jikke den Hollander
Datum:
25 november 2018
Geweldig. Deze column zou in een landelijke krant moeten staan. Heel goed verwoord en veel Nederlanders denken er ook zo over, net als ik.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)