start toeval vragen forum links zoek contact gastenboek inhoud

Archief:

Categorieën:

actualiteit (512)
adel (4)
afscheid (27)
algemeen (72)
bedankt (21)
biologie (12)
dieren (53)
discriminatie (25)
drank (12)
economie (40)
eenzaamheid (16)
emoties (34)
erotiek (4)
ex-liefde (2)
familie (29)
feest (21)
film (20)
filosofie (51)
fotografie (9)
geboorte (6)
geld (40)
geschiedenis (18)
geweld (23)
haiku (1)
heelal (8)
hobby (6)
humor (38)
huwelijk (9)
idool (11)
individu (26)
internet (18)
jaargetijden (26)
kerstmis (14)
kinderen (30)
koningshuis (32)
kunst (28)
landschap (7)
lichaam (35)
liefde (28)
lightverse (1)
literatuur (47)
maatschappij (309)
mannen (12)
milieu (34)
misdaad (29)
moederdag (1)
moraal (46)
muziek (63)
natuur (33)
oorlog (51)
ouderen (5)
ouders (15)
overig (33)
overlijden (37)
partner (5)
pesten (11)
planten (6)
poesiealbum (3)
politiek (269)
psychologie (33)
rampen (22)
reizen (57)
religie (33)
schilderkunst (6)
school (29)
sinterklaas (12)
sms (5)
songtekst (2)
spijt (11)
sport (104)
sterkte (12)
taal (54)
tijd (34)
toneel (10)
vaderdag (3)
vakantie (52)
valentijn (3)
verdriet (9)
verhuizen (6)
verjaardag (9)
verkeer (39)
voedsel (24)
vriendschap (12)
vrijheid (27)
vrouwen (34)
welzijn (50)
wereld (34)
werk (44)
wetenschap (27)
woede (22)
woonoord (19)
ziekte (35)

tabblad: dagcolumn

< vorige | alles | volgende >

dagcolumn (nr. 3132):

Zomerlectuur (1)

Om mijn leeshonger te stillen maak ik graag gebruik van mijn e-reader. Als ik een roman lees, is het meestal een Engelstalige roman en met mijn Amerikaanse reader kan ik heerlijk grasduinen in een bijna onuitputtelijke online voorraad. Als ik dan een titel gekozen heb, laat de reader me het boek op proef downloaden. Na pakweg 5% van het boek houdt de tekst plotseling op en verschijnt er een knop: Buy now. Als het een beetje een boek naar mijn gading klik ik zonder aarzelen en binnen 10 seconden ben ik terug op hetzelfde plekje, maar met nu bijna de hele roman nog voor me. Het loopt als een trein.

Deze zomer was ik mijn e-reader vergeten mee te nemen op reis. Ik besloot toen via de Nederlandse online boekhandel een e-reader te bestellen en te laten bezorgen op mijn vakantieadres en deze zomer te besteden aan Nederlandstalige romans. Ik kan Nederlandse titels namelijk niet op mijn Amerikaanse e-reader downloaden. Dus eigenlijk best overzichtelijk, de ene e-reader voor English novels en de ander voor Nederlandstalige romans. Fijn detail: Ook bij deze nieuwe e-reader kan ik een voorproefje nemen.

Wat heb ik inmiddels gelezen? Ik begon met “Wees onzichtbaar” van Murat Isik. Geen twijfel bij het keuzemoment. Ik heb het hele boek ademloos gelezen. Vooral het slot vond ik prachtig. Voor wie het nog gaat lezen, ik zal verder niks verklappen. Het volgende boek “De avond is ongemak” van Marieke Lucas Rijneveld is helaas bij het keuzemoment gesneuveld. Ik had er geen geduld voor. Om mijn ongemak te sussen koos ik een ander boek met “avond” in de titel: “Want de avond” van Anna Enquist. Glansrijk door het keuzemoment, boeiend boek. Het slot verliep voor mijn gevoel iets te voortvarend, dat had wat meer uitgesponnen mogen worden naar mijn smaak. Maar toch een aanrader.

Toen was “De tolk van Java” aan de beurt, van Alfred Birney. Een prachtboek. Het komt misschien omdat in mijn familie Java ook een rol speelt en ik daarom veel toespelingen direct kon plaatsen. Hoe dan ook, de strijd om erkenning op diverse vlakken, niet in het minst in eigen ogen, wordt hartverscheurend neergezet. Dik boek, trouwens. Het volgende boek was “Kindsoldaat” van Oscar van den Boogaard. Het haalde het keuzemoment gemakkelijk, maar het laatste deel kon me niet meer boeien. Waar ik normaal gesproken in het begin van een boek geen scrupules heb om een boek aan de kant te zetten als het me niet zint, als ik het al bijna uit heb, vind ik dat lastiger. Dus heb ik tot het bittere einde doorgelezen in de hoop dat ik ernaast zat. Helaas, mijn inschatting werd bevestigd. De vrouwelijke hoofdpersonages worden eendimensionaal neergezet. Hoewel de schrijfstijl en de verhaallijn best aardig zijn, waren ze in mijn ogen niet dermate boeiend om die tekortkoming in karakterschetsen te compenseren.

En nu ben ik bezig met “De ommegang” van Jan van Aken. Wat een verrukkelijk boek! Jan van Aken speelt het weliswaar ook niet echt klaar om zijn vrouwelijke personages boven een karikatuur uit te tillen, maar het verhaal is spannend en kostelijk en ik houd van zijn schrijfstijl. Moeilijk om weg te leggen. Ik ga het vanavond uitlezen, nu al zin in.

En hierna? Waarschijnlijk een klassieker: Vestdijk, Couperus, Haase. Of misschien toch een hedendaagse schrijver: Van Dis, Japin? Hoe dan ook: … smullen!

Schrijver: Hanneke van Almelo, 01-08-2018Geplaatst in de categorie: literatuur

Deze inzending is 89 keer bekeken

3/5 sterren met 3 stemmen.Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:J.d. Groot
Datum:01-08-2018
Bericht:Dank je wel.
ik zal hem dit bericht / inzending ook door sturen aan hem.
Alfred Birney heeft dit jaar mooie prijzen gewonnen. Ik ben heel ook trots op hem.

Jawel.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)