Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

De gedachten zijn vrij

Ach, arme Kees. Je ondertekent een christelijk epistel en bijna heel Nederland valt over je heen. Nou niet heel Nederland natuurlijk. Er zijn religieuze stromingen waarbij jouw denkbeelden m.b.t. andere geaardheden als poeslief worden beschouwd. Daar hoor je de meeste BN’ers en politici weinig over. Veel te link.

Ik ben het niet eens met Kees. Mensen hebben vaak de neiging om op de stoel van Goden te gaan zitten. Ze weten precies wat hun God wel of niet bedoelt en waar ze hun God mee kunnen plezieren. Alle geloven herbergen voor mij een onverklaarbare onderworpenheid en slaafsheid richting een ongekende God die alleen in hun denkbeelden voorkomt. Ik ben het niet eens met Kees maar ik heb niet de neiging hem de hersens in te slaan.

Kees wordt massaal aangevallen. Hij is een makkelijke prooi. Waarom? Omdat hij geen enkele neiging heeft om zijn mening in fysiek geweld om te zetten. In feite is Kees een redelijk vredelievende man met, in de ogen van veel mensen, ietwat aparte opvattingen. Mag dat? Natuurlijk mag dat. “Die Gedanken sind frei”. Die groep van hem zegt trouwens niets nieuws hoor. Tegen praktiseren van homoseksuele activiteiten, tegen abortus, tegen euthanasie en tegen seks buiten het huwelijk. Dat zijn ze al jaren maar misschien is het al die mensen die plotseling zo hoog van de toren blazen een beetje ontgaan. De hele LHBTI-gemeenschap is trouwens van harte welkom in zijn kerk.

We zijn we een tolerant volkje zolang het maar in ons straatje past. Zelf minister van Engelshoven doet een duit in het zakje. “We hebben nog een lange weg te gaan m.b.t. de emancipatie”, zei ze naar aanleiding van het gebeuren bij Jinek. Dat ben ik wel met haar eens maar in feite zegt ze dat Kees er foute standpunten op na houdt. Homo’s zijn te genezen volgens het epistel. Dat betekent dus dat ze ziek zijn. Zou Kees ook te genezen zijn van zijn opvattingen. Is Kees ziek? Volgens de minister wel denk ik. Hij mag eigenlijk niet zo denken want dat gooit ons terug in de tijd vindt ze. Maar de mening van een minister of regering is toch geen maatstaf. Of hebben we een gedachtepolitie in Nederland.

Welke therapie zou Kees moeten ondergaan. Naar een afkickkliniek voor mensen met afwijkende opvattingen? Nou dan hebben we wel wat klinieken nodig. Zou hij er echter genezing vinden? Ik denk van niet omdat hij niet echt ziek is, net zoals homo’s niet echt ziek zijn. De minister had beter haar mond kunnen houden vind ik. Eerst tot tien tellen en niet te gretig meevaren met de stroom van algemene gevoelens van onbehagen. Johan Derksen vond ze ook zeer snel homofoob. Maar echt in discussie gaan toch maar niet. Dezelfde Derksen trouwens die nu ongeremd tekeergaat tegen Kees.

Kees mag denken en zeggen wat ie wil zolang hij geen mensen fysiek geweld aandoet of dreigt dit te doen. Inderdaad we hebben nog een lange weg te gaan.

Nog een verklaring:
Drie lidstaten van de Raad van Europa te weten Albanië, Azerbeidzjan en Turkije hebben de Caïro-verklaring ondertekend. Een verklaring waarin de islamitische wet (de sharia) boven het Europees Verdrag voor de rechten van de mens gesteld wordt. Een verklaring waarin mannen en vrouwen geen gelijke rechten hebben en vrijheid van godsdienst niet bestaat. Of het toelaatbaar is dat lidstaten van de Raad van Europa de sharia als hoogste wetgeving erkennen is de vraag die binnenkort centraal staat bij een stemming in de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa.
Dat is andere koek. Zo ziet u maar: alles is relatief.

Als toegift het eerste couplet uit “Die Gedanken sind frei” waarvan de schrijver onbekend is. Het is één van de eerste protestsongs, een aanklacht tegen censuur en controle.

Die Gedanken sind frei
wer kann sie erraten?
Sie fliehen vorbei
wie nächtliche Schatten.
Kein Mensch kann sie wissen,
kein Jäger erschießen
mit Pulver und Blei:
Die Gedanken sind frei!

Schrijver: Ben Noorderling, 15 januari 2019


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.0 met 2 stemmen 160



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)