start toeval vragen forum links zoek contact gastenboek inhoud

Archief:

Categorieën:

actualiteit (515)
adel (4)
afscheid (27)
algemeen (72)
bedankt (21)
biologie (12)
dieren (53)
discriminatie (25)
drank (12)
economie (40)
eenzaamheid (16)
emoties (34)
erotiek (4)
ex-liefde (2)
familie (29)
feest (21)
film (20)
filosofie (51)
fotografie (9)
geboorte (6)
geld (40)
geschiedenis (19)
geweld (23)
haiku (1)
heelal (8)
hobby (6)
humor (38)
huwelijk (9)
idool (11)
individu (26)
internet (19)
jaargetijden (26)
kerstmis (14)
kinderen (30)
koningshuis (32)
kunst (28)
landschap (7)
lichaam (36)
liefde (28)
lightverse (1)
literatuur (47)
maatschappij (310)
mannen (12)
milieu (34)
misdaad (29)
moederdag (1)
moraal (46)
muziek (63)
natuur (33)
oorlog (52)
ouderen (5)
ouders (15)
overig (33)
overlijden (37)
partner (5)
pesten (11)
planten (6)
poesiealbum (3)
politiek (273)
psychologie (34)
rampen (22)
reizen (59)
religie (34)
schilderkunst (6)
school (29)
sinterklaas (12)
sms (5)
songtekst (2)
spijt (11)
sport (104)
sterkte (12)
taal (54)
tijd (34)
toneel (10)
vaderdag (3)
vakantie (52)
valentijn (3)
verdriet (9)
verhuizen (6)
verjaardag (9)
verkeer (39)
voedsel (24)
vriendschap (12)
vrijheid (27)
vrouwen (34)
welzijn (50)
wereld (36)
werk (44)
wetenschap (27)
woede (22)
woonoord (19)
ziekte (35)

tabblad: dagcolumn

< vorige | alles | volgende >

dagcolumn (nr. 3154):

BLOED

(Deel 1 van een drieluik over de esoterische, interne krachten die ons beheersen)

De rode vloeistof die door de kanalen en rivieren van ons lichaam circuleert, wordt verantwoordelijk gehouden voor menig uit de hand gelopen conflict in de geschiedenis van de mensheid. Maar ook wordt aan dit vitale transport sap gerefereerd bij zaken als enthousiasme, patriottisme, passie en zelfs liefde.

Dit onderwerp werd me vandaag onder de aandacht gebracht, toen iemand de uitdrukking bezigde: ze (die en die regeringen) willen bloed zien (liever dan onderhandelen en een compromis sluiten).

Het is mijn bescheiden mening (ik moet altijd lachen om de verholen arrogantie van zo’n opmerking) dat er weinig of niet wordt stilgestaan en nagedacht over de invloed van onze interne (noem het voor ’t gemak even biologische) processen op onze tot de psychologie gerekende gedragingen.

Dan is er, behalve dus de (op het onderbewuste niveau van onszelf functionerende) dwingende kracht van het bloed, nog een ander intern mechanisme, namelijk het daaraan gekoppelde mechanisme van de automatische taalgenerator, dat een belangrijke rol speelt in onze individuele en collectieve emancipatiestrijd: de omdraaiing te veroorzaken die ons in staat stelt ons leven te LEIDEN, in plaats van ons leven te LIJDEN.

Gelukkig zitten we in deze emancipatiestrijd niet zonder hulpmiddelen: we hebben alle gereedschappen tot onze beschikking die we nodig hebben. Eén daarvan is de TAAL. Taal is een prachtig, eeuwenoud hulpmiddel (waarvan de oorsprong ons onbekend is), dat als een ketting van amberkralen allerlei diepe wijsheden heeft geabsorbeerd die er in de loop van vele generaties in zijn opgeslagen. Meestal ontgaan ons die wijsheden omdat we de taal in het dagelijks verkeer gebruiken als ruilmiddel, als onderhandelingsmiddel, zonder dat we beseffen wat de taal vertelt terwijl we praten.

Het wordt dan ook eigenaardig en zonderling gevonden wanneer je, als luisteraar, degene die spreekt vastpint op de werkelijke betekenis van wat hij of zij zegt. We zijn er aan gewend geraakt dat je niet moet luisteren naar wat de taal zegt als iemand spreekt, maar naar wat iemand bedoelt te zeggen. Zodoende zit de sociale communicatie via dit medium taal vol met verborgen afspraken, die iedereen geacht wordt te kennen.
Degene die de spreektaal, en zelfs de schrijftaal, letterlijk neemt, kan geen ‘normale’ conversatie meer voeren, geen tv praatprogramma meer volgen en geen roman meer lezen.

Maar goed, om terug te keren naar het initiële onderwerp, het bloed, is het belangrijk om te beseffen dat ons bloed een bepaalde lading met zich mee voert. Een lading die je kunt vergelijken met elektriciteit of magnetisme. Die energie, die samengebalde kracht, dragen we de hele dag met ons mee, en bevat de karakteristiek van onze overtuigingen, die de basis is van aantrekking en afstoting tussen mensen, zelfs nog voordat ze met elkaar gesproken hebben.
Mensen met eenzelfde pakket van opvattingen over het leven, worden goede bekenden of vrienden; mensen met ongelijksoortige ladingen storen elkaar.

Zo, een inleidende serieuze poging om het diepzinnige enigma te verhelderen van waar we mee te maken hebben als we optimaal mens willen zijn..

Schrijver: Ton Hettema, 15-09-2018Geplaatst in de categorie: welzijn

Deze inzending is 97 keer bekeken

2/5 sterren met 3 stemmen.Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:Ton Hettema
Datum:17-09-2018
Bericht:een kramphartig trolletje staat elke week op zaterdag even op uit zijn moerasje om een kluitje modder naar de dagcolumn te werpen; de rest van de week wordt in blubberig snurken doorgebracht..

Naam:An Terlouw
Datum:16-09-2018
Bericht:Deel 2 volgende week ? Ik vond die 6 maar niks...dus even opgekrikt hoor, want in feite is elk stuk wat iemand hier neerzet waardevol! Als iemand dat niet vindt, is geen cijfer geven nog beter! Liefs van mij....

Naam:Hanneke van Almelo
Datum:15-09-2018
Bericht:Benieuwd naar het vervolg ...


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)