Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Het ZWARTE GAT

U heeft het vast ook gezien in het journaal, die foto van ‘het zwarte gat’, geweldig toch dat het gelukt is. We (de wetenschap) wisten dat ze er waren, Einstein had het voorspeld, maar ja maak er maar eens een foto van. Voor mij is het enige verheugende dat het een Nederlander is die het idee ontwikkeld heeft om hem daadwerkelijk op de foto te krijgen. Gewoon alle telescopen aan elkaar koppelen en dan lukt zoiets. Ik hoop maar dat het klopt wat ik hierover vertel.
Maar eerlijk gezegd - ik weet het, een beetje een flauwe opmerking – ikzelf zie er geen gat in. Zowel letterlijk als figuurlijk. Letterlijk gezien zie ik een foto van een zwarte stip met iets van een halve lichtgevende cirkel eronder. Met een beetje fantasie zou je er een soort van smiley in kunnen herkennen. Was het op 1 april in het nieuws gebracht, dan had ik het zeker geweten. Figuurlijk gezien brengt het inderdaad geen oplossing voor onze problemen, hier op aarde. Ook op aarde lukt het niet het zwarte gat waarin oud-sporters en sommige gepensioneerden vallen, op de foto te krijgen. Natuurlijk wel de uitstraling van hen die er in zijn gevallen. Hun radeloosheid hun niet meer weten wat te doen, hun zoekende ogen. Zo zal het ook met dat zwarte gat in het heelal zijn, je vangt de uitstraling van het fenomeen misschien, maar de kern niet. Ach wat moet en kun je er eigenlijk mee. Mocht de aarde door zo’n gat opgeslorpt worden wat dan? Wie gaat daar wat aan doen dan? Wie kan dat keren?
Nee, wat dat betreft heb ik een beetje van dat ‘boertje’ uit het TV programma ‘Showroom’, die de nieuwerwetse ontwikkelingen ook niet kon bij houden. En op vragen als waarom hij dacht dat de wereld toch plat was en er mensen op de maan waren geweest, zei: ‘Geleuft gij dat allemoal, nee toch, dat kan toch nie. Huh, mensen op de moan onzin dat ken nie.’ Ach dat was toen een populair programma – lekker zonderlinge mensen te kijk zetten. Trouwens nog steeds in allerlei anderen vormen, en vaak doen ze dat ook nog ongevraagd uit zichzelf.
In het tv programma ‘De wilde wereld’, waarin ontwikkelingen op ruimtevaartgebied en onderzoek naar mogelijke problemen worden gevolgd kijk ik met verbazing waar men al niet mee bezig is. Ze hebben ergens een maanlandschap nagebootst en proberen in soortgelijke grond plantjes, en bomen te kweken, zodat we dit straks daar ook, of op Mars, kunnen doen. Natuurlijk niet verkeerd dat vooruitkijken; dat moet je vooral blijven doen. Zelf ben ik meer iemand die beide beentjes op de grond probeert te houden.
Gisteren zag ik ook zo’n type op de tv. Een voormalige kweker had z’n kwekerij verkocht en was begonnen met het ontwikkelen van een systeem om bomen in woestijngebieden te laten groeien. Als zoiets lukt, kun je natuurlijk hele woestijnen beplanten, die zorgen voor een schonere lucht en de woestijngrond op den duur mogelijk vruchtbaar maken. De man heeft een soort box ontwikkeld waarin in het midden een gat zit, waar het boompje in komt te staan. In de box giet je water dat naar het midden onder de plant wordt geleid. De plant wordt nu gedwongen z’n wortels recht naar beneden te richten om het water diep uit de aarde omhoog te halen. De plant zal geen kluit vormen en het de hoeveelheid te geven water is heel veel minder dan normaal. Waar met de normale hoeveelheid water 100 bomen kunnen voorzien, zou nu een dikke 50.000 bomen aan de praat kunnen worden gehouden.
Misschien iets voor Shell om dat idee te sponsoren. De eerste proeven zijn uiterst hoopvol. Wie weet.
Ach, ik zeg altijd maar verbeter de wereld of heelal, maar begin eerst bij jezelf.

Schrijver: catrinus
Inzender: C.A. de Boer, 15 april 2019


Geplaatst in de categorie: actualiteit

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 615



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Max
Datum:
15 april 2019
Heel interessant, die tropische cultuurtechniek in de Sahara.
Met Al Gore was het destijds net niet gelukt, maar misschien kunnen ze hier onze Robert Dijkgraaf voor strikken...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)