Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Kort Door De Bocht

Springen Naar Conclusies
(een exploratie)

In de woedende ideologische veldslagen die de opiniërende kampen der mensheid met elkaar voeren en die de resterende neutrale of onverschillige leden der wereldbevolking teisteren, is het psychologische mechanisme van het ‘springen naar conclusies’ één van de meest effectieve wapens van massale polarisatie en indoctrinatie.

Dit wapen wordt dagelijks in stelling gebracht in de bolwerken van massa hypnose genaamd De Officiële Media (DOM) om de woordbommetjes van verwarring en indoctrinatie zo weids mogelijk uit te werpen (broadcast) teneinde de pH in de meningen-ether te beïnvloeden.

Woorden alleen hebben echter niet de doorslagkracht die nodig is om de uit hun brein stekende neuzen van grotere aantallen mensen dezelfde kant op te laten wijzen: er is meer overredingskracht nodig. Die wordt gezocht en gevonden in de saus waarmee het dagelijkse woorddiner wordt overgoten: de hollandaisesaus van emotie genaamd INSINUATIE.

Intonatie, gezichtsuitdrukking, lichaamshouding, spreeksnelheid, intensiteit en de daar onderliggende emotionele lading, zijn de middelen van overdracht die de ober of serveerster hierbij ten dienste staan.

De smaakmaker van de insinuatie (of de implicatie) bevindt zich in dit haast onzichtbare schemergebied van de communicatie, dat in de ontvanger wordt geregistreerd door het half bewuste deel van zijn opmerkingsvermogen. De signalen daarvan activeren de zachte delen van onze anatomie: het domein waar zich de meer verborgen krachten van de menselijke psyche afspelen, zoals die der sympathie en zijn tegenpool de antipathie.

De polarisatie (en daarmee het mobiliseren van de hele persoon) ten faveure van het ene kamp of de ene ideologie, gaat bijna onlosmakelijke samen met de afkeur of de antipathie ten opzichte van het andere kamp.
Het is vanwege het vermogen om door middel van psychologische manipulatie de bevolking van een land te polariseren, dat dit nationaal en internationaal zo populaire en populistische machtsspel zijn rechtmatige naam heeft verworven: POLITIEK.

Hierbij zij even terzijde opgemerkt dat ook de term POLITIE geworteld is in het begrip polarisatie: het toelaten van wat ‘goed’ is en het bestraffen van het ‘slechte’.

Tegenover, nee niet tegenover maar opererend op een hoger niveau, op een ander plan, in een ander octaaf, gebruikmakend van een andere afdeling, een andere faculteit in het menselijke bio-elektrische-organisme; dáár dus, zetelt de dunne koning (thin-king) van de rede, de ratio, het fijngevoelige denkapparaat. Deze turbomotor in het hoofd is niet gevoelig voor insinuaties, heeft een afkeer van kort door de bocht, en ruikt, ziet, hoort en bemerkt acuut onraad wanneer de grove katapulten van de DOM-industrie in stelling worden gebracht.

Helaas is vruchtbare communicatie van dat deel van de mensheid dat z’n standpunt (mening, opinie) baseert op door anderen (de DOM-erds) in hen veroorzaakte (emotionele) ‘gevoelens’, met het andere deel dat voor z’n standpunt gebruik maakt van de ratio, een schier onmogelijke exercitie.
Voor de eerste groep is het gewicht of de doorslagkracht van argumenten, feiten en rationele overwegingen namelijk niet valide: zij heeft genoeg aan ‘ergens van overtuigd te zijn’.
Voor de tweede groep zijn ‘morele argumenten’ of het ‘gewicht van de meerderheid’ of de ‘consensus van gezaghebbende wetenschappers’ totaal niet aan de orde: alleen verifieerbare, onweerlegbare feiten en observaties, NAADLOOS OP ELKAAR AANSLUITEND, kunnen de dunne, o zo breekbare zenuwbaan van het rationele puzzelproces waterdicht, luchtdicht, grondig en vuurbestendig maken.

Er zit evenwel nóg een addertje onder het gras:

Iedereen claimt dat hij de waarheid in pacht heeft…

Schrijver: Ton Hettema, 18 augustus 2019


Geplaatst in de categorie: actualiteit

1.6 met 5 stemmen 259



Er zijn 8 reacties op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
23 augustus 2019
Zeer geachte repliekers, hartelijk dank voor uw gewaardeerde bijdrages. Het kleinschalige karakter van deze site vergunt ons korte lijnen en n levendige uitwisseling van gezichtspunten. Tevens is er de hoop dat elk z'n (altijd onvolledige) visie op de interne en externe werelden kan bijstellen en/of aanscherpen.
Overigens kan ik eenieder aanraden de uitdaging van het componeren van n wekelijkse dagcolumn aan te gaan; er zijn 5 vacatures..
Naam:
Karel Jong
Datum:
23 augustus 2019
Reactie van Olean is te waarderen, hoewel ik anders tegen columns aankijk. Mij gaat het niet om 'lagen'. Ik lees- vind ik zelf-voldoende teksten met 'verdieping' of anderszins. In dit geval vind ik de stijl pedant en opgelegd. Op zich niks mis met metaforen, of syntheses, of 'verbanden leggen'. Bij dit type columns, hoe nadenkend ook en doortrokken van belezenheid, krijg ik helaas vaak het gevoel dat niet de verbanden of de helderheid een grote rol spelen. Maar meer het overdadig larderen van de vorm, het schrijven zelf.

Uiteraard mag en moet daar plaats voor zijn. Bovendien ben ik mogelijk de enige zeurkous op dit punt. En ik schep geen enkel 'sardonisch genoegen' in mijn commentaren. Ook behoef ik geen 'uitgeklede en in cellofaan verpakte' teksten binnen de criteria van een column. Echter de 'jacht' op de waarheid die door brave sukkels in sleurhutten nauwelijks wordt ervaren, in deze vorm spreekt mij niet aan. Te veel ijdeltuiterij bij de schrijver. Die bedoelt dat vast niet zo. Wel komt dat bij mij nu eenmaal zo over.
Naam:
Olean
Datum:
22 augustus 2019
@Karel Jong. Je hebt columnisten en stukjesschrijvers. Van sommigen is de stijl niet te pruimen, anderen voegen niets toe aan wat al bekend is. Ieder zijn meug, nietwaar?
Het lezen van columns als deze vergt - althans bij mij - in zoverre enige inspanning dat de veelal meerlagige tekst zich langs verscheidene dimensies laat begrijpen. Er worden associaties en (dwars-)verbanden gelegd en geïmpliceerd. Waarom zou je alles tot op woordniveau willen analyseren? Er komt ook een flinke dosis synthese bij van begrippen die - voor sommigen omstandig, voor anderen hilarisch, maar nooit echt bombastisch - gewoon met elkaar in verband worden gebracht. Wil je het 'straight', to the point zeggen, ontdaan van 'nieuwe kleren', dan ligt het gevaar op de loer van een weinig verhullende van fantasie gespeende bundeling clichés, verpakt in cellofaan. En juist dat heeft weinig met een column uit te staan, want dat scherpt geenszins de geest, zoals je zegt. Columnisten zijn er tegenwoordig in alle soorten en maten. Keuze genoeg, zou ik zeggen, maar misschien schep je er een (sardonisch) genoegen in om auteur en ons, zijn publiek, op jouw manier 'scherp te houden'...
Naam:
Karel Jong
Datum:
22 augustus 2019
Tja, heer columnist: beetje onzinnig beeld van twee scheurende, peperdure auto's in het commentaar op onze commentaren. Met dit type voertuigen inhalen ben je meer dan een hufter. Inhalen levert meestal akelige ongelukken op. Daarbij zegt inhalen niets over achterhalen van waarheden of een strategie om de 'waarheid' te vinden.

Beste Hettema's metaforen zijn vaak rijk aangekleed, maar leveren (voor mij) meestal het sprookje van de Nieuwe Kleren van de Keizer op. Helaas, voeg ik eraan toe. Als de schrijver zijn woordenboek en encyclopedie eens terzijde zou leggen? En bereid was af te zien van zijn pogingen om literair indruk te maken? Ja, dan zou zijn eruditie korter, meer helder, meer passend in een column, en een breder lezerspubliek op deze site trekken.

Moet dat dan? Dient de columnist zich dan te 'verlagen' tot volkse taal en kort door de bocht redeneringen? Lijkt mij niet. Nu ja, wat zeur ik. Vier of vijf dagen achtereen pontificaal in de rubriek van de column van de dag staan levert toch soms mooie lezersaantallen op. Het zij hem van harte gegund. Of dat uiteindelijk de correcte waardering oplevert, is de vraag.
Naam:
Ton Hettema
Datum:
20 augustus 2019
Tja beste heren, wat het Aldous Huxley citaat laat zien is: als je op de communicatiesnelweg in de Tesla van de waarheid rijdt, achter een juweel van een Lamborghini-leugen, die je wilt ontmaskeren, dan zul je 'm moeten inhalen; erachteraan blijven hobbelen met de sleurhut van je gewoontes en je dagelijkse clichés is niet voldoende..
Naam:
catrinus
Datum:
19 augustus 2019
Beste meneer Ton haal jouw addertje eens te voorschijn en vertel nou wat jouw bedoeling is. Wat wil je nu echt bereiken of vertellen. En probeer dat eens in gewone(voor iedereen) begrijpelijke taal te doen, dat komt juist veel intelligenter over en is veel zinvoller en effectiever.
Naam:
Karel Jong
Datum:
19 augustus 2019
De 'consensus van gezaghebbende wetenschappers’ heeft- naast mooi mensenwerk- ook regelmatig vele noodlottige beslissingen opgeleverd en bijgedragen aan onder meer bloederige techniek van oorlog voeren en de aarde uitputten. De repeterende klaagzang over verlichten en volgende sukkels overtuigt (mij) ook nu niet. Dat kan ook liggen aan de stijl en het soms bombastische taalgebruik. Feit blijft op zich, dat er veel mis is in deze wereld. En het is zaak niet alles voor zoete koek te slikken. De vraag blijft (voor mij) of de herhaalde tirades van deze columnist ons daarbij op de juiste wijze scherp houdt.
Naam:
Olean
Datum:
18 augustus 2019
Deze bouillabaisse à la hollandaise heeft mij voortreffelijk gesmaakt, Ton.
Ook zonder lange neuzen een pittige breinverkenning: 'those who refuse to go beyond fact, rarely get as far as fact' (Aldous Huxley).

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)