Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn van Ton Hettema

SYNDROMEN

Ik struikelde vandaag over het woord syndroom.
Het komt vaak voor dat een woord me vloert, zodat ik niet verder kan.
Dan zit er niets anders op dan de betekenis ervan ontrafelen.
Syndroom: een complex van verschijnselen.

Zoals er simpele, (een-) of enkelvoudige zaken zijn, zo zijn er ook zaken die gecompliceerder zijn, omdat ze een samenklontering (of kluwen) zijn van meerdere in elkaar hakende zaken.

Het struikelwoord zette de trein van mijn gedachten in beweging op een veelbelovend spoor, op weg naar een verhelderende bestemming.

Dit vertelde me het volgende: onze menselijke psychologische gesteldheid is gebaseerd op (en wordt aangestuurd door) DE TAAL!!!

Het zijn de WOORDEN en de ZINNEN van de TAAL, die (vaak op onbewust niveau) in ons BREIN omgaan, die de hele flipperkast (het binnenste raderwerk) van onze interne organische fabriek (de chemische stoffen, hormonen, bloedcirculatie, adrenaline, organen, et cetera) in beweging zetten (als een stoommachine).

En het kan vaak zelfs één woord zijn, dat in staat is (op het juiste moment, gezegd met de juiste intonatie, in de juiste context) om een heel complex, een hele kluwen, een heel arsenaal van symptomen (verschijnselen) te ontketenen, waarvan de componenten moeilijk te achterhalen zijn. Een syndroom dus.

Verder zag ik dat in de vocabulaire van de hedendaagse mens (die in onze 'Westerse' maatschappelijke context is opgegroeid) bijna alle woorden zijn 'geladen' met kleinere of grotere pakketjes psychologische explosieven.

Zo zijn bepaalde woorden (bedenkt u ze zelf?) in bepaalde groepen of omstandigheden zó geladen (beladen) geraakt, dat ze omgeven worden met een aura van onuitspreekbaarheid; op straffe van collectieve explosie en sociale verbanning.
Ze zijn dan verbannen naar het eiland genaamd TABOE, omgeven door mijnenvelden genaamd: HEL EN VERDOEMENIS.

Het lot van de complexe explosieve lading treft ook schijnbaar onschuldige of neutrale woorden (en dus de gebruiker ervan) wanneer een bepaalde kritische massa is bereikt van collectief maatschappelijk gebruik. Het is dan de gepolariseerde interpretatie van zo'n woord (door 'massa-magnetisatie') waaraan zelfs de ongeïnformeerde gebruiker zich nauwelijks kan onttrekken.

Dit verschijnsel, deze verschijningsvorm van het begrip syndroom, zal gemakkelijker wortel schieten in de mentaal weinig actieve of minder assertieve persoon dan in de scherpe, alerte, kritische en (men)taal vaardige.

Deze observaties omtrent de enorme MACHT van het WOORD en de KRACHT van DENKEN kunnen, als ze worden gebruikt in de verscherpte observatie van de eigen (vaak ongeziene) mentale processen, de wakkerder persoon helpen 'zichzelf' beter te begrijpen.

Als de persoon erin slaagt dit 'begrijpen' (dit observeren) te laten gebeuren zonder in te grijpen wanneer de hele keten van zevenklappers weer afgaat, dan zal het mechanisme in werking treden van immuniteit ten opzichte van dat bepaalde syndroom.

Dan kan de mens toewerken naar een helder leven zonder syndromen; zelfs zonder dag- en nachtdromen..

Schrijver: Ton Hettema, 25 augustus 2019


Geplaatst in de categorie: psychologie

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 182



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)