Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

De val van Rutte IV

Het vierde kabinet van Rutte, voorspel ik, gaat er geen vier jaar zitten. Dat kan helemaal niet. Het moet namelijk aftreden vanwege de toeslagenaffaire en als Rutte zich daaruit weet te wurmen door te zeggen dat hij er als Rutte III al over is gevallen, dan valt hij wel over de aardgasbevingenschadeafhandelingaffaire. Want daar moet nog een kabinet over vallen.

Het is ook heel goed dat Rutte IV kort zit. Dat kabinet is namelijk het slechts denkbare kabinet voor de problemen die met de snelheid van een straaljager als een olietanker op ons afkomen. Snel, maar niet wendbaar, dus onafwendbaar.

De VVD zal namelijk enorm willen bezuinigingen om uit de crisis te komen. Dat versterkt natuurlijk de crisis, maar ja, de VVD heeft daar altijd andere gedachten over. Ook zal de VVD de grote bedrijven willen ontzien, want daar zitten de kansen voor te goed betaalde banen voor afgezwaaide VVD-politici. De VVD heeft daarom alle begrip voor de multinationals die al het mooie dat Nederland heeft aan het afromen zijn.

En D66 zal dat niet blokkeren. Zij denken internationaal en hebben alle begrip voor internationaal opererende bedrijven. Maar wat erger is, is dat na de coronacrisis de minimumlonen moeten stijgen en de belasting op het grootkapitaal moet stijgen. Om te beginnen met de eigenaars van woningen – en dan niet, zoals de VVD altijd doet, de woningbouwcorporaties, maar de kapitalisten. De verhuurders van dure huurhuizen in Amsterdam. Degenen voor wie de PvdA de Prins Bernhardbelasting heeft bedacht. Maar ook bedrijven die nu de van minister Koolmees gekregen overheidssteun linea recta doorschuiven naar de diepe zakken van aandeelhouders.

D66 wil daar best over praten. Die partij wil overal over praten. Ze wil de participatie bevorderen, want volgens D66 zijn we mondig en hebben we allemaal een eigen mening. Het enige is dat de overheid een bepaalde taal spreekt en die sluit aan bij een deel van de mondige Nederlanders: namelijk het deel dat minimaal HBO heeft. Die kunnen via participatietrajecten precies krijgen wat ze willen, maar Jan met de Pet, Jan Modaal, en al die andere Jannen kunnen het mooi schudden. Het gesloten openheid – open, maar gesloten voor een deel van de mensen.

Dus een kabinet Rutte-Kaag is een kabinet dat gaat bezuinigen en de kansarmen via participatietrajecten buitensluit. Daarom ben ik blij dat het niet al te lang blijft zitten en er nieuwe verkiezingen komen die de kiezer de kans geven weer wat zinniger te stemmen.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 25 maart 2021


Geplaatst in de categorie: actualiteit

2.9 met 8 stemmen 180



Er zijn 6 reacties op deze inzending:

Naam:
O.U.Deis
Datum:
26 maart 2021
Een goed voorbeeld van onevenwichtigheid in politiek denken wordt prompt geleverd door veelschrijver Rutgers.
Hij palavert over smerige machtsspelen waar ik slechts met de nodige gêne persoonlijke aantekeningen van minister Ollongren zag. Waarom heeft de fotograaf niet de foto aan haar cadeau gedaan en haar gewaarschuwd om - ook bij een onverwacht ziektebeeld - haar spulletjes bedekt te houden?
Wat ik zag is volslagen menselijk gedrag:
1. een slordigheid bij het overhaast naar huis gaan bij een ongelukstijding
2. persoonlijke aantekeningen die duidelijk maken dat een verkenner dezelfde afwegingen maakt als waarmee ik mijn autodealer uitkies.
Dat tegenstanders van Mevrouw Ollongren en tegenstanders van haar liberale partij hier gebruik/misbruik van proberen te maken: it is all in the game.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
26 maart 2021
Met dank aan de door corona uitgespeelde Jkvr Kajsa Ollongren, die ons even met slordige flair inzage gaf in de smerige machtsspelen achter de schijnheilige coulissen van het nog te formeren Rutte4. Als dat er ooit van komt, is het een tot zinken gedoemd piratenschip vol dolgedraaide, doorgestudeerde, schisma's veroorzakende niemandallen. Heb je de twee nieuwe, gebrilde formatie-onderhandelaars gezien? Kluchtfiguranten!
Naam:
Karel Jong
Datum:
25 maart 2021
Kiezen levert een democratisch resultaat op. Maar of dat ook betekent, dat de kiezer 'altijd gelijk heeft' is een ander verhaal. De volkswil, mede gelardeerd met nu emoties en angsten door de pandemie, behoeft geen wijze uitslag op te leveren. Nu ja, daar moet een democratie mee leven. Maar zomaar stellen, dat de meerderheid het gelijk bezit, dat lijkt mij een brug te ver. Zeker in de huidige omstandigheden.

Even iets anders, als u en de redactie mij dat toestaan, heer of vrouw OU Deis: sinds wanneer moet een column per definitie 'genuanceerd' zijn? Ook lijken mij de integere bijdragen van Jan wel degelijk bijdragen aan het slechten van de kloof tussen burgers en de overheid. Al moeten wij op deze site uiterst bescheiden zijn. Want het aantal lezers is gering. En dus ook de impact van de bijdragen. Het jagen van de overheid op burgers kan zomaar jaren doorgaan in dit zo transparante en goed geregelde landje. Er is alle reden om teleurgesteld te zijn over de uitslag. Het betekent voorlopig ook, dat de pechvogels in Nederland weinig barmhartigheid mogen verwachten van hun overheid. Al wordt nu tijdens en voor de formatie veel beloofd en excuus gemaakt. Nu ja, mijn commentaar is ook maar 'een mening'.
Naam:
Jan R. Lunsing
Datum:
25 maart 2021
Dank voor de reacties. Mijn vertrouwen in mijn partij is ook niet zo heel groot - en gezien mijn verhaal hierboven raad ik de PvdA niet aan om mee te reageren.
Of dat voldoende genuanceerd is, weet ik ook niet.
Naam:
O.U. Deis
Datum:
25 maart 2021
Rustig aan met je kritiek op Rutte IV, Jan.
Jouw partij PvdA kan er zelfs deel van uit gaan maken.
Ik lees kritiek op het gedrag van de stemmers, waar we eerder plachten te zeggen: de kiezer heeft gelijk.
Bovendien is het niet uit te sluiten dat bij volgende verkiezingen de kiezers nog meer over rechts gaan: PVV en FvD en Ja21 zullen mogelijk nog veel groter worden door groeiend wantrouwen in overheid en politiek.
Moeten we niet willen.
Misschien kan jij ook bijdragen aan politiek vertrouwen door minder in sjablonen te schrijven over politieke partijen en gezagdragers.
Heel veel van je vorige stukken vond ik genuanceerd: kan het zijn dat teleurstelling de overhand heeft gekregen bij de penvoering nu?!
Naam:
Karel Jong
Datum:
25 maart 2021
Dank voor deze analyse. De uitslag thans geeft aan dat het merendeel van de angstige kiezers voor de zittende macht gaat. En zo ongewild - hoop ik tenminste - de scherpere tweedeling in stand houdt.
Deze kloof bevindt zich ook tussen hoger en lager opgeleiden. Mijn mbo opgeleide achterneef kreeg nog net voor Corona op gemengde feestjes regelmatig weinig gesprekken met de studerenden, de bijna afgestudeerde bestuurskundigen, en artsen en pedagogen. Applaus en lof voor helpers in de zorg, de GGZ, de afvalophalers en vele anderen. Maar tussen droom en daad van respecteren van gelijkwaardigheid zitten flink veel blokkades, opgeworpen door een onbedoelde arrogantie. Want het is fijn als je achterneef in de ouderenzorg werkt, heel dapper ook.

Maar je dochter op kamer in Leiden bezig met een master studie of promotie, dat scoort in gesprekken toch beter. En wie deed al jaren niks aan deze tweedeling? Inderdaad, het nog zittende, afgetreden kabinet. En om aan te geven hoezeer de huidige afgetreden minister-president dat wenst te veranderen, oppert hij tijdens het formeren dat JA21 wel kan aanschuiven. Nederland zit - ondanks welvaart en aangeharkte bureaucratie - toch sluipend en zichtbaar op een hellend vlak. Wachten op een voortijdige val van het vierde kabinet Rutte duurt mij al te lang. Sinds wanneer is het overigens een verdienste om de langst zittende premier van Nederland te zijn? Er zijn beroepen waar dat lange zitten slecht is. Zitten is het nieuwe roken qua risico in beleid maken. Te lang zitten veroorzaakt aambeien en slechte doorbloeding. Er zijn al met al redenen genoeg om ermee te stoppen.
Ware het niet, dat de kiezers anders wensen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)