Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Opgewarmde Prak Op Binnenhof

Doorgaan met de huidige coalitie, zegt onze premier vrolijk. Schandalen waren er, zoals wisselingen door noodgedwongen aftreden van bewindslieden, woningramp, stikstofbrij, boerenprotest, onduidelijke prikstrategie, gespeelde slechte herinneringen, aanvallen, en beschamend interview met Nieuwsuur over radicale non-ideeën over nieuwe bestuurscultuur. En meer: onderwijs in nood, de zorg in nood, toenemend aantal gevaarlijke honden, hopeloos druk en gevaarlijk verkeer, tenenkrommende Tweede Kamerdebatten, weglachen modus, toeslagen afwikkeling rampzalig slecht, en nu mogelijk twee topambtenaren met meineed over een memo van een juriste van de belastingdienst in het Toeslagen Schandaal. Ook nog: de ramp in de jeugdzorg en de fors toegenomen tweedeling in de samenleving.

Het was soms koud in Nederland, dan weer broeierig, de kleurencodes volgden elkaar rap op, en Van Lienden bedroog met zijn actie ook het CDA, dat vandaag in de blubber baggert vanwege een onthutsende aanklacht van 76 pagina’s van Pieter Omtzigt tegen dat CDA. Onze demissionaire premier zag plots weer het licht, lachte een en ander weg, zweeg over Omtzigt, en hield de Binnenhofwachters een messcherpe analyse voor: gewoon doorgaan met de oude coalitie samenstelling. In de verte doemden op dat moment goor grijze wolken, de wind stak op, het zou vast gaan stormen. In het CDA ontwikkelde zich gaandeweg een zware depressie, met waarschijnlijk later een wolkbreuk code zwart, een identiteitscrisis, en buien van hagelstenen, afgewisseld met zachte motregen van vileine appjes in knusse digitale groepjes.

Intussen rammelen luiken van partijgebouwen, waait de geur van kapotte riolering door de straten, en cirkelen gieren boven vuilstortplekken in het digitale circuit. Op het Binnenhof probeert Gert Jan Segers wanhopig voor camera’s en microfoon een niet stationair draaiende auto te acteren als antwoord op de bitse uitlatingen van 'Nieuwe Bestuurscultuur' Sigrid Kaag. Even verderop eet onze premier een broodje bal met pindasaus in het torentje. En neemt zich voor in vrijetijdskleding morgen op de fiets te stappen met petje op het hoofd. Hoppa, zo direct op een cameraploeg af. Hij zal zeggen wat de turbulente jaren van flink wat mislukkingen hem hebben gebracht. Zijn nachtenlange analyses en openbare excuses voor ‘verschrikkelijke fouten’ laten hem olijk zeggen: ‘Doorgaan met de oude coalitie samenstelling’.

Schrijver: Freek Berglust
11 juni 2021


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.2 met 4 stemmen 316



Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Freek Berglust
Datum:
22 juni 2021
Mijn beheerst en verlicht cynisme slaat helaas helemaal niet om. Ik lees vandaag immers, dat Rutte en Kaag een schets gaan schrijven van een soort Regeerakkoord, dat bij voorkeur volgens Rutte moet leiden tot een doorstart van het huidige kabinet. Ik verzin dit allemaal niet. Het is- wat mij betreft- erger dan een opgewarmde prak. Het betekent voor mij een totale ontkenning van ingrijpende fouten in het beleid van de afgelopen jaren. Ja, natuurlijk gebeurde er wel eens wat goeds. En fijn dat de premier zo behendig kan opereren, samenbinden en de control freak mag uithangen. Maar achter de schone schijn van de welvaart van ons rijke land is veel in elkaar gedonderd. Waarvan een scherp toegenomen tweedeling, een woningramp, een toeslagen schandaal, een compleet mislukte participatiewet, een stagnerend klimaatbeleid, slechts enkele ingrijpende voorbeelden zijn.
Naam:
Karel Jong
Datum:
13 juni 2021
Zeg Freek, slaat je cynisme wellicht om nu wij weten dat Omtzigt het CDA heeft verlaten? Ook het CDA heeft immers akelig veel moeite met het begrip macht en tegenmacht. Uit de appjes door Omtzigt vermeld in zijn kritische stuk van zeer recent blijkt wat mij betreft ook dat jaloezie mogelijk een rol speelt.
Veel rottige bejegening, ook op de arbeidsmarkt, wordt weggemoffeld onder 'slecht of minder goed functioneren'. Bijna nooit kan concreet worden gemaakt, dat onverholen en slopende jaloezie een belangrijke factor is in pesten op het werk of voor het wegzetten van medewerkers richting ontslag of naar een meer onbeduidende positie in de organisatie. Komt dat zelden voor? Helaas niet, want in Nederland scoren wij in internationale onderzoeken sowieso hoog als het gaat om pesten op de werkvloer. Behalve lomp, onbeschoft direct of geldgeil, zijn wij Nederlanders dus gemiddeld ook snel stinkend jaloers en pesterig. Maar nu overdrijf ik fors.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)