Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Statutenstrijd

Het leven is kort, en toch nemen we tijd om te ruziën en te vechten. Dat begint vaak bij de vraag over de procedure en de vraag over de procedure begint bij de vraag wie er mag beslissen.

Dus laat u niet gek maken: als iemand tijdens een vergadering zegt dat hij of zij het niet eens met de procedure, dan gaan het deze persoon om macht. Let maar op. Je zult niet gauw een vergadering meemaken waar iemand zegt: de procedure is niet gevolgd. Ik heb nu in mijn eentje beslist. Dat kan helemaal niet volgens de regels en statuten. We moeten een nieuw besluit nemen en dus niet mijn besluit nemen.

Dat hoor je nooit.

Tegelijk zal niemand zeggen dat als hij het oneens met de gevolgde procedure, dat het hem of haar om macht ging. Welnee. Het gaat altijd om de correcte procedure. Zo houdt deze iemand zich lekker buiten schot. Het gaat niet om hem of haar, maar om de procedure.

Nu zijn procedures ervoor bedoeld, zegt Siepie de Jong, oud-burgemeester van de voormalige gemeente Leek, procedures zijn ervoor bedoeld om ruzie te voorkomen. En dat is waar. Zij heeft dat vast niet van de Weense rechtsfilosoof Ehrlich, die constateerde dat bij de meeste handelingen tussen mensen het recht misschien wel wordt toegepast, maar niemand het recht aanhaalt. Je sluit verdragen, koopt en verkoopt, verhuurt, erft, houd je aan de regels van het verkeer zonder na te gaan welk wetsartikel je gedrag in een bepaalde situatie bepaalt. Alleen wie uit is op conflict, pakt de wet erbij om te kijken hoe ver hij of zij kan gaan. En dus ook, welke procedure hij of zij kan volgen.

Er was eens een vergadering in Stadskanaal van de PvdA gewest Groningen. De voormalige secretaris van dat gewest verhief zijn stem en stelde dat het quorum niet aanwezig was en er dus niet kon worden gestemd. Dat was lastig. Ik, de nieuwe secretaris, stelde voor te schorsen en uit te zoeken of hij gelijk had. Ik deed twee dingen. Ik regelde dat de afdeling Groningen aanwezig was, waardoor een fors aantal stemmen er wel was en ik pluisde de reglementen en statuten uit. Dat laatste deed ik wat te onbesuisd, waardoor ik er niet uit kwam – maar dankzij de afdeling Groningen was het quorum er en konden we de vergadering succesvol afronden.

Later ontdekte ik dat ik het niet kon vinden, omdat er geen quorum gold. Of de betreffende voormalig secretaris blufte, stennis wilde schoppen of oprecht dacht dat er een quorum nodig was, weet ik tot op de dag van vandaag nog niet en is ook niet zo belangrijk. Maar het laat zien dat kennis van reglementen en statuten wel belangrijk is, want anders kan één persoon de boel frustreren. Maar na deze vergadering hebben we nooit meer last van deze man gehad en hebben we nooit meer een discussie over de statuten gehad die het nodig maakte dat de vergadering was geschorst. Ik zorgde er wel voor dat ik ze kende, de statuten. Meestal was dat vergeefse moeite, omdat de meeste vergaderingen prettig verliepen zonder iemand die meer macht wilde dan hij of zij op dat moment kreeg.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 19 augustus 2021


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.0 met 4 stemmen 159



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)