Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn van Dagschrijver

Weldenkend Nederland kijkt uit naar Rutte IV.

Nadat de VVD met Mark Rutte met afstand als de grootste partij uit de verkiezingen was gekomen was duidelijk dat niet om de VVD met Mark heengegaan kon worden. Door de winst van D66 onder leiding van de enthousiaste Kaag was ook deelname van D66 voor de hand liggend.

Na onnodige struikelpartijen – vaak met Pieter Omtzigt als ongewild object – kwam uiteindelijk Rutte IV tot stand met de 4 partijen uit Rutte III, mede omdat het verliezende Groen Links hardnekkig bleef aanhaken bij de verliezende PvdA: twee van deze linkse partijen zou het evenwicht in een nieuw kabinet met de VVD als grootste en enige rechtse partij verstoren.
Sinds er radiostilte en tvstilte is ontstaan door bekwaam manoeuvreren van de informateurs Remkes en Koolmees is er veel werk verzet om te komen tot een regeerakkoord op hoofdpunten waarin de meeste weldenkende burgers zich kunnen vinden.

Veel aandacht zal besteed worden aan het compenseren van de slachtoffers van het toeslagen-onrecht en van het aardbevingsonrecht: dat zal nog een hele klus zijn, die mogelijk slechts geklaard kan worden door individuele ambtenaren in gemeentes te laten beslissen. Een generale oplossing lijkt er niet in te zitten bij zoveel individuele burgers die de klos zijn door politiek, ambtelijk en juridisch onvermogen.
Aandacht ook voor huizenbouw: 100.000 te bouwen huizen per jaar lijkt een goed uitgangspunt. Maar ik hoop op meer maatregelen.

Dat men beoogt een grens te stellen aan de exponentieel toenemende kosten van de gezondheidszorg: daar lijken alleen de uiterst rechtse en uiterst linkse partijen tegen te hoop te lopen bij gebrek aan redelijke ammunitie om het nieuwe kabinet te beschieten.

We zullen nog moeten wachten tot de definitieve samenstelling van het kabinet: maar de namen die rondzingen zijn veelbelovend.
Mark Rutte is de gelouterde voorman, geflankeerd door Sigrid Kaag, die de spilfunctie op Financiën gaat vervullen. Veel verwacht ik ook van Robbert Dijkgraaf (Onderwijs) en Rob Jetten (Klimaat): nieuwkomers als minister, waardoor een aantrekkelijke mix ontslaat tussen ervaren krachten en ambitieuze nieuwkomers.

Hopelijk schieten de oppositiepartijen na 10 januari niet in de reflex van onbesuisde aanvallen, maar willen ze meedenken aan de te ontvouwen plannen. En hopelijk zijn de regeringspartijen van harte bereid de plannen van het kabinet kritisch te volgen en verbeteringen van de kant van de oppositie op waarde te schatten.

Schrijver: Dagschrijver, 2 januari 2022


Geplaatst in de categorie: politiek

4.7 met 3 stemmen 170



Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Jan R. Lønsing
Datum:
4 januari 2022
Spannend of Rutte IV inderdaad de puinhopen van Rutte I, II en III zal weten op te ruimen: de aardbevingsproblematiek, de toeslagenaffaire en de moeizame politieke cultuur.
En natuurlijk de bezuinigingen op jeugdzorg en zorg in het algemeen...

Maar ja, volgens de kop van deze column ben ik dan ook niet weldenkend.
Naam:
Richard Bahl
Datum:
3 januari 2022
Uitdagende column waarin ernstige fouten met nare impact voor velen getypeerd worden als 'struikelpartijen'. Dat dekt voor mij totaal niet de reeks missers van de afgelopen jaren. Ook de duiding van 'Weldenkend Nederland' komt op mij stoffig en onheus over. En de term maakt onderscheid op een negatieve wijze.

Zeker geloof ik graag dat Rutte in de omgang charmant is en wars is van overdadige en verspillende luxe. Als politicus echter zit hij veel te lang op het vaker aangeduide pluche. Doorstroming en verversing is nodig, ook op dat politieke niveau. En Angela Merkel dan? Dat is een heel ander type. Maar ook daar vind ik de lange duur in de functie niet goed.

Jawel, het coalitieakkoord oogt op sommige punten interessant. Zo ben ik benieuwd wat de geplaagde De Jonge gaat doen aan de woningramp, dat deels ernstig verslofd is door Ollongren en Stef Blok. Verder een goed aandeel van vrouwen in het nieuwe kabinet en flink wat nieuwe gezichten. Spannend en op zich goed. Dat Wopke naar Buitenlandse Zaken wordt geduwd vind ik grappig. Nog leuker dat Sigrid Kaag Financien heeft 'gepakt'. Wopke is voor mij geen 'gedroomde' leider. Hij zit helemaal niet op zijn plek. Hij straalt de ideologie uit van een kist dode makrelen.
Naam:
Bet Weter
Datum:
3 januari 2022
We hopen er het beste maar van. Maar zou een topwetenschapper zoals Robbert Dijkstra minister moeten worden? Waarom hij “ja” heeft gezegd weet ik niet. Het marchanderen in een politieke slangenkuil staat m.i. ver weg van het zoeken naar “waarheden” binnen de exacte wetenschap. Misschien “lijdt” hij aan een lichte vorm van een messiascomplex en moet ik hem het voordeel van de twijfel gunnen. De kans is echter ook aanwezig dat hij in de voetsporen van Ronald Plasterk zal treden.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)