Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Historische blunder van bondscoach Van Gaal

In 1974 verloor Nederland in een dramatische finale van West-Duitsland. Ons doel werd verdedigd door de oude doelman Jan Jongbloed, die op gevorderde leeftijd door trainer Rinus Michels onder de Nederlandse lat was geplaatst.

Veruit onze beste doelman PSV-keeper Jan van Beveren werd niet door Michels - aan wie Louis van Gaal zich graag spiegelt – meegenomen, omdat Ajax-coryfee Johan Cruijff om hem moverende redenen (jaloezie?) Van Beveren niet lustte.
Nog zie ik hoe Jongbloed in het rollertje van de Duitse midvoor tuinde, iets wat Van Beveren niet overkomen zou zijn. Die zou voor vertrouwen in de verdediging hebben gezorgd, waaraan het in het Nederlandse spel steeds meer ging ontbreken.
Zelfs in 1978 nam Michels Van Beveren niet mee, hoewel Cruijff toen nota bene zelf verstek liet gaan. We zullen het nooit weten maar ik denk dat Nederland over Argentinië getriomfeerd zou hebben met Van Beveren – onze beste doelman ooit in mijn visie - op het doel.

Kennelijk liet Michels zijn oren hangen naar een speler, aan wie hij – dat is wel waar - heel veel van zijn successen te danken had. Maar een echte generaal laat zich niet inpalmen door welke adjudant dan ook.

Ik vrees dat Van Gaal nu in een vergelijkbare situatie heeft gezeten. Hetzij door keepercoach Frans Hoek onder druk gezet, hetzij door andere krachten uit Ajax-hoek (al of niet als scout functionerend) – onlangs noemde Van der Vaart op de TV Cillessen nog een naar mannetje (iets wat meer over van der Vaart zegt dan over Cillessen) – heeft Van Gaal Cillessen laten vallen als een baksteen.

Feit is dat Cillessen veel meer ervaring heeft dan de blessuregevoelige Bijlow, de onervaren Noppert en de nogal oude Pasveer. Cillessen heeft in ruim 60 wedstrijden in Oranje nooit teleurgesteld, is supergemotiveerd (verhuisde van Spanje naar Nijmegen!), heeft bij NEC heel goed werk verricht en kan regeren in het strafschopgebied.

Het is moeilijk verklaarbaar dat Van Gaal zo’n groot risico neemt. Mogelijk is hij zelf door medische ingrepen verzwakt en heeft hij Hoek en de zijnen te veel macht gegeven. Of hij worstelt met oud zeer van het toernooi in 2014 - Cillessen was toen boos op hem over een niet aangekondigde wissel - maar dat zou ik als onprofessioneel beschouwen.

Ik voorspel dat bij het toernooi in Qatar de doelman onze Achilles-hiel wordt. Tenzij Van Gaal op zijn voor mij onbegrijpelijke beslissing terugkomt, wat heel veel moed van Louis zou vergen.

Schrijver: Victor S., 13 november 2022


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.5 met 8 stemmen 90Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
catrinus
Datum:
15 november 2022
Nederland heeft zo'n 12 miljoen coaches, misschien nog wel meer, die vanaf de zijkant hun mening menen te moeten geven.
Merkwaardig om Michels en Jongbloed er bij te halen - heeft toch niks met de huidige keuzes van Van Gaal te maken. Het enige is over deze kwestie te zeggen dat Van Gaal de beste coach is die we ooit gehad hebben, zowel bij het Nederlands elftal als op clubniveau. Hij weet bijna iedere keer weer een eenheid te smeden.
O ja, wat keepers betreft - het zal een weloverwogen beslissing zijn. Wij kunnen er slechts naar gissen. Niemand is groter dan het elftal ook Cillessen niet. Hij hoeft hem geen nadere toelichting te geven - Cillessen weet zelf waarschijnlijk wel waarom. Misschien is hij inderdaad wel geen teamplayer - wie zal het zeggen.
Wij buitenstaanders zeker niet, wij kunnen niet in de keuken kijken. Wat eerste keeper betreft zal de keuze vermoedelijk Pasveer zijn of toch Noppert. Bijlow komt bij niet als een sterke persoonlijkheid over, maar keept wel goed. Ben blij dat ik de keuze niet hoef te maken. Ik laat het over aan de deskundige en dat is echt Van Gaal.
Wees gerust: wij halen ondanks alle gemopper minimaal de halve finale - dat is mijn voorspelling.
Naam:
Ben Noordeling
Datum:
13 november 2022
Ik hoor hem zeggen: “Alleen Noppert is echt in vorm”. Pasveer en Bijlow dus niet in zijn ogen. Waarom dan de ervaren Cillessen, ook niet in vorm blijkbaar, niet de voorkeur geven boven Pasveer of Bijlow? Onbegrijpelijk.

Ik hoor hem zeggen: “Ik bepaal alles”. Hij laat echter wel Frans Hoek Cillessen afbellen. Net alsof keepers een ander soort volk is. Een vorm van minachting of onbewust schuldgevoel?

Ik hoor hem zeggen: ”Iemand moet ook in de groep passen, je trekt 5 weken met elkaar op”. Eerder was het niet passen in de groep blijkbaar geen argument om Cillessen niet mee te nemen. Nu opeens wel?

Wellicht heb je gelijk dat persoonlijke verhoudingen hier een rol spelen. Dat zou inderdaad zeer onprofessioneel zijn zoals je zegt.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)