Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Elkaar als gelijken erkennen, zou dat niet mooi zijn?

De historicus Maarten van Rossem vindt de hele excuses-carrousel vanwege het slavernijverleden waanzin, mode en onzin. Niet doen. Het is nooit goed.

Dat het nooit goed is, blijkt alleen al uit het feit dat de regering eerst werd verweten te talmen met de excuses. Nu is aangekondigd dat ze de excuses in december willen uitspreken op verschillende plaatsen tegelijk: in Suriname, op de Caribische eilanden en in Nederland, geloof ik, maar nu is het te vroeg! Het moest volgend jaar op de datum 150 jaar na de afschaffing van de slavernij.

Maar ook dat is een gekke datum, want waarom excuses voor op een datum dat je het juist (een beetje) rechtzette. Maar dat het nooit goed is, is niet het belangrijkste punt van Van Rossem: het is dat je er niets mee oplost.

Erkenning? We erkennen al 150 jaar dat slavernij fout is en er is niemand te vinden die op dit moment overweegt dat het goed is om het in te voeren. Iedereen die lagere school heeft gehad in Nederland, weet dat we aan slavernij deden en dat het voornamelijk donkergekelurde mensen waren die tot slaaf werden gemaakt. Dus wat valt er nog meer te erkennen? Misschien zouden we moeten erkennen dat we nog méér slaven hielden in Nederlands Indië! Dat weten veel Nederlanders niet, ik wist het tot voor kort ook niet.

Erkenning voor het overgeërfde leed? Ook dat weet ik niet. Dat lossen we toch niet op met ‘sorry’? Daar lijkt me therapie beter geschikt.

Erkenning voor het feit dat we nog steeds discrimineren? Nou, discriminatie vindt plaats in alle tijden en wordt gedaan door alle bevolkingsgroepen en altijd door de machtigen tegen de minder machtigen. Dát is inderdaad een groot probleem, maar dat zwarte mensen meer worden gediscrimineerd dan bruine mensen is niet waar. Na de aanslagen op 11 september 2000 worden mensen met een schijnbare moslimachtergrond, of ze dat nu hebben of niet, vaker gediscrimineerd. Dat alleen al bewijst dat het probleem van discrimineren niet een probleem is van het slavernijverleden en het gebrek aan excuses, maar een hedendaags probleem dat wel, vindt ook Van Rossem, alle aandacht moet hebben.

En dan is er nog alle andere ellende waar we ook excuses voor kunnen geven of vragen. De ellende van de Fransen die in 1672 ons land binnenvielen en zich tamelijk moorddadig en branddadig gedroegen. Excuses dat ze tot op de dag van vandaag nog een triomfboog voor hun nooit gebeurde overwinning hebben behaald. Of ook, waarom krijgt Groningen geen excuses van de Overijsselse steden die zich nauwelijks verzet hebben tegen de bisschop van Münster die eenvoudig met een leger van 20.000 man kon opstomen naar de stad Groningen dat slechts 2.000 soldaten had om de stad te verdedigen? Dat Groningen er als eerste stad in 1672 een overwinning boekte was een uitzonderlijk grote prestatie, waar de stad wel voor is geprezen, maar toch niet genoeg. En excuses uit Overijssel: ik heb ze niet gehoord.

En zo is er nog wel meer ellende te noemen. Toch lijkt me meer op de plaats dat Groningen excuses van het kabinet krijgt voor de lakse reactie op de aardbevingsproblematiek. Toch zitten de Groningers daar niet op te wachten en wel omdat ze wel wat anders aan hun hoofd hebben. Ze willen nog steeds hun huis herstellen. Ze willen nog steeds veilig wonen. En de enkelen die dat al gelukkig doen, willen nog steeds dat hun dorpsgenoten en streekgenoten ook allemaal veilig wonen. Natuurlijk, de Groningers hebben het nog goed vergeleken met de slaven in de 17e en 18e eeuw, zeker, maar die horen de excuses echt niet meer. Die kun je niet meer helpen.

Laten we vooral de ellende die er hier en nu is aanpakken en geen 200 miljoen geven om excuses te maken. Het is toch altijd te weinig, omdat excuses altijd te weinig zijn.

Steden in Overijssel: laat maar zitten, die excuses voor 1672. Kom gewoon volgend jaar Bommen Berend mee vieren op 18 augustus – de Groningse feestdag. Daar hebben de Groningers al 450 jaar plezier van en dat is misschien ook mijn advies aan degenen die excuses willen voor het slavernijverleden: vraag niet om excuses, maar vier dat het is afgeschaft. Zo heb je elk jaar een feest, waar je iedereen, ook de nazaten van de slavenhouders bij kunt uitnodigen. Als dat een nationaal feest wordt: de dag dat we elkaar als gelijken erkennen, zou dat niet mooi zijn?

Schrijver: Jan R. Lønsing, 30 november 2022


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.5 met 8 stemmen 200



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)