Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Untitled

Blaffende honden, huilende baby’s, gestreste mensen en files. De randstad, het drukste gebied in Nederland, iedereen is gehaast, iedereen is gestrest en iedereen wil alles en dat het liefst gisteren. Het enige waar veel mensen aan denken is aan dingen doen en dingen kopen. Zichzelf verrijken doormiddel van spullen en geld, vooral geld. Het enige wat in mij opkomt is waarom.

Waarom willen mensen toch zoveel en waarom staan mensen niet stil bij het nu, waarom kijken mensen niet naar de mooie dingen om zich heen, de natuur, die langzaam aan zwarter en grauwer word, een zonsondergang, gesluierd door wolken, hun partner die alleen maar vraagt of je even wil stilstaan en een klein beetje aandacht geeft. Hoe is het zo gekomen, en dan vooral in dit deel van Nederland, dat mensen die dingen niet meer zien, maar vooral zichzelf niet meer zien.

Mensen zijn geneigd zichzelf voorbij te lopen, zichzelf te verafgoden. Mensen gaan te snel, bang dat ze iets missen van de wereld waarin zij leven, hun eigen wereldje van mooie spullen en een goed gevulde bankrekening. Mensen ontspannen niet meer, we zijn het verleerd, stilstaan bij mooie dingen, een picknick in het bos of gewoon lekker een lange wandeling maken. Steeds minder zie je ze in de bossen, steeds minder zie je ze stilstaan. Let er eens op, kijk eens om je heen, sta eens stil en bestudeer mensen, tel de mensen die daadwerkelijk stil staan en staan te genieten. Probeer het op het strand, in het bos en in de stad.

Zouden we zo doen om pijn te verbergen, kijk eens diep in de ogen van iemand om je heen. Vertel wat je ziet, zie je gelukzaligheid? Ik ben de afgelopen jaren maar weinig mensen tegengekomen waarbij ik dat zag, en dat doet pijn.

Kijk zelf eens in de spiegel en schrijf op of vertel jezelf hardop wat je ziet, wat je ziet bij jezelf, wat je ziet in je ogen. Ogen zijn de ramen van je ziel. Neem de tijd om te ontspannen en de mooie dingen in het leven op te zoeken. Het kost je niets, hooguit een treinkaartje, of wat benzine. Doe iets wat jij leuk vind en niet iets wat de maatschappij prachtig vind. Zoek de rust en het geluk in de kleine dingen en niet in die mooie stereotoren of die overdadige sieraden.

Misschien kan je nu al zeggen, in alle eerlijkheid, ik ben zielsgelukkig, dan ben ik nu één van die weinige tegengekomen die het is gelukt.

Schrijver: Bas Hogebrug, 12 februari 2007


Geplaatst in de categorie: maatschappij

4.5 met 6 stemmen 1.176Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Petra
Datum:
13 februari 2007
Hey Bas, wat kan jij mooi schrijven zeg en zo echt.
Je hebt ook helemaal gelijk hoor, niemand staat meer stil bij de kleine dingen die een mens zo gelukkig kunnen maken.

BRAVO en ga vooral zo door.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)