Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Weg met statiegeld

Onze gewaardeerde Tweede Kamer mag zich binnenkort bezig houden met het probleem statiegeld. Statiegeld op verpakkingen en dan ook nog in het bijzonder van de lege flessen. Nu er op vertrouwen dat de leden van Tweede Kamer de juiste beslissing nemen. Of luisteren ze alleen naar de bazen van de grote concerns.

De club van producenten van die plastiek verpakkingen gevuld met zoet drinken doet er alles aan ons te doen geloven dat statiegeld op de plastiek flessen de prijs van de o zo gezonde zoete frisdrank alleen maar hoger wordt van het in stand houden van statiegeld.
Ja, wanneer wij als consument die flessen terug brengen, dan worden die door een bijverdienende scholier, of nog goedkoper door de stagiair, achter in een donkere hoek van het winkelmagazijn, in een grote plastiek zak gegooid; deze zak wordt verzonden naar een centrale waar wordt geteld hoeveel flessen van welke fabriek kwamen; dit is erg duur, zegt die arme fabrikant.
Nu: tel gewoon in de winkel bij de automaat waar de klant de lege flessen schuift. Eén keer per week stuurt de filiaalhouder een bonnetje 'Hoeveel flesjes ontvangen naar de leverancier': klaar.

Inzamelen van flessen is duur en veel werk. Klaagt die producent. Nu weet die arme fabrikant wel wat frisdrinken duur maakt. Die dure advertenties, en TV spotjes die de arme gelovige consument oproept nog meer zoete troep te drinken.
Wat een hoop werk is: het toevoegen van al die schadelijke suikers en smaakstoffen.

En dan het verhaal dat de drinker van zoetigheid uit die flessen, weet hoe het hoort: ze leveren de lege flessen ook zonder statiegeld netjes in bij de inzamel . Ja die milieufreak. Maar zie je vooral dat statiegeld van vrije blikjes terechtkomen? Niet in de container helaas. Terug brengen, ja als we er munten voor krijgen: euro’s.

Kijk eens in de bermen van de wegen en fietspaden; je mag blij zijn dat je nog gras ziet. Het ligt vol met blik en statiegeldvrije flessen. De door ons belastingbetaler betaalde plantsoenendienst heeft hier binnenkort zoveel werk van het opruimen van die lege verpakkingen, dat ze geen tijd hebben om het gras maaien.

'Statiegeld niet nodig' zeggen die overbelaste fabrikanten. En het geeft hun zoveel werk.
Ja, dat klopt ook volgens mij. Nog beter kunnen ze zeggen:
Geen statiegeld creëert werk bij de gemeente. En de sociale werkplaatsmedewerker die de schoffel hanteert in de bermen en plantsoenen.
Nu laten we het doen. Weg met statiegeld: minder werk voor de supermarkt en fabrikant, minder kosten, meer winst.
Meer werk bij de afd. plantsoenen van de gemeente en sociale werkplaats. Wat willen we nog meer.

Alleen voor elke fles of blik die de medewerker in het plantsoen of berm vindt krijgt de gemeente een € 1,- een Euro van de fabrikant, meer niet. Deze maken zich geen zorgen: we brengen die statiegeldvrije plastic flessen toch wel naar de container...

Eén euro per plastiek fles of blikje. Het moet niet te gek worden.
Minder werk in de frisdrankfabriek, meer werk voor de sociale werkplaatsen. Een win-win-situatie.

Schrijver: Dwars Dwaas, 25 juli 2014


Geplaatst in de categorie: actualiteit

1.5 met 2 stemmen 146



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
26 juli 2014
Waarborggeld past niet meer in deze tijd van wantrouwen en paranoia psychotici. Schrap die toestand maar. De cultuurbarbaren houden nu eenmaal van verspilling van grondstoffen. Hergebruik zegt hen qua milieubescherming niets. De negatieve gevolgen door plastic afval negeren ze. Ze zijn immers zelf al verplastict. Dat ik ooit als jonge bandiet bierflesjes achter een slijterij stal en die dan in de winkel inleverde voor statiegeld zal dan voorgoed nostalgie zijn. Ik ken zelfs een huidige jeugdbende, die statiegeldflessen uit de glascontainers haalt. Zulke taferelen wil je toch niet kwijt! Bij veel flessen heb ik zelfs heel veel aarzeling om ze in die groene glascontainers te gooien, omdat ze zo mooi zijn en te waardevol om eenmalig te gebruiken!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)