Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

WC thema's: Staan of zitten?

Urine kan vreselijk stinken. Wie kent nog de krakeling? Niet van de warme bakker maar uit het straatbeeld. Een plaats voor mannen om snel af te kunnen wateren. Remedie tegen het wildplassen avant la lettre. Handig na een cafébezoek met teveel bierinname. De krakeling is om een aantal redenen (o.a. stankoverlast) vrijwel verdwenen. Ook zijn gesuikerde tegenhanger als traktatie bij de koffie treffen we dit koekje bijna niet meer aan.
Kortom de krakeling in de gevarenzone, red de krakeling!

De discussie of mannen wel of niet in de pot plassen wordt vaak te veel versimpeld in de constatering dat het slechts een kwestie van goede wil en motivatie zou zijn of een man de straal goed richt. Daartoe worden er zelfs kunstvliegen ingebakken in toiletpotten en urinoirs. Dit om de motivatie tot doelgerichtheid te optimaliseren. Wat is er leuker dan een vlieg uit de pot te plassen?

Niet alle mannen plassen echter op elk gewenst moment een mooie sierlijke straal. De deviaties op dit ideaal leiden tot water- en uiteindelijk stankoverlast. De stelling dat alle mannen zich moeten laten besnijden omdat ze daardoor efficiënter en mooier plassen lijkt mij discutabel. Juist door een besnijdenis geeft de man het stuur (lees:de voorhuid) uit handen.

Een ander sterk argument is, dat bij het plassen de waterstraal ook een soort verneveler is. Je ziet het niet maar minuscule druppeltjes worden in een ongetwijfeld mooi patroon in de atmosfeer gebracht maar zullen helaas hun doel niet bereiken. Dus alle mannen plassen naast de pot, zowel "the good, the bad als the ugly."
Daarom moet de man gaan zitten. Maar wel onder voorwaarden.( Het Hollandse poldermodel is overal op toepasbaar. Vooral een kwestie van eindeloos oprekken en uitonderhandelen.)

In een mooi en schoon toilet kan de bril naar beneden en de man door de knieën. Mannen die staande plassen met de bril naar beneden krijgen hier de rode kaart.
Een toilet wat buitengewoon vies is hoeft niet op een coöperatieve houding te rekenen van de man. Sterker nog, het is voor sommigen een regelrechte uitnodiging tot wildplassen op het toilet zelf.

Als je al besluit om staand te plassen neem dan in elk geval de moeite om de bril omhoog te doen. Dat is niet meer dan sociaal voor de volgende persoon die plaats wil nemen. Sommige wc-brillen blijven niet staan en vallen weer terug naar hun kwetsbare uitgangspositie. Dit soort constructiefouten komt nogal eens voor. Er zit in dat geval niets anders op dan deze vernauwing van de toiletpot voor lief te nemen en je voor te nemen de schade binnen de perken te houden. Zoniet dan poets je de bril na afloop nog even op zodat de oorspronkelijke hoogglans terugkeert.

Het opwippen van de bril met de puntschoen is een kunst op zich en vereist enig acrobatisch vermogen van de gebruiker om van een succesvolle implementatie te kunnen spreken. Voorzichtigheid is geboden want menige pogingen om de toiletbril uit stand te verheffen zijn mislukt, omdat de gebruiker zijn evenwicht verloor bij het gaan staan op één been. Alleen reigers aan de waterkant beheersen deze techniek feilloos. Nu beschikt niet iedere man over puntschoenen. De puntschoen is het ideale attribuut om tussen pot en bril te wrikken en als hefboom te gebruiken. Eigenlijk zou iedere wc, naast de wc-borstel, standaard geoutilleerd moeten worden met een koevoet. De kans op risicovol wc-gedrag wordt hiermee significant verminderd.

Soms kom je terecht in een volledig gestoffeerde badkamer en toilet. De wc-bril is door de woninginrichter in goed vertrouwen dan ook voorzien van een hoogpolige bedekking. Indien dit projecttapijt is, dan zit dit minstens 10 jaar goed bij intensief gebruik. Reiniging van de bril is een ander verhaal, zelfs problematisch. Met de kruimeldief de bekleding afzuigen leidt dan slechts tot een stofvrij resultaat.

Er zijn kleinbehuisde mensen die allerlei spullen in het toilet parkeren. Op nummer één staat de onvermijdelijke strijkplank, opgesteld als stormvloedwaterkering, achter de toiletpot. Alleen vrouwen kunnen zoiets bedenken is de vernietigende conclusie. Duidelijk is nu ook waarom mannen zo'n hekel aan strijken hebben. "Heren doe de bril omhoog want de overhemden blijven ook graag droog".
De voor de hand liggende nummer twee is natuurlijk het toiletpapier, opgestapeld op de strategisch onverantwoorde plaatsen naast en achter de pot. Zolang de rollen in hun verpakking zitten valt het nog wel mee. Maar van enig rationeel beleid is hier geen sprake.
Strijkplanken en toiletpapier smeken om enige clementie. "Gaat u alstublieft lekker zitten. En wilt u misschien een kopje koffie en zo'n lekkere krakeling er bij?"

Schrijver: roemwolf, 14 augustus 2006


Geplaatst in de categorie: welzijn

2.0 met 3 stemmen 1.096



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)